28. 12. 2020

V finalu Lige prvakov "slovenska" Barcelona in Zarabec

Rokometaši španske Barcelone in nemškega Kiela se bodo v torek ob 20.30 v Kölnu pomerili za naslov prvaka evropske Lige prvakov. Na prestavljenem finalnem turnirju minule sezone so bili Katalonci s 37:32 boljši od francoskega PSG-ja, nemški prvaki pa so po tekmi neverjetnih preobratov ugnali madžarski Veszprem (36:35). 

Tekmi za končno razvrstitev bosta na sporedu v torek. Tekma za tretje mesto se bo začela ob 18. uri, finale pa ob 20.30.

Na prvem izmed vrhuncev sezone sicer nastopa šest slovenskih reprezentantov. Jure Dolenec (na polfinalu ni bil uvrščen v ekipo), Blaž Janc in Domen Makuc so člani Barcelone, barve Kiela brani Miha Zarabec, za Veszprem pa nastopata Gašper Marguč in Blaž Blagotinšek.

LIGA PRVAKOV, FINALNI TURNIR, POLFINALE:

Ponedeljek, 28. decembra:
BARCELONA : PSG 37:32 (18:14)
Barcelona: Perez de Vargas, Möller 1, Entrerrios, Sorhaindo 1, Arino 1, Janc 5, N'Guessan 4, Gomez Abelo 2, Dos Santos, Mem 8, Cindrić 4, Pascual, Palmarsson 6, Makuc, Fabregas 5, Frade.
PSG: Gerard, Genty, Keita, Krištopans 4, Kounkoud, Sole Sala 3, Remili 5, Grebille, Syprzak 1, L. Karabatić 2, Morros, Hansen 7, Prandi 1, Nahi 9.

Katalonski rokometaši so na letošnji zaključni turnir prišli kot prvi favoriti, svojo prvo nalogo v Kölnu pa so opravili po pričakovanjih in bodo v torek naskakovali jubilejno deseto zmago v Ligi prvakov.
Barve španske ekipe sta na današnji tekmi zastopala tudi slovenska reprezentanta Blaž Janc in Domen Makuc, medtem ko je Jure Dolenec polfinalni obračun spremljal na tribuni prazne Lanxess-Arene.
Parižani so v odsotnosti poškodovanega prvega zvezdnika Nikole Karabatića ter Nizozemca Luca Steinsa in Danca Tofta Hansna, ki sta manjkala zaradi okužbe z novim koronavirusom, v začetku tekme zasenčili tekmece iz Barcelone. Po njihovem vodstvu s 7:4 v deveti minuti so se na igrišču razleteli Katalonci, pri katerih je tedaj igro z vstopom s klopi igro močno poživel Janc, in v 18. minuti povedli z 11:10, najvišjo prednost v prvi polovice tekme pa so si priigrali v 26. minuti (17:12).
Barcelona je imela v drugem polčasu popoln nadzor nad PSG, ki se je nekajkrat približal na tri gole zaostanka, bližje pa ni mogel.
Pri Barceloni je bil najbolj učinkovit Francoz Dika Mem, ki je dosegel osem golov, pri PSG pa njegov rojak Dylan Nahi z devetimi zadetki.

THW KIEL : VESZPREM 36:35 (29:29, 18:13)
Kiel: Landin, Ehrig, Duvnjak 4, Sagosen 5, Reinkind 1, Sunnefeldt, Weinhold 3, Wiencek 2, Ekberg 7, Ciudad Benitez, Quenstedt, Wager, Dahmke 3, Zarabec 3, Woigt, Pekeler 8.
Veszprem: Čupara, Corrales, Manaskov 2, Fathy 5, Moraes Ferreira 1, Tonnesen, Nilsson 2, Markussen, Marguč 7, Blagotinšek, Šiškarev, Nenadić 2, Mahe 4, Maqueda 1, Lekai 4, Borozan 7.

Polfinalni obračun med rokometnima velikanoma iz Kiela in Veszprema je bil veliko bolj izenačen od prvega dvoboja med Barcelono in PSG. Po prvem polčasu je kazalo na zanesljivo zmago nemške ekipe, ki je v 26. minuti vodila s 17:10. Ekipa slovenskega organizatorja igre Mihe Zarabca, ki je v prvem polčasu delovala zastrašujoče, je v drugi polovici tekme povsem popustila.
Veszprem, kjer že vrsto let igrata slovenska reprezentanta Blaž Blagotinšek in Gašper Marguč, je v drugem polčasu nevtraliziral visok primanjkljaj. Po odlični igri so naši vzhodni sosedi v 46. minuti izenačili na 24:24, pet minut kasneje pa povedli z 28:24.
Na športnem področju pregovorno nepopustljivi Nemci se niso predali, po minuti odmora Filipa Jiche so v naslednjih treh minutah naredili delni izid 5:0 in znova povedli z 29:28, v dramatični končnici rednega dela pa ni bilo zmagovalca.
V desetminutnem podaljšku so odločali detajli, malenkostno boljši pa so bili rokometaši iz Kiela.
V nemški ekipi je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Hendrik Pekeler z osmimi, v madžarski pa Marguč in Vuko Borozan, ki sta dosegla po sedem zadetkov.