30. 5. 2018

Slovenke kljub veliki borbi izgubile proti Danski

Slovenska ženska reprezentanca je v 5. kolu kvalifikacij za EP 2018 prikazala odlično borbo, a na koncu morala priznati premoč Dankam, ki so bile v Celju boljše s 25:23. 

Slovenska ženska reprezentanca je še drugič v tem kvalifikacijskem ciklusu morala priznati premoč rokometni velesili z Danske. Po lanskem porazu v Farumu z 22:28 je na današnji tekmi v mestu grofov po hudem boju klonila s 23:25, navkljub temu pa ima še vedno realne možnosti za preboj na sklepni turnir stare celine, ki bo letošnjega decembra v Franciji. Odločilna tekma jo čaka v nedeljo, ko bo v Mostu gostovala pri Češki.

Po nepopolnem petem krogu je Danska zbrala deset, Slovenija štiri, Češka tri, Islandija pa eno točko. Drevi bo v Reykjaviku še tekma med Islandijo in Češko.

Izbranke slovenskega selektorja Uroša Bregarja so tekmo odprle z 0:3, a slab uvod jih ni vrgel iz tira. Hitro so ujele pravi ritem, na začetku porozna slovenska globoka obramba pa je v nadaljevanju visokoraslim Dankam povzročila kar precej preglavic.

Stekla je tudi domača igra v napadu, po seriji raznovrstnih akcij je Tjaša Stanko v enajsti minuti izenačila na 6:6. A Slovenke se s tem niso zadovoljile, zaigrale so še bolj odločno na vseh ravneh, ob tem je serijo obramb nanizala Karmen Korenič, trenutno prva dama slovenskega ženskega rokometa Ana Gros pa je v 21. minuti svoje soigralke prvič na tekmi popeljala v vodstvo z 10:9. V končnici prve polovice tekme so naredile nekaj nepotrebnih napak, vse to pa so Danke izkoristile in na velik odmor odšle s prednostjo dveh golov (12:14).

Slovenske rokometašice - za njih je po dolgi odsotnosti po operaciji križnih vezi zaigrala tudi Tamara Mavsar - so na najboljši možni način odprle drugi polčas, po golih Grosove, Stankove in Nine Zulić so v 33. minuti znova povedle za gol (15:14).

V nadaljevanju se je odvijal ogorčen boj za vsako žogo. Slovenke so bile vseskozi povsem konkurenčne Dankam, še v 53. minuti je bil po golu Alje Koren izid neodločen (22:22). Danke so bile v razburljivi in negotovi končnici vseskozi v rezultatski prednosti, na svojih ramenih pa so ves ta čas čutile pritisk srčnih Slovenk, ki so v 59. minuti imele idealno priložnost za izenačenje na 24:24, a je Grosova zastreljala sedemmetrovko.

V slovenski reprezentanci sta bili najbolj učinkoviti Ana Gros z enajstimi goli, Tjaša Stanko je prispevala štiri zadetke.

Uroš Bregar, selektor Slovenije: 

"V naših obrambnih rotacijah se je navkljub srčnosti in bojevitosti poznala neizkušenost. V teh spremembah v igri v obrambi moraš biti zelo natančen in v vsakem trenutku reagirati pravilno. Na začetku tekme smo imeli določene probleme, nato smo vzpostavili ravnovesje, v drugem polčasu pa smo imeli prekratko klop in premajhno število igralk za tovrstne dvoboje na najvišji kakovostni ravni. Na koncu nam je tudi zmanjkalo kanček sreče."

Tamara Mavsar, reprezentantka Slovenije: 

"Vesela sem, da sem se vrnila na rokometna igrišča. Žal mi je, da nismo razveselile naših številnih privržencev, ki so nas podprli na tem dvoboju. Danska je kakovostna zasedba, vsi pa smo vendarle upali na zmago. Nič še ni odločenega, v nedeljo bomo skušale Čehinjam odščipniti obe točki."

KVALIFIKACIJE ZA EP 2018

Celje, 5. kolo, 30. maj 2018:
SLOVENIJA : DANSKA 23:25 (12:14)
Gros 12, Stanko 4; Hansen in Woller po 5.


30. maj, ob 19.30 (21.30 SLO)
ISLANDIJA : ČEŠKA
LESTVICA
1 Danska 5 5 0 0 29 10
2 SLOVENIJA 5 1 2 2 2 4
3 Češka 4 1 1 2 1 3
4 Islandija 4 0 1 3 -32 1