30. 3. 2020

Uroš Zorman dobil svojo biografijo

V minulih dneh je na knjižne police prispela biografija Uroša Zormana, nekdanjega slovenskega reprezentanta, ki je po zaključku igralske kariere zajadral v trenerske vode. Zapis izpod prstov Lojzeta Grčmana je izšel pri založbi Vida.

Uroš Zorman je bil v času kariere in ostaja tudi po njej vrhunski ambasador slovenskega športa. S štirimi naslovi v ligi prvakov in kolajno z evropskega prvenstva v reprezentančnem dresu spada v ozek vrh najboljših slovenskih rokometašev v zgodovini. Večkrat sem na lastne izkušnje prepričal, kako cenjen je v tujih okoljih, kjer je deloval, in drugod. Nikoli ga ni bilo strah naravnost povedati, kaj misli, se potegniti za svojo ekipo, soigralce, prevzeti odgovornost v težkih trenutkih. Vedno se je odzval reprezentančnemu klicu, je slovenski rekorder, kar zadeva število nastopov. On razbija stereotipe, predsodke o slovenski majhnosti, pretirani spoštljivosti do "večjih" narodov, je samozavesten, patriotski in odločen lik. Kot osebnost in športnik se mi je zdel odlična podlaga za biografijo.

Ta je izšla v letu, ko praznuje 40-letnico, zato bo v knjigi 40 poglavij. Ta so sestavljena iz Uroševih pripovedi na eni in pogledov njegovih sopotnikov (družina, trenerji, soigralci, selektorji …) iz različnih obdobij kariere in življenja na drugi strani. Poudarek je na anekdotah, zabavnih zgodbah in tudi na osvetljevanju velikih dogodkov slovenskega rokometa in športa, kot sta na primer celjska osvojitev lige prvakov in srebrna kolajna reprezentance na evropskem prvenstvu. Oboje leta 2004. 

Kariero je simbolno končal s poslovilno tekmo skupaj s prijateljem Luko Žvižejem. A že več kot leto deluje kot pomočnik trenerja v poljskih Kielcah. Obenem pa je v zadnjih mesecih tudi pomočnik selektorja Ljubomira Vranješa, poprej pa tudi Veselina Vujovića. Ambiciozna zgodba se torej nadaljuje. Zdaj izkušnje in dobro prakso prenaša na druge. Tudi ta knjiga pa želi biti obeležje, nekakšen spomenik sijajni karieri in predstavitev Uroša tudi z vidikov, ki se ne zaznajo prek TV-kamer ali medijskih izjav. Gre torej za nekakšen mozaik pogledov nanj, tudi z nekaterimi zelo osebnimi vidiki.

Uroš Zorman:
"Občutki ob izidu knjige so odlični. Priznam, najprej mi ideja ni bila najbolj pogodu, saj se ne želim preveč izpostavljati. Ampak kasneje, ko sva se z Lojzetom dobivala in so drug za drugim nastajali pogovori, posamezne epizode moje kariere, mi je vse skupaj postajalo vse bolj všeč. Tudi odzivi okolice so za zdaj super. Saj veste, kako je: tudi če ti je nekaj všeč, morda drugim ne bo. S pozitivnimi mnenji pa zadovoljstvo le še raste. Igralsko obdobje moje kariere je za mano, pred mano pa je trenersko. Če se malo pošalim, pričakujem torej še drugi del biografije. Žal smo zaradi znane situacije trenutno vsi doma. Morda pa je to celo dobro in bodo ljudje še bolj željni zanimivega in duhovitega branja."

Lojze Grčman:
"Izida knjižnega prvenca sem zelo vesel. Nadgraditi svoje novinarsko-komentatorsko ustvarjanje s knjigo mi je predstavljalo velik izziv. Ponosen sem, da sem mu bil kos. Prestopiti je bilo treba na neko drugo raven pisanja. Predvsem me veseli, da je slovenski šport, ki bi si nedvomno zaslužil še več podobnih del, dobil prvo biografsko upodobitev rokometaša. Mislim, da sem izbral pravega. Uspehi in ugled to potrjujejo. Nedvomno pa obstaja še kar nekaj zdajšnjih in nekdanjih igralcev rokometa, športa, ki je Slovencem prinesel toliko uspehov in veselja, ki bi lahko dobili ubeseditev svoje zgodbe. Z Urošem sva odlično sodelovala. Ko sem kramljal z vsemi sogovorniki, pa so se tudi meni odpirala nova obzorja njegovega življenja in športne poti. Tudi z duhovitimi odtenki in anekdotami, ki sem jih v snovanju knjige še posebej zasledoval."