13. 2. 2021

Krimovke v osmino finala Lige prvakinj s sedmega mesta

Zadnjo tekmo prvega dela Delo EHF Lige prvakinj so rokometašice Krima Mercatorja znova odigrale v Tivoliju, tokrat proti norveškemu Vipers Kristiansandu, ki je bil v Ljubljani zavoljo epidemioloških razmer v njihovi domovini formalno v vlogi gostitelja. Vipers je v zadnji tekmi rednega dela Lige prvakinj, katere rezultat ni mogel spremeniti Krimovega izhodišča na lestvici, zmagal s 37:30. 

V modrem dresu je bila daleč najbolj razpoložena organizatorka igre Matea Pletikosić, ki je zbrala kar 11 zadetkov. Elitno klubsko tekmovanje na stari celini se nadaljuje prvi konec tedna v marcu, ko se bodo krimovke v osmini finala najprej doma in potem v gosteh pomerile z rokometašicami moskovskega CSKA-ja. 
 
Krimovke so odlično začele drugo zaporedno tekmo Lige prvakinj v Tivoliju. Maja Svetik, Pletikosićeva in Harma Van Kreij so prve premagale vratarko Erikssonovo in modrim prinesle štiri točke prednosti (4:0). Po golu Nataše Ljepoja iz težkega položaja so se razigrale tudi tekmice in z delnim izidom 5:1 prišle do izenačenja (7:7). Norvežanke so se ogrele in v nadaljevanju prešle v vodstvo. A v prvem polčasu nikdar za več kot tri zadetke prednosti (8:11 – 20. minuta). Ljepoja je tedaj prekinila post Krimovk in Ljubljančanke so z delnim izidom 3:0 izenačile. Do polčasa je vratarka Ljubljančank Jovana Risović zbrala še nekaj pomembnih obramb. Ena najboljših mladih igralk pretekle sezone, Laura Cerovak, je dosegla prvi gol sezone za prednost 13:12. Ob polčasu so bile tekmice nazadnje vendarle kanček boljše –  po 30 minutah igre so vodile s 16:15. 
 
V drugem polčasu so izbranke domačega trenerja Uroša Bregarja tekmicam ves čas gledale v hrbet. Dva hitra zadetka Norvežank sta pomenila zaostanek s 15:18, kmalu pa je bilo jasno, da bodo rokometašice Vipersa ušle predaleč, da bi jih slovenske prvakinje še lahko ujele. Pri 20:23 v 37. minuti je še bilo nekaj upanja, na polovici drugega polčasa pa so krimovke zaostajale s 23:30 in 24:31 in tako dvoma o zmagovalkah ni bilo več. 
 
Rokometašice Krima Mercatorja so v skupini A z dvema zmagama in tremi remiji zasedle 7. mesto, kar pomeni, da se bodo po naknadno spremenjenem sistemu tekmovanja v osmini finala predvidoma 6. in 13. marca najprej doma in potem še v gosteh pomerile z ekipo moskovskega CSKA-ja, ki je v skupini B osvojila drugo mesto, in to ob 11 zmagah, remiju in dveh porazih.
 
Uroš Bregar, trener Krima Mercatorja:
"Začeli smo zelo dobro, realizirali kar smo se dogovorili v slačilnici, tudi napadalno smo bili uspešni. V nadaljevanju nismo mogli sestaviti obrambe. Norvežanke so bile razpoložene s krilnih položajev, kar nismo uspeli zaustaviti. Žal tudi priključka v drugem delu nismo našli. Razočaran sem nad našo igro v obrambi. V nadaljevanju nas čaka CSKA, ki nam bolj leži, a bi bil vsak tekmec težak, saj odločata le dve tekmi."
 
Matea Pletikosić, rokometašica Krima Mercatorja:
"Za nas je vsaka tekma pomembna. Začele smo dobro, povedle za štiri gole, nato prejele nekaj lahkih zadetkov in se slabo vračale v obrambi. Po prvem polčasu je bilo vse odprto, v drugem smo popustile. Predvsem je manjkala čvrsta obramba. Iz te tekme se moramo čimveč naučiti za nadaljevanje tekmovanja."