28. 8. 2020

Trebanjci po 10 letih znova na evropskem parketu

Rokometaši trebanjskega Trima se po desetih letih znova vračajo na mednarodno prizorišče, v uvodnem krogu nove evropske lige - v minulih letih bolj znane kot Pokal EHF - pa jih čakata dve tekmi s portugalskim Belenensesom. Prva tekma bo že to soboto v Lizboni, povratna pa 5. septembra v Sloveniji. Oba dvoboja se bosta pričela ob 19. uri.

Dolenjska ekipa ambiciozno stopa v novo sezono. V minuli je nekajkrat zablestela v polnem sijaju in osvojila tretje mesto v državnem prvenstvu, v novi pa želi narediti korak naprej na domačem prizorišču, hkrati pa bo skušala pustiti čim globlje sledi na mednarodni sceni.

V skladu s svojimi finančnimi zmožnostmi je v svoje vrste pripeljala številne nove rokometaše, izdatno pa se je okrepila tudi na strokovnem položaju ter - tudi po spletu srečnih okoliščin - sklenila dogovor z enim najbolj nadarjenih trenerjev Urošem Zormanom.

Trebanjci so pred odhodom na Portugalsko morali opraviti testiranje na novi koronavirus, ki ga pred vsakim gostovanjem zahteva Evropska rokometna zveza (EHF). Vseh 28 testov je bilo negativnih, v četrtek zvečer pa so z letalom odpotovali v portugalsko prestolnico, kjer jih v soboto ob 19. uri čaka prva mednarodna tekma po desetih letih.

"Zasedba iz Lizbone je zelo neugodna. Goji malce netipično igro v napadu in obrambi. V minuli sezoni je v domačem prvenstvu osvojila četrto mesto, nobena od treh najboljših portugalskih ekip (Porto, Sporting in Benfica, opomba STA) pa jo ni nadigrala, kar zgovorno priča o njeni kakovosti. Pred nami sta zahtevni tekmi, a verjamemo v napredovanje v drugi krog," je pred sobotno prvo tekmo v Lizboni dejal Zorman.

Dolenjska ekipa je zadnjo tekmo na evropski sceni odigrala 20. februarja 2010, tedaj je v tretjem krogu pokala EHF morala priznati premoč španskemu Aragonu.

Slovenija bo imela v tej sezoni tri predstavnike v evropskih pokalih. Poleg Trebanjcev v evropskem pokalu bodo v elitni ligi prvakov nastopili rokometaši Celja Pivovarne Laško, ki bodo prvo tekmo skupinskega dela predvidoma igrali 16. septembra z danskim Aalborgom. V evropskem pokalu (nekdanjem pokalu challenge) bodo nastopili igralci velenjskega Gorenja, ki bodo svoje tekmece v drugem krogu dobili po žrebu, ki bo 1. septembra na Dunaju. Prvo tekmo drugega kroga bodo igrali 14. ali 15., povratno pa 21. ali 22. novembra.

KVALIFIKACIJE ZA LIGO EHF , 1. KROG, 1. TEKMA:

Sobota, 29. avgusta, ob 19.00 (po slovenskem času):
CF OS BELENENSENS : RK TRIMO TREBNJE (prenos na Facebook strani RK Trimo Trebnje)