30. 3. 2022

Člani v pričakovanju spiska in tekmecev v kvalifikacijah za EP 2024

Ta četrtek moško rokometno reprezentanco čakata dva dogodka. V dopoldanskem času bo znan seznam vabljenih igralcev za tekmi proti Srbiji. Pozno popoldne sledi še žreb kvalifikacijskih skupin za nastop na EP 2024, v katerega se bo Slovenije podala kot nosilka.


Na zadnji marčevski dan bo selektor izbrane vrste Uroš Zorman predstavil spisek vabljenih igralcev na priprave pred odločilnima tekmama kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu. Na njih se bodo Slovenci srečali s Srbijo, skupni zmagovalec pa bo napredoval na tekmovanje, ki ga bosta januarja gostili Poljska in Švedska. Novinarsko konferenco, ki se bo začela ob 9.45, bo moč v živo spremljati na Facebook strani Rokometne zveze Slovenije (povezava TUKAJ).


Do prvega obračuna za nastop med svetovno elito nas ločita natanko dva tedna. Srbi bodo v dvorani Zlatorog gostovali v sredo, 13. aprila, ob 20. uri. Povratna tekma sledi tri dni kasneje ob 18. uri v Kraguljevcu. Na mundial bo napredovala reprezentanca, ki bo v seštevku obeh tekem imela boljšo razliko med danimi in prejetimi zadetki, v primeru neodločenega izida pa bo uspešnejšo ekipo določilo višje število doseženih zadetkov v gosteh.


Vstopnice za izredno pomembno tekmo v Celju, na kateri bodo slovenski rokometaši skušali napraviti prvi korak proti 10. nastopu na svetovnem prvenstvu, so že v prodaji. Zagotoviti si jih je možno preko spleta (povezava TUKAJ), v fizični obliki pa na bencinskih servisih OMV ter v trafikah 3DVA. Vse do dneva obračuna si bo dragoceni listič moč zagotoviti po ceni 10 evrov, na dan tekme boste zanj morali odšteti dva evra več.


V četrtek se bo nato v Berlinu ob 18. uri začel še žreb kvalifikacijskih skupin za nastop na evropskem prvenstvu leta 2024, ki bo potekalo v Nemčiji. Slovenska reprezentanca se bo v ples kroglic podala kot ena izmed osmih nosilk, kar pomeni, da se v kvalifikacijah ne more srečati z Norveško, Francijo, Hrvaško, Madžarsko, Portugalsko, Islandijo ali Avstrijo.


Skupno bo sicer v žrebu, ki ga bo v Sloveniji v živo prenašala TV Arena Sport 3, sodelovalo 32 reprezentanc. Slovencem bodo dodeljeni še trije tekmeci, po eden iz vsakega nižje rangiranega bobna. Drugi kakovostni boben sestavljajo Češka, Poljska, Nizozemska, Črna gora, Severna Makedonija, Srbija, Švica in Ukrajina, v tretjega so posajene Bosna in Hercegovina, Litva, Latvija, Izrael, Slovaška, Turčija, Romunija in Grčija, iz četrtega pa se bodo v žreb podale izbrane vrste Kosova, Belgije, Estonije, Ferskih otokov, Finske, Italije, Gruzije in Luksemburga. Slednji bosta v kvalifikacijah, kot posledica aktualnih političnih razmer, nadomestili Rusijo in Belorusijo.


Kvalifikacije se bodo odvile v treh reprezentančnih premorih, v katerih vsako reprezentanco čakata po dve tekmi. Prvi premor bo na sporedu sredi oktobra (12./13. in 15./16. oktober 2022), drugi v marcu (8./9. in 11./12. marec 2023), tretji pa konec aprila (26./27. in 30. april 2023).


Na evropsko prvenstvo je že uvrščena gostiteljica Nemčija ter najboljše tri reprezentance zadnjega evropskega prvenstva – Švedska, Španija in Danska.

KVALIFIKACIJE ZA SP 2023
Prva tekma, dvorana Zlatorog (Celje, Slovenija), sreda, 13. aprila, ob 20.00:
SLOVENIJA : SRBIJA

Druga tekma, SC Mladost Jezero (Kraguljevac, Srbija), sobota, 16. aprila, ob 18.00:
SRBIJA : SLOVENIJA
BOBNI PRED ŽREBOM KVALIFIKACIJ ZA EP 2024
Boben 1: Norveška, Francija, Hrvaška, SLOVENIJA, Madžarska, Portugalska, Islandija, Avstrija
Boben 2: Češka, Poljska, Nizozemska, Črna gora, Severna Makedonija, Srbija, Švica, Ukrajina
Boben 3: Bosna in Hercegovina, Litva, Latvija, Izrael, Slovaška, Turčija, Romunija, Grčija
Boben 4: Kosovo, Belgija, Estonija, Ferski otoki, Finska, Italija, Gruzija, Luksemburg