29. 12. 2021

Moška reprezentanca prvo preizkušnjo pred prvenstvom opravila z odliko

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na prvi pripravljalni tekmi zaključnega sklopa priprav pred evropskim prvenstvom v Celju premagala Hrvaško s 33:26 (17:15).

Slovenska reprezentanca je v mestu grofov opravila prvi preizkus v sklopu priprav za nastop na evropskem prvenstvu med 13. in 30. januarjem prihodnje leto na Madžarskem in Slovaškem. Do odhoda v Debrecen, kjer se bo v skupinskem delu pomerila z Dansko, Severno Makedonijo in Črno goro, jo čakata še dve pripravljalni tekmi z Italijo. Prva bo 5. januarja v Trbovljah, druga pa dva dni kasneje v Kopru.

Švedski strokovnjak na slovenski klopi Ljubomir Vranješ na tokratnem obračunu ni mogel računati na srednjega zunanjega Miho Zarabca in vratarja Urbana Lesjaka in Urha Kastelica, ki se bodo zaradi klubskih obveznosti v Nemčiji reprezentančnim pripravam pridružili 2. januarja.

Slovenci so bili v uvodnih minutah tekme enakovredni tekmec rokometašem Hrvaške. Začeli so sijajno in si po trinajstih minutah priigrali tri gole prednosti, a so Hrvati potrebovali le dve minuti, da so tekmo postavili v začetno izhodišče (9:9).

Do konca polčasa se je odvijal izenačen boj, v sklepnih minutah pa so bili bolj preudarni Slovenci, ki so se - po golu vratarja Jožeta Baznika preko celega igrišča - v slačilnico odpravili z dvema goloma prednosti (17:15).

Vranješevi izbranci so v uvodnih treh minutah drugega polčasa naredili delni izid 3:0 in povedli z 20:15. Po nekaj vzponih in padcih je v 48. minuti njihova prednost znašala le zadetek (23:22), v končnici tekme pa so dvignili raven svoje igre v obrambi, izpeljali nekaj bliskovitih nasprotnih napadov in na kolena položili hrvaško izbrano vrsto.

Na obračunu v dvorani Zlatorog sta bila v slovenski reprezentanci najbolj učinkovita Blaž Janc in Gašper Marguč, ki sta dosegla po sedem golov. Slednji je z zadetkom v 20. minuti tekme dosegel mejo 400 zadetkov v dresu z državnim grbom. Mejnik 600 reprezentančnih golov je dosegel in presegel kapetan Jure Dolenec, ki je mrežo Hrvatov zatresel štirikrat. 

PRIJATELJSKA TEKMA

Celje (Slovenija), sreda, 29. decembra:
SLOVENIJA : HRVAŠKA 33:26 (17:15)
Slovenija: Baznik 2, Panjtar, Skube, Blagotinšek, Henigman, Marguč 7 (3), Janc 7, Levc, Dolenec 4 (2), Poteko 3, Kodrin 2, Sokolič 1, Ovniček, Makuc 2, Grošelj 1, Mačkovšek 3, Kljun, Suholežnik 1.
PRIPRAVLJALNE TEKME
Celje (dvorana Zlatorog), sreda, 29. decembra:
SLOVENIJA : HRVAŠKA 33:26 (17:15)

Trbovlje (dvorana Polaj), sreda, 5. januarja, ob 20.00:
SLOVENIJA : ITALIJA

Koper (arena Bonifika), petek, 7. januarja, ob 19.00:
SLOVENIJA : ITALIJA
EVROPSKO PRVENSTVO
Prvi del, skupina A (Debrecen, Madžarska)

1. krog, četrtek, 13. januarja, ob 18.00:
SLOVENIJA : SEVERNA MAKEDONIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1)

2. krog, sobota, 15. januarja, ob 20.30:
SLOVENIJA : DANSKA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1)

3. krog, ponedeljek, 17. januarja, ob 18.00:
ČRNA GORA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1)