8. 4. 2022

Poleti v Sloveniji svetovno prvenstvo, v sredo žreb

V letošnjem poletju bo Slovenija znova gostila rokometno tekmovanje za reprezentance mlajših starostnih kategorij. Med 22. junijem in 3. julijem bo to svetovno prvenstvo za dekleta do 20 let.

Rokometna zveza Slovenije je z organizacijsko ekipo v preteklosti uspešno gostila že tri evropska prvenstva za mlajše selekcije - dekleta do 19 (2017) in 17 let (2019) ter za fante do 20 let (2018) -, a tokratni dogodek vsem prinaša še dodaten velikanski izziv. Mednarodna rokometna zveza (IHF) je tekmovanje razširila. Namesto dosedanjih 24 ekip se jih bo prvič v zgodovini v Slovenijo srečalo kar 32. Sodelujoče izbrane vrste, med njimi tudi slovenska, bodo svoje prve tekmice dobile to sredo na žrebu v Celju. Ples kroglic se bo v Hotelu Evropa začel ob 17. uri.

Trenutno je znanih 31 izmed 32 sodelujočih reprezentanc - 17 jih prihaja iz Evrope, šest s področja Južne, Srednje in Severne Amerike ter po štiri iz Azije in Afrike. Zadnje prosto mesto bodo pri IHF-u zapolnili s posebnim povabilom. 

Reprezentance bodo v žreb vstopile iz štirih kakovostnih bobnov. Slovenska, ki jo bo vodil Sebastjan Oblak, se nahaja v drugem bobnu, kar pomenil, da se v prvem delu tekmovanja ne bo mogla srečati Norveško, Češko, Argentino, Švico, Slovaško, Iranom ali Poljsko. V prvem bobnu se nahajajo Madžarska, Francija, Indija, Švedska, Romunija, Danska, Hrvaška in Nemčija, tretjega tvorijo Nizozemska, Črna gora, Angola, Brazilija, Kazahstan, Čile, Egipt in Tunizija, četrtega pa Južna Koreja, Japonska, Paragvaj, Gvineja, Mehika, ZDA, Avstrija in reprezentanca, ki bo prejela vabilo. 

Sredin ples kroglic bo izbrane vrste razdelil v osem skupin prvega dela tekmovanja. Slovenija bo kot gostiteljica tekmovanja imela priložnost, da si na žrebu sama izbere svojo skupino prvega dela. Strokovni štab reprezentance bo to storil potem, ko bodo že znane udeleženke posameznih skupin iz četrtega, tretjega in prvega kakovostnega bobna. V boje za najvišja mesta na letošnjem prvenstvu bosta napredovali najboljši reprezentanci vsake skupine.

Tekmovanje bo poleti potekalo v Celju (dvorani Golovec in Zlatorog), Laškem (dvorana Tri lilije) in Velenju (Rdeča dvorana). Zadnje našteti mesti bosta v drugem delu gostili tekme za t.i. predsedniški pokal (razvrstitev od 17. do 32. mesta), boji za najvišja mesta pa se bodo nadaljevali v Celju. Finalni del bo gostila dvorana Zlatorog.

V dnevih pred žrebom je bil razkrit tudi logotip tekmovanja.
BOBNI PRED ŽREBOM ZA SP DEKLET DO 20 LET
BOBEN 1: Madžarska, Francija, Indija, Švedska, Romunija, Danska, Hrvaška, Nemčija
BOBEN 2: Norveška, Češka, Argentina, Švica, Slovaška, Slovenija, Iran, Poljska
BOBEN 3: Nizozemska, Črna gora, Angola, Brazilija, Kazahstan, Čile, Egipt, Tunizija
BOBEN 4: Južna Koreja, Japonska, Paragvaj, Gvineja, Mehika, ZDA, Avstrija, povabljena reprezentanca