29. 5. 2016

Uroš Zorman četrtič osvojil Ligo prvakov!

LIGA PRVAKOV, FINALE

VIVE TAURON KIELCE : VESZPREM 39:38 (13:17, 29:29, 35:35) - po 7-metrovkah
Reichmann 9, Bielecki 5, Zorman 4; Ilić in Ugalde po 7, Marguč 1.


Če bi kdo v 46. minuti pomislil, da bo zmagovalec ekipa iz Kielc, bi ga bržčas imeli za nepopravljivega optimista. Takrat so bili igralci v rdečem v naletu, na semaforju pa je bil izid 19:28. To je bila nadgradnja madžarske premoči skozi celotno tekmo do tedaj, že ob polčasu je bilo + 4 (13:17). Poljaki so zaostajali od prvega napada in videti je bilo, da so v izgubljenem položaju, zaostanek pa je narasel na devet golov.

A se Zorman, vratar Slawomir Szmal in druščina niso predali. Počasi so se vračali, zadevali in iz minute v minuto, predvsem po zaslugi odlične igre kapetana Slovenije, manjšali razliko. Madžari so bili vse bolj nervozni, delali so napake, izgubljali žoge, pa še Szmal je nekajkrat odlično posredoval. V 55. minuti je tako Zorman že znižal na 27:28. Po izenačenju pa so imele Kielce celo priložnost za popoln preobrat, a sta v zadnjih dveh minutah sedemmetrovki zapravila tako Karol Bielecki kot Manuel Štrlek, obakrat je branil Mirko Alilović. In ko se je zdelo, da bo konec srečen za Veszprem, ki je spet povedel z 29:28, je pet sekund pred koncem za poljsko izenačenje zadel Krzystof Lijewski.

Tudi podaljšek je bil napet in tesen, nobena ekipa si ni priborila več kot en gol naskoka. Po skoraj desetih minutah pa so bili tokrat Poljaki tisti, ki so imeli po golu za 35:34 ugoden izid, vendar je imel Veszprem zadnji napad. Izkoristil ga je Cristan Ugalde Garcia pičli dve sekundi pred koncem in izsilil sedemmetrovke.

Pri teh pa so bili boljši in z boljšimi živci Poljaki. Ivan Čupić je sicer prvo sedemmetrovko zgrešil oziroma je Alilović je njegov strel ubranil, naslednji izvajalci pa so bili vsi natančni. Ne pa tudi pri Vezspremu, pri katerem je strel s sedmih metrov zgrešil tudi Gašper Marguč. Piko na i za poljsko zmago pred množico navijačev v rumenem je nato postavil Julen Aguinagalde in veliko slavje v dvorani Lanxsess Arena se je lahko začelo.

Za Vive Tauron Kielce je bil neustavljiv Nemec Tobias Reichmann z devetimi goli, sedem jih je dodal Bielecki, pet Aginagalde, štiri pa znova odlični Zorman, za katerega je to že četrti naslov v Ligi prvakov s tremi različnimi moštvi (Celje Pivovarna Laško, Ciudad Real 2x in Kielce). Pri poražencih je strelsko vodil Momir Ilić s sedmimi goli, kolikor jih je zbral tudi Ugalde, Aron Palmarsson je dodal enega manj, prav tako Andreas Nilsson, Marguč je zadel enkrat.

Rokometaši francoske ekipe PSG pa so osvojili tretje mesto. V malem finalu so premagali nemški Kiel z 29:27 (15:11). V sobotnem polfinalu je poljska zasedba premagala Paris St. Germain z 28:26, Veszprem pa Kiel po podaljšku z 31:28.