26. 2. 2016

Celjani proti Zagrebu lovijo zadnji vlak za osmino finala lige prvakov

V 13. krogu skupine A v evropski ligi prvakov bodo rokometaši Celja Pivovarne Laško gostovali pri Zagrebu. Tekma med hrvaškimi in slovenskimi prvaki bo v soboto, 27. februarja 2016, ob 20. uri, Celjani pa za ohranitev upanja za uvrstitev v osmino finala nikakor ne smejo izgubiti.

 

 

Pred celjskimi rokometaši je najpomembnejše gostovanje v letošnji ligi prvakov. Zadnji vlak za osmino finala je po drugi strani tudi v prenesenem pomenu, kajti celjski klub ob 70-letnici svojega delovanja prvič v zgodovini organizira »čarter« vlak za navijače, ki bo iz Celja odpeljal na dan tekme okoli 16. ure.

 

 

V zagrebški Areni gre za izjemno pomemben dvoboj za obe ekipi. Zagreb bi si z vsaj osvojeno točko že zagotovil/potrdil nastop v osmini finala, Celjani na drugi strani pa potrebujejo vsaj točko, da bi še lahko upali na preboj med najboljši šestnajst ekip. Kot da dvoboji med tema tekmecema že sami ne bi bili eni najbolj zanimivih, je sedaj za obe ekipi v predzadnjem krogu rednega dela še tako pomemben tudi v rezultatskem smislu.

 

 

Poleg tega dvoboja bosta za razplet v skupini zelo pomembna tudi dvoboja v Plocku (Pariz) in Flensburgu (Veszprem), saj bi v primeru, da Wisla osvoji dve točki, morali pivovarji v Zagrebu zmagati in nato upati, da Zagreb v zadnjem krogu ne osvoji točke pri Kielu, da bi prehiteli Hrvate. Četudi Wisla tokrat izgubi, pa gre v zadnjem krogu v Veszprem, ki bi v primeru poraza v Flensburgu in uspeha Pariza ne mogel več ne višje in ne nižje, torej bi jim tekma v zadnjem krogu ne pomenila veliko. A to so zgolj možni scenariji, ki ne bodo veliko pomenili, če Celjani v Zagrebu ne osvojijo vsaj točke.

 

 

Pred zadnjima dvema krogoma ima Zagreb na petem mestu devet točk, Wisla Plock na šestem osem, Celje Pivovarna Laško pa na sedmem pet točk. V tem krogu igrata Zagreb in Celje med seboj, Wisla Plock pa doma pričakuje Paris. St. Germain. V zadnjem krogu Zagreb gostuje pri Kielu, Wisla odhaja na gostovanje v Veszprem, Celjani pa igrajo v Zlatorogu z Bešiktašem.

 

 

V soboto se bosta pomerila večna tekmeca, ki sta, vsaj kar zadeva nastope Celja Pivovarne Laško v Evropi, odigrala največ medsebojnih srečanj. Kar petnajstkrat sta si stala nasproti: šestkrat so slavili Celjani, ena tekma se je končala brez zmagovalca, osemkrat pa se je zmage veselil Zagreb. Le enkrat doslej se je zgodilo, da je ena ekipa dobila obe tekmi in sicer v sezoni 2008/09 (Zagreb). Ta je z veliko sreče slavil tudi v drugem krogu letošnje lige prvakov septembra lani v Celju, ko je bilo 21:20.

 

 

Pred Celjani je zahtevna naloga, saj se nikakor ne znebijo težav s poškodbami in boleznijo. Marko Dujmovič in Arthur Patrianova sta poškodovana že nekaj časa, Miha Zarabec se je poškodoval proti Flensburgu, nastopil je sicer v Velenju, a ni pripravljen stoodstotno. Po že prej obolelih Povilasu Babarskasu in Ivanu Gajiću je ta teden viroza doletela še kapetana Luko Žvižeja in trener Branko Tamše je moral znova na treningih sklepati in iskati veliko kompromisnih rešitev.

 

 

"V zadnjih dneh smo veliko kombinirali, zato da smo z vsemi težavami, ki nas tarejo, na igrišču pokazali, iz kakšnega testa smo. Na Zagreb se bomo poizkušali pripraviti po najboljših močeh, morda tudi s kakšnim treningom manj, da ekipo malce spočijemo in osvežimo. Zagreb v ligi Seha ves čas igra tekme in si nabira izkušnje, v tem tednu pa tekme ni imel, tako da se je lahko v miru pripravljal na obračun z nami, ko igra pred domačo publiko," je dejal celjski trener Branko Tamše.

 

 

V zagrebški Areni pričakuje Tamše tudi bučno podporo navijačev celjskega kluba. "Vzdušje v Areni ni takšno, kot je bilo v Zagrebu včasih in zato si velikokrat pomagajo tudi s predvajanjem navijanja po ozvočenju, kar pa mislim, da ni dovoljeno. Podpora torej bo, na nas pa je, da poizkusimo poiskati vse minuse domače ekipe, če nam jih bo ta ponudila, in da jih izkoristimo. Na voljo imamo nekaj obrambnih različic, ki bodo odločilne, a še ne vem, katero bomo uporabili," ostaja skrivnosten trener Tamše.

 

 

"Enako je bilo tudi na derbiju z Gorenjem, kjer smo s spremembo postavitve v drugem polčasu tekmecu dovolili le osem zadetkov, v prvem pa kar 16. To pa je tisto, ko lahko na koncu računaš na uspeh. Na tem bomo delali, je pa res, da je tudi na drugi strani ekipa Zagreba, ki igra podobno. Na podlagi dobre obrambe bomo poizkusili narekovati ritem, kajti če se spomnim prve tekme v Zlatorogu, smo takrat ob takšni igri zabili kar nekaj lahkih zadetkov in k temu bomo poizkusili stremeti. Za nas je to zadnji vlak za osmino finala in če želimo še naprej sodelovati v ligi prvakov, moramo sedaj skočiti nanj," je dodal Tamše.

 

 

Celjski vratar Urban Lesjak je bil na prvi tekmi proti Zagrebu izjemen, saj je zbral kar 20 obramb, vendar se njegova ekipa kljub temu na koncu ni veselila zmage v Zlatorogu, Zagreb pa je slavil z veliko mero sreče. "Zelo vesel sem, da smo na derbiju slovenske lige proti Gorenju v Velenju kot ekipa, ki je na nekaj tekmah evropske lige prvakov izgubila v zadnjih trenutkih srečanja, sedaj te izkušnje prenesli v svojo korist. V zadnjih minutah tekme v Rdeči dvorani smo povsem onemogočili nasprotnika in prišli do na videz izgubljene točke," se je sredinega derbija z Gorenjem (24:24) najprej spomnil vratar Urban Lesjak.

 

 

Nato je "lesi" svoje misli preusmeril na evropsko preizkušnjo proti Zagrebu. "Tudi proti Zagrebu bo to odločilno. Vsi vemo, da se je prva tekma v Celju končala z zelo nizkim rezultatom in podobno bo verjetno tudi na povratni na Hrvaškem, saj oboji gojimo podoben stil igre. Tako bo v Areni odločala vsaka malenkost in izkoriščanje maloštevilnih priložnosti, ki se bodo ponudile. Pri tem pa so izkušnje, kakršno smo si pridobili proti Gorenju, zelo dobrodošle," pravi Lesjak.

 

 

Obe ekipi torej gojita podoben stil igre, pri obeh je namreč ključna obramba. Eden celjskih stebrov obrambnega bloka je tudi reprezentant Blaž Blagotinšek, dvometraš, ki se zaveda težke naloge pred sobotnim srečanjem. "Naš nasprotnik je zelo dobra ekipa in gotovo bo obramba odločila zmagovalca. Tako je v rokometu praktično na vsaki tekmi. Na derbiju v Velenju smo pokazali, da je bila v drugem polčasu ta tista, ki je prinesla točko," je povedal krožni napadalec Blaž Blagotinšek.

 

 

Igralec celjskega kluba enako pričakuje tudi na tekmi proti domačemu Zagrebu. "Tam nas nevarnosti čakajo prav na vseh igralnih položajih. Zagrebčani sicer nimajo izrazitega zvezdnika, ki bi ga posebej izpostavljal, temveč je njihova odlika prav v tem, da lahko vsak odigra na visokem nivoju in odloči tekmo. Zato bomo morali pozornost posvečati prav vsem igralcem in nato v hitri tranziciji iskati priložnosti in poti do uspeha v Zagrebu," dodaja Blagotinšek.

 

 

Tekma Zagreb - Celje Pivovarna Laško bo v soboto, 27. februarja 2016, ob 20. uri. Sodila jo bosta Črnogorca Ivan Pavičević in Miloš Ražnatović, delegat pa bo Šved Peter Hansson.

 

 

 

Foto: RK Celje Pivovarna Laško

 

 

 

EVROPSKA LIGA PRVAKOV - SEZONA 2015/16