30. 1. 2018

RZS in JAKRS začela medsebojno promocijo branja in rokometa

Javna agencija za knjigo RS in Rokometna zveza Slovenije sta začela sodelovanje pri promociji športa in bralne kulture oz. spodbujanja branja zlasti med mladimi. 

V ta namen je JAK pred letošnjim evropskim prvenstvom v rokometu na Hrvaškem slovenski moški rokometni reprezentanci podarila aktualni knjigi projekta »Rastem s knjigo«, in sicer Mihe Mazzinija, Zvezde vabijo ter Lučke Kajfež Bogataj z ilustracijami Izarja Lunačka, Planet, ki ne raste, svoje knjige pa bodo prejele tudi članice ter rokometaši in rokometašice slovenskih reprezentanc mlajših kategorij.

Vid Kavtičnik, kapetan slovenske reprezentance:

"Več ali manj berem svojim otrokom, predvsem mlajšemu Levu, medtem, ko starejša Lara že sama poseže po knjigi. Najraje imata Malega princa ali kakšne podobne otroške knjige, meni pa so najbolj všeč dela Dana Browna."

Jure Dolenec:

"Rad berem različne vrste knjig, od biografij, kriminalk, pa tudi kakšno znanstveno-fantastično delo sem že prebral. Branje je zelo koristen način preživljanja prostega časa, predvsem na poti, na kateri smo veliko. Branje knjig je zagotovo bolj poučno od gledanja filmov in serij."

Nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture med mladimi »Rastem s knjigo« se vsako leto začenja 8. septembra ob mednarodnem dnevu pismenosti. V šolskem letu 2017/8 se dvanajstič izvaja v osnovni šoli in osmič v srednji šoli. Projekt vodi JAK, poteka pa v splošnih knjižnicah, slovenskih osnovnih in srednjih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter šolah v zamejstvu, nekaterih Evropskih šolah, kjer so Slovenci in v t. i. slovenskih sobotnih šolah po svetu. 

Več o projektu rastem s knjigo TUKAJ.