31. 1. 2015

Slovenski rokometaši izgubili proti Nemčiji in osvojili osmo mesto na SP

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v tekmi za končno sedmo mesto na svetovnem prvenstvu v Dohi izgubila proti Nemčiji s 27:30 (14:16). Slovenci so letošnje tekmovanje v Katarju končali kot osmi.

 

 

SLOVENIJA - NEMČIJA 27:30 (14:16)

 

 

Doha - Dvorana Lusail, gledalcev: 1000, sodnika: Novotny in Horaček (oba Češka).

 

 

Slovenija: Škof, Prošt, Kavtičnik 2, Natek 9, Cehte 2, Dolenec, Špiler, Skube 3, M. Žvižej 3, L. Žvižej 2, Gaber, Zorman, Bezjak 2, Kozlina, Gajić 3 (2), Bundalo 1.

 

 

Nemčija: Heinevetter, Lichtlein, Kneer 1, Gensheimer 13 (4), Sellin 1 (1), Wiencek 4, Pekeler, Groetzki 3, Weinhold 1, Strobel 2, Schmidt, Kraus, Müller, Schöngarth 2, Böhm 2, Drux 1.

 

 

Sedemmetrovke: Slovenija 2 (2), Nemčija 7 (5).

 

 

Izključitve: Slovenija 8 minut, Nemčija 6 minut.

 

 

Rdeč karton: L. Žvižej (44.).

 

 

 

Slovenske rokometaše je le 20 ur po izjemno zahtevnem obračunu z Danci za razvrstitev od petega do osmega mesta na letošnjem sklepnem turnirju v Katarju čakala nova naporna preizkušnja z Nemci za končno sedmo mesto. A izbranci slovenskega selektorja Borisa Deniča navkljub velikemu vložku - zmagovalci tekme so si zagotovili neposreden nastop na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev za olimpijske igre prihodnje leto za Rio de Janeiro - niso ukanili tekmecev iz Nemčije, po današnjem porazu pa tudi še niso zapravili vseh možnosti za tretji slovenski rokometni nastop na olimpijskih igrah.

 

 

Denič je zavoljo kratke regeneracije po petkovem obračunu proti Dancem močno premešal uvodno zasedbo. Ta je bila "bundesligaško" obarvana, v njej so bil kar trije zdajšnji nemški legionarji (Primož Prošt, Marko Bezjak in Jure Natek), a tudi nekdanji član imenitnega Kiela (Vid Kavtičnik).

 

 

V kombinaciji z Luko Žvižejem, Urošem Bundalom in Klemnom Cehtetom, slednjega je v obrambi menjal Matej Gaber, je imela v uvodu škarje in platno v svojih rokah ter bila vseskozi v prednosti. Na igrišču se je razletel Natek in hitro dosegel štiri gole, po slovenskem vodstvu s 7:4 pa je nemška klop v 12. minuti zahtevala minuto odmora.

 

 

Nemška igra je po njej dobila drugačno podobo, v dobri minuti je dosegla kar tri gole in tekmo postavila v začetno izhodišče (7:7). Denič je v nadaljevanju postopoma v ogenj pošiljal še preostale svoje igralce. Na klopi je poleg Uroša Zormana in Davida Špilerja, ki sta poškodovana, ostal le Gorazd Škof, medtem ko prvi strelec Dragan Gajić ni igral, je pa izvajal in zadel obe 7-metrovki.

 

 

V 19. minuti so prvič na tekmi tekmecu pogledali v hrbet (9:10). Le dve minuti kasneje so slabo izkoristili izključitev Fabiana Böhma in celo zaostali za dva gola (9:11). Nato so ujeli tekmeca (12:12), zavoljo nezbrane končnice pa na velik odmor odšli z zaostankom dveh golov (14:16).

 

 

Slovenski selektor je v drugem polčasu v igro poslal tudi Gajića ter zaukazal odprt lov za Nemci. A ta poskus se mu je izjalovil, slovenska obramba je bila porozna, v napadu pa je bil na visoki ravni le Natek, z devetimi goli tudi najbolj učinkovit slovenski strelec na tekmi. Deničevi varovanci so v 36. minuti zaostali za tri (17:20), tri minute kasneje za štiri gole (19:23), v 42. minuti pa za pet golov (19:24).

 

 

Vidno izčrpani slovenski rokometaši se po tem visokem zaostanku več niso pobrali, v 44. minuti so ostali še brez Luke Žvižeja, ki je prejel rdeč karton, in bolj ali manj je bilo tudi konec njihovega upanja na končno sedmo mesto na turnirju.

 

 

Slovenija je na letošnjem sklepnem turnirju v skupinskem delu premagala Čile, Belorusijo in Brazilijo ter izgubila proti Katarju in Španiji. V osmini finala je bila boljša od Makedonije, v četrtfinalu pa je izgubila proti Franciji. V tekmah za razvrstitev od petega do osmega mesta je najprej klonila proti Danski, v tekmi za končno sedmo mesto pa še z Nemčijo. (sta)

 

 

Foto: Slavko Kolar

 

 

SP ZA MOŠKE - KATAR 2015