25. 11. 2018

Papežu nagrada Marjana Rožanca za vseživljensko delo

Nekdanji predsednik RD Slovan Stane Papež je letošnji prejemnik nagrade Marjana Rožanca za izjemno vseživljenjsko delo na področju ljubljanskega športa v daljšem časovnem obdobju.

Gospod Papež je bil oktobra leta 1975 izvoljen za predsednika Rokometnega društva Slovan. Pod njegovim predsedovanjem se je RD Slovan dve leti boril v 2. jugoslovanski ligi in se leta 1977 uvrstil v 1. jugoslovansko ligo, kjer si je v naslednji sezoni zagotovil obstanek v ligi. G. Papež je kot predsednik RD Slovan po uvrstitvi v 1. ligo, s tovarno Kolinska podpisal prvi sporazum o pokroviteljstvu. Tedaj so Slovanovemu imenu dodali še ime Kolinska in pod imenom Kolinska - Slovan nadalje nastopali v prvi ligi. V sezoni 1978/1979 so osvojili 4. mesto v 1. zvezni jugoslovanski rokometni ligi, čeprav so bila pričakovanja pred sezono nižja. 

V sezoni 1979/1980 so osvojili naslov državnega prvaka Republike Jugoslavije. To je bil prvi naslov državnega prvaka za slovensko ekipo. V sezoni 1980/1981 je Kolinska – Slovan igral v Pokalu državnih prvakov (današnja Liga prvakov) in na poti do finala v prvem krogu premagal bolgarsko Sofijo nato pa je od drugega kroga naprej premagoval takratne rokometne velesile Steauo iz Bukarešte, v četrtfinalu slovito Barcelono, v polfinalu po razburljivi povratni tekmi na Kodeljevem CSKA iz Moskve z rezultatom 29:22 in šele v finalu na povratni tekmi klonili proti nemškemu prvaku Magdeburgu in tako osvojili naslov pod prvakov Evrope.  

Stane Papež je bil pred prevzemom predsedniške funkcije v RD Slovan, od leta 1973-1975 predsednik RK Olimpija. Preden je stopil v funkcionarske vode je bil g. Papež aktivni igralec ljubljanskega rokometnega kluba Odred s katerim je osvojil več naslovov republiškega prvaka Slovenije. Leta 1957 ga je zvedzni kapetan Snoj, kot prvega Slovenca vpoklical v reprezetnanco Jugoslavije, za katero je g. Papež odigral 4 tekme in dosegel 4 zadetke. G. Papež je deloval  tudi kot trener rokometašev Odreda in kasneje Olimpije. S skupnimi močmi Olimpije in Slovana je oganiziral skupno mladinsko ekipo iz katere so se napajale ljubljanske članske ekipe ob enem pa je bil trener te ekipe. Svojo športno aktivnost oziroma udejstvovanje v ljubljanskem športu je zaključil leta 1992 kot podpredsednik RD Slovan. 

Poleg zgoraj omenjenih funkcij je bil g. Papež tudi član izvršnega odbora Telesne skupnosti Ljubljana in predsednik sodniške organizacije pri Rokometni zvezi Slovenije.

Priznanja, odlikovanja in nagrade, ki jih je prejel g. Stane Papež:

zlata značka Rokometne zveze Jugoslavije.
zlata značka Saveza za fizičko kulturu Jugoslavije, za dosežke v športu.
Red za delo srebrnim vencem (Orden Republike sa srebrnim vijencem), ki ga je prejel od takratnega predsednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita.
Red zaslug za narod s srebrno zvezdo (Orden zasluga za narod sa srebrnim zrakama), ki mu ga je podelilo predsedstvo SFRJ
Bloudkova plaketa za delo v športu (1972).
zlata značka ob 30. letnici Rokometne zveze Slovenije za delo v rokometu (1979).
zlata značka Kolinske - Slovana ob 30. letnici društva (1979).
Bloudkovo priznanje za življensko delo v športu (2008).
priznanje ob 100. letnici zveze športnih društev Slovan (2013).