21. 4. 2022

Odštevalnik do začetka EP za ženske dobila tudi Ljubljana

Manj kot 200 dni je še do začetka največjega ženskega športnega dogodka v zgodovini samostojne Slovenije. Poleg Celja je svoj odštevalnik dobila tudi Ljubljana, drugo slovensko prizorišče, ki bo novembra gostilo Women's EHF Euro 2022.

 

»Šport je fantastičen ambasador ugleda naše države in povezovalec vseh delov družbe. Izredno smo bili veseli, ko nam je evropska rokometna zveza skupaj s Črno goro in Severno Makedonijo dodelila organizacijo največjega športnega dogodka za ženske v zgodovini Slovenije. Ko smo razmišljali o tem, kako bi lahko ta dogodek napravili poseben, smo v ospredje, poleg rokometa, postavili dve zadevi – trajnostni razvoj in opolnomočenje žensk in to ne le v športu, temveč nasploh. K sodelovanju smo povabili 17 žensk, ki vsaka na svojem področju orje ledino, žanje uspehe in kreira boljši svet,« je zbrane ljubitelje rokometa uvodoma nagovoril Franjo Bobinac, predsednik Rokometne zveze Slovenije in častni predsednik organizacijskega odbora evropskega prvenstva.


Natanko 197 dni pred začetkom prvenstva je na otvoritvi odštevalnika v središču slovenske prestolnice Bobinac dodal: »Bližamo se novembru, v katerem se bo tekmovanje zaključilo ravno tu v Ljubljani. Posebej bi se ob tej priložnosti rad zahvalil Mestni občini Ljubljana, županu Zoranu Jankoviću in njegovi celotni ekipi. Ne samo, da že leta gradijo najlepše mesto na svetu, dajejo tudi veliko podporo športu in s tem tudi organizaciji evropskega prvenstva za ženske. Iskrena hvala za to, da se bomo lahko čez nekaj mesecev veselili velikega športnega dogodka tu v Ljubljani. Slovenska reprezentanca se nanj dobro pripravlja. Prepričan sem, da nas čaka vrhunski dogodek, ne samo v organizacijskem smislu, temveč tudi v tekmovalnem. Čutim, da bo to nov, zgodovinski mejnik za slovenski in slovenski ženski šport.«


Ljubljana bo novembra sprva gostila eno izmed skupin v prvem delu tekmovanja, nato pa polovico ekip, ki se bodo prebile v drugi del prvenstva ter vse dvoboje končnice. Vse tekme nestrpno pričakuje tudi eden najzvestejših navijačev slovenskega športa, župan Mestne občine Ljubljana, Zoran Janković.»V Ljubljani se šport znova prebuja. Izjemno vesel sem polnih Stožic, ki so zgrajene prav s tem namenom. Za novembrsko prvenstvo pa napovedujem finale naše izbrane vrste. Če ne bi bil skromen, bi napovedal zlato medaljo. Dvorana bo polna, navijali bomo vsi!« je dejal tik pred odkritjem odštevalnika, ki stoji na Novem trgu in s katerega bo mimoidoče pozdravljala Ana Gros, kapetanka slovenske izbrane vrste.


Z reprezentančnimi kolegicami so izjemno vesele, da bodo imele priložnost tekmovati pred domačimi navijači, zato prvenstvo že nestrpno pričakujejo: »Šele s takšnimi dogodki, kot je ta, se začnemo zavedati, da nas prvenstvo čaka na domačih tleh. Tega se zelo veselimo. Vemo, da bo na tribunah veliko slovenskih navijačev, in obljubljamo, da bomo dale vse od sebe.«

»Na evropskih prvenstvih ni lahkih tekmecev, zato težko rečem, koga bi si želela v skupinskem delu. Za vidnejši rezultat pa bomo tako ali tako morale premagati kogarkoli. Osredotočili se bomo predvsem nase, da pokažemo dobro igro in pravo energijo, ne glede na to, kdo stoji nasproti. Če se nam vse poklopi, bo prišel tudi rezultat,« je še dodala odlična slovenska rokometašica.


Odštevalnik bo v centru Ljubljane v naslednjih šestih mesecih opozarja na bližajoče se prvenstvo, ki bo preseglo meje športa. Rdeča nit bo namreč trajnostni razvoj s poudarkom na opolnomočenju žensk. Dogodka se je zato udeležilo tudi nekaj ambasadork, med njimi Tjaša Ficko, podžupanja Mestne občine Ljubljana. »V čast mi je, da sva danes poleg dveh gospodov v ospredju dve ženski. Počaščena sem bila že prvi trenutek, ko sem dobila povabilo predsednika Rokometne zveze Slovenije Franja Bobinca, da v projektu sodelujem kot ambasadorka. Razmišljala sem, ali dovolj dobro poznam rokomet, da bi to vlogo sprejela. Malo me je bilo strah, a povabilo me je prepričalo. Menim, da sta dva stebra, na katerih tekmovanje temelji – trajnostni razvoj in opolnomočenje žensk – ključna za prihodnji družbeni razvoj in za kakovostno življenje. Trajnostni razvoj v Ljubljani živimo od leta 2007, ko smo pod vodstvom našega župana zastavili trajnostno vizijo. Na področju opolnomočenja žensk pa imam srečo, da delujem v okolju, kjer odločamo tudi ženske. V mestni upravi Ljubljana je razmerje med moškimi in ženskami na vodstvenih položajih 14:8 v korist žensk. Hvala županu, da nas je tako dobro organiziral!« je povedala Fickova in dodala: »Ponosna sem na našo kreativno ekipo, ki bo danes naredila še nekaj več v smeri opolnomočenja žensk. Od tega dne naprej bo v štirih križiščih v bližini ljubljanskih Stožic sijalo 28 semaforjev z žensko silhueto. To je majhen korak s pomembnim sporočilo.«


Na opolnomočenje žensk bo s posebno gesto od razkritja odštevalnika opozarjala tudi Mestna občina Ljubljana. V ta namen je na 28 semaforjev, namenjenih pešcem na štirih lokacijah v neposredni bližini dvorane Stožice namestila žensko silhueto.


Organizatorji do začetka velikega rokometnega dogodka načrtujejo še nekaj dogodkov, prvi med njimi bo na sporedu že v četrtek, 28. aprila. Na žrebu, ki se bo odvil na Ljubljanskem gradu, bodo slovenske rokometašice dobile tekmice v skupinskem delu EP.