10. 2. 2019

Celjani za gol prekratki proti Madžarom

Celjski rokometaši so na tekmi 11. kola Lige prvakov v dvorani Zlatorog gostili madžarsko ekipo MOL-Pick Szeged, ki je bila po hudem boju boljša za zadetek (29:28). 

Celjski rokometaši so v najbolj imenitnem klubskem tekmovanju na stari celini doživeli sedmi poraz ter drugega na svojem igrišču. Po danskem Skjernu so jim rokometno mero po hudem in izjemno izenačenem boju do zadnjega zvoka sirene vzeli imenitni tekmeci iz madžarskega Szegeda.

Pred tem so v Zlatorogu "padli" nemški Flensburg, hrvaški Zagreb in ukrajinski Motor iz Zaporožja, s francoskim Nantesom pa so se razšli z neodločenim izidom. Slovenski rokometni prvak ima navkljub današnjemu porazu še vedno možnosti za preboj v osmino finala, v elitni skupini B pa so pred njim še izjemno zahtevni obračuni s Flensburgom (13. februar), vodilnim francoskim PSG (24. februar) in Skjernom (3. marec).

Izbranci domačega trenerja Tomaža Ocvirka so dobro začeli današnji obračun. Imenitnih tekmecev na nasprotni strani igrišča, ki so jih na prvo medsebojni tekmi zasenčili v vseh prvinah igre, se niso ustrašili, "paralizirala" jih ni niti zaušnica, ki so jim jo v sredo v Zlatorogu primazali rokometaši iz Trebnjega.

Okoli pet tisoč gledalcev je v uvodu spremljalo obojestransko dinamično predstavo, gostitelji pa so bili na krilih Tilna Kodrina, ki je dosegel tri od skupno štirih celjskih uvodnih golov, povsem konkurenčni slovensko obarvani madžarski zasedbi.

A gosti iz madžarskega mesta, ki slovi po suhomesnatih izdelkih, so kmalu pokazali svoje rokometne mišice in gostiteljem v 12. minuti ušli na tri gole (5:8). Celjani so - predvsem po "simultanki" Francoza Williama Accambrayja - držali korak z madžarskimi prvaki, po izenačujočem zadetku Kristijana Bećirija na 11:11 pa je španski strateg na madžarski klopi Juan Carlos Pastor zahteval minuto odmora.

Ta ni prekinila ritma domače ekipe, ki je v napadu dobro prebijala visok madžarski blok, številne rezerve pa je imela v obrambi, predvsem to velja za oba vratarja Klemna Ferlina in Tomaža Panjtarja, ki sta v prvi polovici tekme zbrala skromni dve obrambi.

Celjani so na veliki odmor odšli z zaostankom dveh golov (16:18). V začetku drugega polčasa so zadržali visoko raven svoje igre in v 38. minuti po golu Domna Makuca izenačili na 19:19, a štiri minute kasneje so jim gosti, ki so kaznovali vsako njihovo najmanjšo napako, spet ušli na tri gole (20:23).

Slovenske prvake je boj z evropskimi prvokategorniki iz Szegeda s štirimi Slovenci - Deanom Bombačem, Matejem Gabrom, Mariom Šoštaričem in Nikom Henigmanom - pošteno utrudil, v zadnjih dvajsetih minutah pa jim ni pošla sapa, čeravno so jim gosti v 44. minuti prvič na dvoboju ušli na štiri gole (20:24).

A gostitelji se niso predali. Ferlin je končno nanizal nekaj obramb, njegovi igralci v polju pa so po srčni predstavi v 49. minuti na najlepši možni način izkoristili prednost dveh igralcev več na igrišču in se jim po golu Roka Ovnička približali na vsega gol zaostanka (24:25), dve minuti kasneje pa po (pol)nasprotnem napadu in zadetki Kristjana Horžena izenačili na 25:25.

V razburljivi in živčni končnici ne eni ne drugi niso blesteli, oboji so naredili kopico napak in imeli priložnost za končno zmago. Najprej se je zmaga nasmihala Celjanom, ki so v 57. minuti po golu Ovnička s 7-metrovke povedli s 27:26, načrte pa jim je v izdihljajih tekme pokvaril izkušeni in z vsemi žavbami namazani Jorge Maqueda. Po njegovih treh golih je madžarska ekipa v Zlatorogu slavila z 29:28.

V celjski ekipi je bil najbolj učinkovit Accambray z osmimi goli, Ovniček jih je prispeval šest, Kodrin pa pet golov. V gostujoči zasedbi je Maqueda dosegel sedem, od štirih slovenskih rokometašev v njenih vrstah pa je bil najbolj učinkovit Bombač s petimi zadetki.

LIGA PRVAKOV, 11. KOLO

Nedelja, 10. februarja:
CELJE PIVOVARNA LAŠKO : MOL-PICK SZEGED 28:29 (16:18)
Accambray 8, Kljun 6; Maqueda 7, Bombač 5.