7. 4. 2022

Znani polfinalni pari ženskega pokalnega tekmovanja

Znana sta polfinalna para Pokala Slovenije za ženske. Za finalno vstopnico se bosta na prvem dvoboju pomerila ŽRK Z'dežele in RK Zelene doline Žalec, na drugem sledi obračun RK Krim Mercator in ŽRK Ptuj. Finalni turnir bo ta vikend potekal v ormoški dvorani Hardek.


Celjanke in Žalčanke se bodo v soboto pomerile ob 16. uri. Obračun med Ljubljančankami, ki branijo pokalni naslov, in Ptujčankami, ki gostijo finalni turnir, sledi tri ure kasneje. Poraženke polfinalnih dvobojev se bodo v nedeljo ob 14.30 nato pomerile na tekmi za tretje mesto, finale sledi ob 17.30.


Obe polfinalni tekmi in mali finale bo moč v živo spremljati v spletnih prenosih na Facebook straneh Rokometne zveze Slovenije, sodelujočih klubov in YouTube kanalu RZS TV. Finalno tekmo bo v živo prenašala TV Slovenija.


Polfinalne boje bo otvoril dvoboj sosednjih štajerskih prvoligašev. Celjanke so nazadnje med najboljšo četverico v pokalnem tekmovanju nastopile pred štirimi leti in osvojile tretje mesto. »Lokalni derbiji so vedno zanimivi. Poudariti moram, da polfinale ne bo lahko, ne glede na to, katere tekmice bi na žrebu dobili. Popravnega izpita tu ni!« pred sobotnih preizkusom poudarja članica celjskega kluba Lea Krajnc. »Želimo si dobrih iger in odigrati prave tekme,« pa je bil po žrebu kratek in jedrnat Milovan Tomić, pomočnik celjske trenerke Miše Marinček Ribežl na vprašanje o celjskih željah ta vikend v Ormožu.


Žalčanke se na zaključno dejanje pokalne sezone vračajo po sezoni 2016/17, ko so v polfinalu naletele ravno na celjske tekmice in na koncu zasedle četrto mesto. Del tedanje ekipe je bila tudi Kristina Kokotec. »Z ekipo se zelo veselimo finalnega turnirja. V čast nam je, da smo se prebile tako daleč. Za prihodnost naše ekipe te tekme prinašajo zgolj dobro,« pove Kokotčeva, ki danes nosi kapetanski trak žalske ekipe. »Na ta turnir prihajamo nabirati izkušnje, ki so prepotrebne za našo mlado ekipo. V prihodnosti lahko z njo pričakujemo tudi kakšen rezultatski uspeh. Verjamem, da bomo v Ormožu pokazali borbeno igro ter zanimiv in dopadljiv rokomet,« je kapetanko svoje ekipe dopolnil trener Milan Ramšak.


V drugem polfinalu bodo naslov pokalnih prvakinj in zmagoslavni niz, ki se vleče vse od sezone 1998/99, začele braniti članice ljubljanskega Krima Mercatorja. »Upam, da ubranimo pokalni naslov in dvignemo pokal v zrak,« najvišjih ambicij ne skriva kapetanka Nina Žabjek. Žreb je Ljubljančankam namenil gostiteljice turnirja. »Z žrebom smo zadovoljni, a na vsaki tekmi je potrebno igrati po najboljših močeh. Skušali bomo prikazati kar se da lepo rokometno igro,« je na druženju na posestvu Mon Royal dodala trenerka Nataša Derepasko.


Ptujčanke bodo prvič v zgodovini kluba nastopile na finalnem turnirju pokalnega tekmovanja. »Organizacija finalnega turnirja v Ormožu je za nas privilegij. Precej naših igralk pozna dvorano Hardek, saj prihaja iz teh krajev. V njej smo opravili tudi nekaj treningov,«ponosno pove Matej Bračič, trener ptujskega kluba in nadaljuje: »Naši ekipi vsakokrat rečem, da se je potrebno na vsake tekmice pripraviti po najboljših močeh. Nič drugače ne bo tokrat. Če bomo na igrišču prikazali največ, česar bomo v tistem trenutku sposobni, potem bo tudi rezultat pozitiven.«Velikega dogodka za svoj klub se veseli tudi kapetanka Nuša Puž. »Čestitke vsem soigralkam za uvrstitev na finalni turnir. Naše igre in delo čez sezono je s tem poplačano,« je pristavila Puževa.


Dnevne vstopnice za finalni turnir je po ceni 10 evrov v predprodaji možno kupiti v Ormožu v Malinca caffeju, Guma baru, OMV baru Ormož in pri RK Jeruzalem Ormož. Na dan tekem bodo na voljo tudi na blagajni dvorane Hardek. Za osnovnošolce je vstop prost.


Pokalno tekmovanje za ženske se je sicer na slovenska igrišča vrnilo po dveh sezonah premora. V sezoni 2019/20 je bilo prekinjeno zaradi epidemije koronavirusa, v minuli sezoni pa ni bilo izpeljano, saj vse ekipe, zaradi tedanjih omejitev, niso smele nastopati.


V dosedanji zgodovini tekmovanja je največ naslovov osvojil ljubljanski Krim Mercator, ki je bil najboljši 26-krat. Edina dva manjkajoča naslova v samostojni Sloveniji sta pristala v rokah mestne tekmice Olimpije (sezoni 1991/92 in 1997/98).

FINALNI TURNIR POKALA SLOVENIJE ZA ČLANICE (Ormož, ŠD Hardek)

Sobota, 9. aprila 2022, ob 16.00:
ŽRK Z'DEŽELE : RK ZELENE DOLINE ŽALEC (prenos na Facebooku in YouTube kanalu RZS TV)


Sobota, 9. aprila 2022, ob 19.00:
RK KRIM MERCATOR : ŽRK PTUJ (prenos na Facebooku in YouTube kanalu RZS TV)


Nedelja, 10. aprila, ob 14.30:
TEKMA ZA 3. MESTO (prenos na Facebooku in YouTube kanalu RZS TV)

Nedelja, 10. aprila, ob 17.30:
FINALE (prenos na TV Slovenija 2)

POSNETEK ŽREBA IN NOVINARSKE KONFERENCE