11. 4. 2022

Začetek priprav pred ključnima tekmama s Srbijo

V nedeljo se je v Zrečah zbrala moška članska rokometna reprezentanca in začela priprave na odločilni tekmi v boju za nastop na januarskem svetovnem prvenstvu. Prva tekma proti Srbiji jo čaka že to sredo ob 20. uri v dvorani Zlatorog.

 

Pred pomembnim reprezentančnim tednom – povratna tekma sledi v soboto ob 18. uri v Kraguljevcu -, se slovenska vrsta sooča s poškodbami. Selektor Uroš Zorman je zaradi težav s kolenom ostal brez desnega zunanjega Matica Grošlja, ki ga je zamenjal 20-letni Tadej Kljun. Z enakimi težavami je sodelovanje v začetku prejšnjega tedna odpovedal tudi prvi vratar Klemen Ferlin, a kljub temu prispel v zreško bazo, kjer bo z zdravniško službo skušal sanirati oteklino, nato pa stisniti zobe za dvoboja v izredno pomembnem tednu za slovenski rokomet. S tem je le še dodatno pokazal, kako resnično so slovenski rokometaši lačni nastopa na novem velikem tekmovanju.


Tik pred zborom je Zormana doletela še ena slaba novica. Zaradi poškodbe stegenske mišice reprezentanci proti Srbom ne bo mogel pomagati obrambni specialist in steber slovenske obrambe, visoki krožni napadalec Blaž Blagotinšek. Njegov izostanek bosta v največji možni meri skušala nadomestiti Matic Suholežnik in Miha Žvižej. »Po poškodbi Blaža je bilo logično, da bo potrebno vpoklicati dodatnega krožnega napadalca. Odločili smo se, da v Zreče povabimo Matica in Miho ter preverimo, kako se bosta znašla v našem sistemu,« o zadnjih vpoklicih pove selektor Zorman.


Na nedeljskem zboru reprezentanca pod njegovim vodstvom še ni bila v polni postavi, saj so mnogi rokometaši še imeli klubske obveznosti oziroma so bili na poti v domovino. Ekipa se bo v celoti sestala do ponedeljkovega večernega treninga. Na selektorjevem spisku kandidatov za nastop proti Srbom se nahajajo krilni rokometaši Darko CingesarTilen KodrinBlaž Janc in Gašper Marguč, zunanji igralci Nik HenigmanBorut MačkovšekDean BombačDomen MakucStaš SkubeAleks VlahMiha ZarabecNejc Cehte, Jure Dolenec in Tadej Kljun, krožni napadalci Matej GaberMiha Kavčič, Matic Suholežnik in Miha Žvižej ter vratarji Klemen Ferlin, Jože Baznik, Urh Kastelic in Miljan Vujović.


»Čaka nas odločilen teden, ki bo dal tudi odgovor na to, kako bo reprezentanca delovala v prihodnosti. Ni druge, kot da se na dvoboja pripravimo po najboljših močeh. Na tekmah bo potrebno pokazati kar največ borbenosti in želje. Vidim, da gredo vstopnice dobro v prodajo. S pomočjo energije s tribun bomo skušali v Celju narediti dober rezultat. Nato nas čaka še povratna tekma in na koncu želimo iz tega dvoboja kot zmagovalci priti mi!« se na pomemben teden z odločilnima kvalifikacijskima tekmama ozre nekdanji kapetan, danes pa selektor Zorman in v isti sapi doda: »Zagotovo nam ne bo lahko. Tekmec je izredno zahteven in kakovosten. Mi morda trenutno nismo v najbolj rožnati situaciji, če pogledamo kako reprezentanca funkcionira. A tudi na akciji proti Italiji je bilo iz dneva v dan boljše. Verjamem, da bomo v tem tednu nadaljevali začeto delo in da bo na koncu vse izgledalo tako kot mora.«


Po sijajni podpori navijačev, ki so pred povsem zapolnjenimi tribunami pospremili rokometaše na poti do uspeha proti Italijanom, prvim tekmecem Slovenije v kvalifikacijah, ima izbrana vrsta enako željo tudi tokrat. Ne samo v očeh selektorja, temveč tudi med vsemi igralci. »Na tekmi s Srbijo se želimo dobro pripraviti ter se preko nje uvrstiti na svetovno prvenstvo. Zavedamo se, da nas čaka vse prej kot lahka naloga. Zagotovo nam bo izredno prav prišla podpora s tribun, zato si želim, da bi bile tribune dvorane Zlatorog čim bolj polne. Na nas bo, da nato prikažemo čim boljšo igro ter si že pred povratno tekmo priigrati čim bolj ugodno izhodišče,« pove Gašper Marguč, eden vidnejših posameznikov na prvih kvalifikacijskih tekmah.

 

In kot kaže bo tudi dvorana Zlatorog zelo glasna. Pošlo je že preko že 2000 vstopnic! Zagotovo nas čaka zelo lepa navijaška kulisa. Vsi navijači, ki si še niso zagotovili svoje vstopnice, še imajo nekaj časa in tako pripomorejo, da napolnimo celjsko dvorano. Vstopnice si je mogoče zagotoviti preko spleta (povezava TUKAJ), na bencinskih servisih OMV ter v trafikah 3DVA. V predprodaji so na voljo po 10  evrov, na dan tekmo bo cena znašala dva evra več. 

SEZNAM KANDIDATOV ZA TEKMI S SRBIJO
Rokometaš Igralno mesto Klub
Jože Baznik vratar Cesson Rennes handball (Francija)
Dean Bombač srednji zunanji Pick Szeged (Madžarska)
Nejc Cehte desni zunanji TSV Hannover-Burgdorf (Nemčija)
Darko Cingesar levo krilo Urbanscape Loka (Slovenija)
Jure Dolenec desni zunanji LH Limoges handball (Francija)
Klemen Ferlin vratar HC Erlangen (Nemčija)
Matej Gaber krožni napadalec Pick Szeged (Madžarska)
Nik Henigman levi zunanji Pick Szeged (Madžarska)
Blaž Janc desno krilo FC Barcelona (Španija)
Urh Kastelic vratar Frish auf Göppingen (Nemčija
Miha Kavčič krožni napadalec Nexe (Hrvaška)
Tadej Kljun desni zunanji S.L. Benfica (Portugalska)
Tilen Kodrin levo krilo Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Borut Mačkovšek levi zunanji Pick Szeged (Madžarska)
Domen Makuc srednji zunanji FC Barcelona (Španija)
Gašper Marguč desno krilo Telekom Veszprem (Madžarska)
Staš Skube srednji zunanji Brest Meshkov (Belorusija)
Matic Suholežnik krožni napadalec Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Aleks Vlah srednji zunanji Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Miljan Vujović vratar TBV Stuttgart (Nemčija)
Miha Zarabec srednji zunanji THW Kiel (Nečija)
Miha Žvižej krožni napadalec Ribe-Esbjerg (Danska)
ŠTAB REPREZENTANCE
Uroš Zorman selektor
Luka Žvižej pomočnik selektorja
Rok Košak trener za telesno prirpavo
Gorazd Škof trener vratarjev
Sašo Djurič zdravnik
Žan Rant Roos terapevt
Rudi Slobodnik terapevt
Ciril Andoljšek tehnični vodja
Vid Kavtičnik direktor reprezentance
Aljaž Močnik odnosi z javnostmi
KVALIFIKACIJE ZA SP 2023, 2. KROG
Prva tekma, dvorana Zlatorog (Celje, Slovenija), sreda, 13. aprila, ob 20.00:
SLOVENIJA : SRBIJA

Druga tekma, SC Mladost Jezero (Kraguljevac, Srbija), sobota, 16. aprila, ob 18.00:
SRBIJA : SLOVENIJA