25. 4. 2022

Na grajskem griču žreb skupin za EP

Ljubljanski grad bo mesto, v katerega bodo ta četrtek uprte vse oči rokometnih navdušencev. V slovenski prestolnici bodo ob 17. uri izžrebane skupine prvega dela evropskega prvenstva za ženske. Slovenija se bo v ples kroglic podala iz tretjega kakovostnega bobna.


Z izjemo tekem Ukrajine, ki zaradi neljubih dogodkov še ni odigrala vseh dvobojev, so se minuli vikend sklenile kvalifikacije za nastop na prvenstvu stare celine, ki bo med 4. in 20. novembrom potekalo v Celju, Ljubljani, Skopju in Črni gori. Po njih je znanih tudi vseh 16 reprezentanc, ki se bodo podale v četrtkov žreb na grajskem griču v slovenski prestolnici.


Preden se bodo kroglice zavrtele, so pri evropski rokometni zvezi sodelujoče reprezentance, glede na rezultate na zadnjem evropskem prvenstvu na Danskem ter v kvalifikacijah, razdelili v štiri kakovostne bobne. Prvi boben sestavljajo Norveška, Francija, Danska in Poljska, drugega Nizozemska, Črna gora, Madžarska in Švedska, tretjega Slovenija, Severna Makedonija, Hrvaška in Nemčija ter četrtega Španija, Romunija, Srbija in Švica.


Že pred žrebom je že znana po ena izbrana vrsta, ki bo v prvem delu novembrskega tekmovanja nastopala v posameznem mestu. Slovenija bo prve tri tekme odigrala v Celju, Severna Makedonija v Skopju, Črna gora v Podgorici, medtem ko bodo v Ljubljani gostovale Madžarke. Edini možni tekmici izbrank slovenskega selektorja Dragana Adžića iz drugega bobna tako ostajata Nizozemska in Švedska.


V drugi del tekmovanja se bodo uvrstile po tri najboljše reprezentance skupin prvega dela. Te bodo s tekmovanje nadaljevale v Ljubljani in Skopju. V središču Slovenije bodo nato potekali vsi dvoboji končnice, v katero se bosta uvrstili po dve ekipi iz drugega dela.


Slovenski organizatorji za četrtkov dogodek pripravljajo zanimiv spremljevalni program, pri samem žrebu pa bodo pomagale štiri znane rokometašice. Dogajanje z Ljubljanskega gradu bo v Sloveniji v neposrednem prenosu prek malih zaslonov mogoče spremljati na TV Arena Sport 1.

BOBNI PRED ŽREBOM ZA EVROPSKO PRVENSTVO

(Ljubljana, Ljubljanski grad, četrtek, 28. aprila)

Boben 1: Norveška, Francija, Danska, Poljska
Boben 2: Nizozemska, Črna gora, Madžarska, Švedska
Boben 3: Slovenija, Severna Makedonija, Hrvaška, Nemčija
Boben 4: Španija, Romunija, Srbija, Švica

SKUPINE PRVEGA DELA EVROPSKEGA PRVENSTVA
Skupina A (Ljubljana): Madžarska, ekipa iz bobna 1, ekipa iz bobna 3, ekipa iz bobna 4
Skupina B (Celje): Slovenija, ekipa iz bobna 1, ekipa iz bobna 2, ekipa iz bobna 4
Skupina C (Skopje): Severna Makedonija, ekipa iz bobna 1, ekipa iz bobna 2, ekipa iz bobna 4
Skupina A (Ljubljana): Črna gora, ekipa iz bobna 1, ekipa iz bobna 3, ekipa iz bobna 4