31. 1. 2015

Vrata na OI 2016 so še vedno odprta

Tudi po porazu z Nemčijo v tekmi za sedmo mesto na svetovnem prvenstvu v Katarju imajo slovenski rokometaši še vedno možnosti za uvrstitev na olimpijske igre v Rio de Janeiru 2016. Pot na kvalifikacije si bodo morali zdaj priigrati prihodnje leto na evropskem prvenstvu na Poljskem.

 

 

Na olimpijskem turnirju v Braziliji bo nastopilo 12 ekip. Neposredno so na igre uvrščeni gostitelji Brazilci, svetovni prvaki s prvenstva v Katarju ter zmagovalci evropskega prvenstva 2016 na Poljskem, prvaki afriškega prvenstva, ki ga prihodnje leto gosti Egipt, panameriški prvaki, ki se bodo za naslov potegovali letos v Torontu, in zmagovalci azijskih kvalifikacij, ki bodo še letos potekale v Katarju.

 

 

Ostalih šest mest si bo 12 ekip priigralo na treh kvalifikacijskih turnirjih, ki bodo nastopile v treh skupinah s po štirimi reprezentancami. V te kvalifikacije se bodo uvrstile ekipe, ki si bodo v Katarju priigrale uvrstitve med drugim in sedmim mestom. Ostalih šest mest pa bodo popolnile ekipe na kontinentalnih tekmovanjih. Iz Evrope se bosta tja uvrstili najboljši ekipi na EP 2016, ki si sodelovanja še nista zagotovili na letošnjem SP.

 

 

Na evropskem prvenstvu na Poljskem bo veliko odvisno od razpleta turnirja, teoretično pa se bosta z EP na kvalifikacije lahko uvrstili tudi sedma in osma reprezentanca, če bo pred njimi vseh šest evropskih reprezentanc, ki so si nastop v olimpijskih kvalifikacijah priigrale že v Katarju.

 

 

Iz olimpijskih kvalifikacij se bosta na igre uvrstili po dve reprezentanci na vsakem turnirju. (sta)