14. 12. 2020

Dolenec želi januarja na "kraju zločina" znova uspeti

Konec meseca, po božiču se bo zbrala moška članska reprezentanca in začela s pripravami na dva pomembna dogodka, ki jo čakata v januarju. Najprej se bo v okviru kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2022 dvakrat pomerila z Nizozemsko, nato pa odpotovala v Egipt, kjer bo med 13. in 31. januarjem potekalo 27. svetovno prvenstvo.

Slovenska izbrana vrsta bo s pripravami začela po božiču. Ta torek bo jasno, katere rokometaše bo selektor Ljubomir Vranješ povabil na priprave. Spletna novinarska konferenca, ki jo bo moč spremljati v neposrednem prenosu na Facebook strani Rokometne zveze Slovenije (povezava TUKAJ), se bo začela ob 12. uri.

Organizatorji svetovnega prvenstva v deželi faraonov so že pred časom pošteno zavihali rokave, saj jim nova realnost prinaša velikanski organizacijski izziv. Slovenska reprezentanca bo uvodoma nastopala v skupini H. Slednjo bo gostilo mesto Borg El-Arab, ki velja za predmestje Aleksandrije, prestolnice istoimenske pokrajine. Povsem na severu Egipta, streljaj od obale Sredozemskega morja, se bo Slovenija uvodoma srečala z Južno Korejo, Rusijo in Belorusijo.

Jure Dolenec, ki je na zadnjih reprezentančnih aktivnostih opravljal vlogo kapetana, ima na Egipt lepe spomine. "Egipt sem do sedaj obiskal dvakrat. Enkrat je bilo to v sklopu poletnega oddiha, na drugi obisk pa imam še posebej lepe spomine, saj smo pred dobrimi 11 leti z mladinsko reprezentanco tam osvojili bronasto medaljo," je v pogovoru z medijsko ekipo svetovnega prvenstva v Egiptu povedal Škofjeločan in dodal: "Spominjam se, da smo tedaj igrali v res veliki dvorani v Kairu. V polfinalu smo proti Nemcem vodili večino tekme, a na koncu, žal, izgubili. Bili smo zelo razočarani. Na srečo smo nato zmagali tekmo za tretje mesto proti gostiteljem Egipčanom. Medalja je bila velik uspeh za našo reprezentanco, presrečni smo bili."

Ravno Dolenec je bil eden glavnih junakov na poti do brona, ki si ga je Slovenija priigrala po zmagi proti Egiptu s 35:24 (18:11). Pred 20 tisoč navijači je bil z devetimi zadetki najboljši strelec tekme. Izmed rokometašev, ki so bili uvrščeni na zadnje članske reprezentančne spiske, so tedaj nastopali še Klemen Ferlin, Dean Bombač in Staš Skube.
MLADINSKO SVETOVNO PRVENSTVO 2009

Tekma za 3. mesto, 19. avgust:
SLOVENIJA : EGIPT 35:24 (18:11)
Slovenija: Čudič, Ferlin, Bombač 6, Bundalo 3, Dolenec 9 (1), Flajs, Paladin 1, Pučnik, Razgor 8 (1), Skube 1 (1), Rojc, Svetelšek, Vrečar, Abrahamsberg 7.
Egipt: Hendawy, Mohamed, El Masry, Radwan 4 (1), El Magd, Nasr 2, Ibrahim 3, Sanad, Shehata, Shebib 3, Toman 4, Yousef 1, Aly 5, Hashem 2.

Dvorana Nasr Stadium, gledalcev 20.000, sodnika: Johansson in Kliko (oba Švedska).
Sedemmetrovke: Slovenija 5 (3), Egipt 2 (1).
Izključitve: Slovenija 8, Egipt 8 minut.
Rdeč karton: /.

Dolenec je do danes za člansko reprezentanco zbral 145 nastopov in zabil 520 zadetkov. Pred kratkim je dopolnil 32 let, na vsako tekmovanje pa se podaja le še bolj motiviran kot leta 2012, ko je na evropskem prvenstvu v Srbiji v dresu Slovenije debitiral na velikih tekmovanjih. "Izredno se veselim novega velikega tekmovanja z našo reprezentanco. Januarja na Švedskem smo se pokazali v lepi luči, a na žalost ostali brez medalje. Pred tem smo ostali brez nastopa na svetovnem prvenstvu, zato smo na severu Evrope vsem želeli dokazati, da še vedno sodimo med najboljše ekipe na svetu! To bomo znova želeli dokazati tudi v Egiptu," še pove desni zunanji rokometaš.

Januarsko svetovno prvenstvo bo prvič v zgodovini potekalo po novem tekmovalnem formatu, ki ga bo v uvodnem delu sestavljalo 32 reprezentanc. "Prvenstvo bo drugačno, a sam gledam predvsem na našo skupino prvega dela in ekipe, s katerimi se lahko srečamo v drugem delu tekmovanja. Pomembno bo, da prvi del zaključimo na prvem mestu, nato pa bo potrebno iti naprej korak za korakom. Če se želiš boriti za najvišja mesta, moraš zmagati praktično na vsaki tekmi," še pristavi Dolenec, ki z ekipo v Egiptu ne želi igrati obstranske vloge. "Sam lahko rečem le, da si želim na svetovnem prvenstvu osvojiti novo medaljo. Z reprezentančnimi soigralci in štabom se o tem sicer še nismo pogovarjali, a prepričan sem, da bomo imeli, kot vedno, tudi tokrat visoke cilje," še doda za konec in med najresnejše kandidate za odličja postavi Slovenijo, Norveško, Dansko in Francijo.

Celoten pogovor z Dolencem je v angleškem jeziku na voljo v spodnjem video zapisu.