27. 2. 2016

Celjani izgubili v Zagrebu in ostali brez napredovanja v osmino finala

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v 13. krogu v skupini A v evropski ligi prvakov gostovali pri Zagrebu na Hrvaškem in po napeti končnici izgubili s 23:24 (9:8). S porazom so Celjani izgubili vse možnosti za napredovanje v osmino finala tega tekmovanja.

 

 

ZAGREB - CELJE PIVOVARNA LAŠKO 24:23 (8:9)

 

 

Zagreb - Dvorana Arena Zagreb, gledalcev: 8500, sodnika: Pavičević in Ražnatović (oba Črna Gora).

 

 

Zagreb: Stevanović (4 obrambe), Ivić (8 obramb), Sabljić 1, Vujić, Kontrec 2, Šebetić 3, Marković, Raković 4, Šušnja, J. Valčić 2, T. Valčić, Mandalinić 10 (4), Markovski, Kovačević 1, Pavlović 1.

 

 

Celje Pivovarna Laško: Lesjak (1 obramba), Gajić (9 obramb), Dobaj, Blagotinšek, Babarskas 2, Janc 6, Razgor, Marguč 1 (1), Poteko, Zarabec 3, Kodrin, Fižuleto, Patrianova 1, Dobelšek, Mlakar 7, Žvižej 3.

 

 

Sedemmetrovke: Zagreb 4 (4), Celje Pivovarna Laško 2 (1).

 

 

Izključitve: Zagreb 8 minut, Celje Pivovarna Laško 10 minut.

 

 

 

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v Zagrebu odigrali najpomembnejše gostovanje v letošnji ligi prvakov. Proti hrvaškemu prvaku, ki ga vodi slovenski selektor Veselin Vujović, so namreč nujno morali osvojiti vsaj točko, da bi še lahko upali na preboj v izločilne boje.

 

 

Po prvem polčasu in tesnem vodstvu z 9:8 je kazalo, da lahko varovanci Branka Tamšeta Zagrebčane ogrožajo, vendar so ti v drugem polčasu stvari postavili na svoje mesto. Zagreb je z zmago potrdil končno peto mesto v skupini A preboj med najboljših šestnajst ekip v letošnji evropski ligi prvakov, za Celjane pa je osmina finala dokončno izgubljena. 

 

 

Prvi polčas je bil v znamenju napak, predvsem pa odličnih obramb Ivana Gajića na celjski in Filipa Ivića na zagrebški strani. Domači so imeli uvodni napad več kot dve minuti, a ga zapravili, Povilas Babarskas pa je na drugi strani hitro izkoristil celjsko priložnost. Nato je dve obrambi zbral Gajić, česar njegovi soigralci na drugi strani sprva niso izkoristili, Žiga Mlakar pa je le zadel za 2:0.

 

 

Naslednji trije goli so bili zagrebški, kar je pomenilo vodstvo Hrvatov v 11. minuti. Pivovarje je v igri do 4:4 držal Mlakar, za 5:4 pa je zadel Blaž Janc. Celjani so vodstvo s 7:6 predali, v zadnji minuti je bilo 8:8, Mlakar pa je s petim golom v prvem polčasu v zadnjih sekundah zadel za rezultat prvega polčasa 9:8.

 

 

Začetek drugega polčasa je bil za celjsko ekipo obetaven. Prednost se je trikrat povečala na dva gola (10:8, 11:9, 12:10), toda ta na žalost dolgo ni trajala. V 35. minuti je bilo spet izenačeno (12:12), Celjani so še enkrat povedli, nato pa so pobudo začeli prevzemati domačini. Zadnjič so izbranci Branka Tamšeta vodili pri rezultatu 16:15, nato pa se jim je ustavilo.

 

 

To so Vujovićevi igralci izkoristili in počasi, a zanesljivo začeli večati razliko. V 47. minuti so ob igralcu več povedli z 19:17, Blaž Janc je z golom priključil, a le za kratek čas, v 53. minuti pa so Zagrebčani vodili s štirimi goli prednosti (23:19).

 

 

Celjani so hitro prepolovili zaostanek in se v 54. minuti po golu Mlakarja približali na 23:21, toda Stipe Mandalinić je z desetim golom zadel za Zagrebovo vodstvo 24:21. Arthur Patrianova je imel v 59. minuti priložnost, da zniža na 23:24, a Brazilec ni bil uspešen.

 

 

Nekaj trenutkov kasneje je protinapad Blažu Jancu ubranil Ivan Stevanović, vendar je Vid Poteko dobro našel Babarskasa, ki je le zadel in na začetku zadnje minute zmanjšal Zagrebovo vodstvo na 24:23. Na drugi strani je priložnost Zagrebčanov za vodstvo s 25:23 (streljal je Luka Šebetić) obranil Gajić, Mlakar je na drugi strani zadel Stevanovića, zadnji napad na tekmi za izenačenje pa je sedem sekund pred koncem zapravil Luka Žvižej oziroma mu je strel ubranil Stevanović.

 

 

Pri Celjanih, te so tokrat na Hrvaškem podpirali navijači, ki so v Zagreb prišli z vlakom - tega je prvič v zgodovini organiziral celjski klub ob 70-letnici -, je bil najboljši strelec Žiga Mlakar s sedmimi goli, enega manj je dal Blaž Janc. Na drugi strani je izjemno tekmo odigral Stipe Mandalinić, ki je dosegel deset golov iz desetih poizkusov.

 

 

V zadnjem krogu bodo celjski rokometaši v dvorani Zlatorog gostili turški Bešiktaš, ki je na zadnjem mestu v skupini A. Tekma bo v soboto, 5. marca 2016, ob 18. uri. Tekma med zadnjima ekipama v skupini bo le prestižnega pomena, saj sta obe ekipi ostali brez napredovanja v osmino finala.

 

 

Rezultati 13. kroga v skupini A: Bešiktaš - Kiel 27:32 (14:17), Flensburg - Veszprem 28:29 (12:10), Wisla Plock - Paris St. Germain 22:27 (12:16), Zagreb - Celje Pivovarna Laško 24:23 (8:9).

 

 

Lestvica skupine A: 1. Paris St. Germain 22 točk, 2. Veszprem 21, 3. Flensburg 20, 4. Kiel 15, 5. Zagreb 11, 6. Wisla Plock 8, 7. Celje Pivovarna Laško 5, 8. Bešiktaš 2.

 

 

 

Foto: RK Celje Pivovarna Laško

 

 

 

EVROPSKA LIGA PRVAKOV - SEZONA 2015/16