27. 5. 2015

Deničev naslednik o stanju in prihodnosti slovenskega rokometa

Črnogorski rokometni strokovnjak Veselin Vujović je danes začel triletni mandat na mestu selektorja slovenske moške reprezentance. Predsedstvo RZS je prepričano, da je eden najboljših rokometašev na svetu vseh časov prava oseba za ta položaj, ki Slovenijo lahko popelje do olimpijskih iger prihodnje leto v Rio de Janeiru.

 

 

"Po končanem sodelovanju z Borisom Deničem, ki je vrhunsko opravil svoje delo, nismo imeli nobenega favorita. Iskali smo najboljšo možno rešitev za slovenski rokomet, v troboju Veselin Vujović-Branko Tamše-Raul Gonzalez pa smo menili, da je Vujović najbolj primerna oseba za mesto selektorja," je na današnji seji predsedstva RZS dejal prvi mož zveze Franjo Bobinac.

 

 

"Naš kratkoročni cilj je ustrezno odigrati bližnji tekmi s Slovaško in Latvijo ter se uvrstiti na evropsko prvenstvo prihodnje leto na Poljskem. Na sklepnem turnirju želimo igrati solidno, na aprilskih kvalifikacijah se prebiti do nastopa na olimpijskih igrah," je še dodal Bobinac.

 

 

"V tem triletnem obdobju lahko dokažem svojo strokovnost, hkrati pa sem prepričan, da reprezentanca lahko naredi korak naprej. Slovenija ima širok krog kakovostnih igralcev, njen največji problem je, da levi in srednji zunanji igralci ne igrajo dobro v obrambi, tako da je trener prisiljen to vrzel zapolniti z dvema krožnima napadalcema v obrambi, kar pa prinaša dodatne probleme v tranziciji in rotaciji v sami igri," je uvodoma dejal Veselin Vujović, ki bo že v četrtek obelodanil širši seznam kandidatov za bližnji kvalifikacijski tekmi s Slovaško in Latvijo.

 

 

Na njegovem seznamu bo šest do sedem novincev. Med njimi bo tudi dolgoletni kapetan Uroš Zorman, čeprav so nekateri menili, da po odhodu Deniča ne bo več dobil priložnosti v reprezentanci. "Zorman je veliko rokometno ime, tako da ga ne morem kar izbrisati z radirko, enostavno mu moram dati novo možnost. Gre za osebo, ki je veliko dala rokometu, le Zorman sam sebe lahko 'zradira' zaradi svojega obnašanja ali odnosa, nikakor pa ne zaradi svoje kakovosti," je dejal Vujović.

 

 

Nato je dodal: "Skrbi me nazadovanje slovenskih igralcev, ki nastopajo v Franciji. Ali je to posledica napačnega trenažnega procesa in prevelikega poudarka v delu na moč, morda lagodnega francoskega življenja? Z njimi se bom vsekakor temeljito pogovoril, dejstvo pa je, da Gaber ali Dolenec v zadnjih dveh letih igrata slabše kot v obdobju, ko sta branila barve Gorenja."

 

 

Vujović bo vzporedno z vodenjem slovenske reprezentance treniral tudi hrvaškega prvaka iz Zagreba, glede dvojne vloge pa je dejal: "Zagreb se zaveda, da ima v svojih vrstah trenerja z neustrezno pogodbo, s prevzemom slovenske reprezentance pa smo to zadevo rešili na kompromisen način. Prepričan sem, da zavoljo tega ne bo trpelo moje delo v Sloveniji ali Zagrebu, hkrati pa menim, da sem v najboljših trenerskih letih in bom kos obema nalogama."

 

 

V delu mu bo pomagal nekdanji slovenski reprezentant in igralec Celja Pivovarne Laško Uroš Šerbec, ki ga Vujović zelo ceni, a ne skriva, da je bila njegova prva želja Branko Tamše. "Veselil sem se sodelovanja s Tamšetom. To bi vsekakor pripomoglo k njegovemu trenerskemu razvoju, po dveh velikih tekmovanjih bi lahko prevzel vodenje elitne reprezentance. Pri tovrstnem sodelovanju bi se tudi jaz veliko naučil, saj se ne štejem za najboljšega in najpametnejšega," je v zvezi s tem dejal Vujović.

 

 

 

Foto: Slavko Kolar