13. 3. 2020

Člani na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre šele junija

Potem ko so bili v zadnjih dneh odpovedani oziroma preloženi številni športni dogodki, so se zaradi pandemije koronavirusa za ta korak odločili tudi pri mednarodni rokometni zvezi (IHF). Kvalifikacijski turnirji za nastop na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu bodo namesto marca (ženske) in aprila (moški) na sporedu junija.

Mesto v kvalifikacijah za olimpijado si je s četrtim mestom na januarskem evropskem prvenstvu zagotovila tudi slovenska moška članska reprezentanca. Ta bi morala med 17. in 19. aprilom nastopati v Berlinu, kjer bi zaigrala ob boku reprezentanc Alžirije, Nemčije in Švedske. Slednje ostajajo tekmice izbrancev Ljubomira Vranješa, saj so z IHF sporočili, da do sprememb pri udeležencih ne bo prišlo.

Reprezentance se bodo na turnirju pomerile po enokrožnem sistemu, na olimpijske igre v japonski prestolnici, ki se bodo začele 24. julija, bosta napredovali najboljši izbrani vrsti.

Vzporedno s turnirjem v Berlinu bi v moški konkurenci morala potekati še turnirja v Trondheimu (Čile, Južna Koreja, Norveška, Brazilija) ter Parizu (Tunizija, Portugalska, Francija, Hrvaška). V ženski konkurenci so bili med 20. in 22. marcem predvideni turnirji v Španiji, Črni gori in na Madžarskem. Na njih sicer slovenske reprezentance ne bo, sta pa bila v Podgorico vabljena slovenska sodnika Bojan Lah in David Sok, medtem ko je bila kot ena izmed delegatk na turnirju v bližini Valencie predvidena Anja Frešer