28. 4. 2022

Žreb določil skupine prvega dela EP

Ljubljanski grad je bil v četrtek odet v rokometne barve. Na njem je potekal žreb skupin za prvi del novembrskega evropskega prvenstva v rokometu za ženske. Ples kroglic je določil, da se bo slovenska izbrana vrsta v Celju pomerila z Dansko, Švedsko in Srbijo.


Žensko prvenstvo stare celine bo prvič v zgodovini potekalo v treh državah. Poleg Slovenije, ki bo med 4. in 20. novembrom v Ljubljani gostila še skupino A (Norveška, Madžarska, Hrvaška in Švica), bodo boji potekali še v Skopju (skupina C; Francija, Nizozemska, Severna Makedonija) in Podgorici (skupina D; Poljska, Črna gora, Nemčija, Španija).


Natanko 190 dni pred začetkom Women's EHF Euro 2022 so organizatorji priredili dogodek, s katerim so še dodatno opozorili na največje žensko športno tekmovanje v zgodovini samostojne Slovenije. V prijetni atmosferi na Ljubljanskem gradu so se na žrebu skupin za prvi del prihajajočega prvenstva zbrali številni rokometni veljaki, med njimi tudi Michael Wiederer, predsednik Evropske rokometne zveze, in Franjo Bobinac, predsednik Rokometne zveze Slovenija.


Slednji s ponosom ponavlja, da že nestrpno pričakuje prvenstvo, ki ga pri nas do zdaj še ni bilo. »Po 18 letih je napočil čas, da bomo po evropskem rokometnem prvenstvu za moške v naši državi gostili tudi tekmovanje najboljših ženskih reprezentanc stare celine. Sanjati v športu sicer najpogosteje pomeni hlepeti po vrhunskem rezultatu. Jasno, to je en vidik. A še bolj pomembno je v teh, za celoten svet težkih, prelomnih časih, sanjati o povezovanju, prijateljstvu, pravični družbi, pravih vrednotah,« je kot častni predsednik organizacijskega odbora Women's EHF Euro 2022 dejal Bobinac ter dodal, da si sanje želijo uresničiti.


Za zdaj lahko z gotovostjo trdimo,  da je slovenska organizacijska ekipa na dobri poti. S skupino ambasadork evropskega prvenstva so že zavihali rokave in zagrizli v projekt, ki poleg športa prinaša še veliko več. »Z našimi znanji, energijo, izkušnjami in entuziazmom bomo naredile vse za to, da bo največji ženski športni dogodek v zgodovini naše države ne le drugačen in poseben, ampak tudi čaroben in združevalen,« je v imenu 17 izjemnih slovenskih žensk, ki vsaka na svojem področju orje ledino in skrbi za boljši jutri, dejala Deja Ivanović. Nekdanja slovenska reprezentantka še dodaja: »Naj ženski rokomet poveže našo celino v želji po boljši prihodnosti, lepši in pravičnejši družbi. Za danes. Za jutri. Za svetlo prihodnost.«

 

Poleg rokometa evropsko prvenstvo v Sloveniji gradita še dva pomembna stebra - opolnomočenje žensk v športu in družbi nasploh ter področje trajnosti. Na prvega organizatorji opozarjajo skozi vse svoje dogodke. Nedavno je k temu mozaiku svoj kamenček dodala tudi Mestna občina Ljubljana, ki je na 28 semaforjih na štirih lokacijah v neposredni bližini dvorane Stožice, enega izmed prizorišč prihajajočega evropskega prvenstva na semaforje namestila silhueto peške.

 

S področjem trajnosti želijo organizatorji novembrsko tekmovanje čim bolj približati trajnostnim načelom. V tem duhu je bil organiziran tudi žreb. Velika večina dokumentov, potrebnih za izvedbo žreba je bila pripravljena le v elektronski obliki, v primerih, kjer to ni bilo mogoče, pa so bili natisnjeni na papir, ki se bo recikliral. Korak v smeri trajnosti je bil storjen tudi pri transportu, saj so bili za prevoz do prizorišča v veliki meri uporabljeni vlak, varčni električni kombiji, vodikov avtobus in vzpenjača, ki jo poganja električna energija. Posebne kriterije so organizatorji zastavili tudi pri pogostitvi.

 

Žreb evropskega prvenstva sta z velikim zanimanjem spremljala tudi izvrstna slovenska reprezentantka Ana Gros in selektor slovenske reprezentance Dragan Adžić. »V slačilnici smo se na zadnji reprezentančni akciji s soigralkami pogovarjale, da imamo občutek, da se bomo v Celju srečale s Srbijo. Ekipo vodi naš nekdanji selektor, zato bo to morda nekoliko specifična tekma. Skupina B je sicer zahtevna, vse tekmice zelo kakovostne, a na evropskih prvenstvih lahkih tekem ni. S soigralkami se zavedamo, da smo sposobne igrati proti vsem tekmicam,« je po žrebu dejala kapetanka slovenske vrste. »Prvenstvo bo potekalo pri nas doma, s soigralkami se ga že dlje časa izjemno veselimo. Naš prvi cilj bo preboj v drugi del tekmovanja. Srčno verjamem, da nam bo to uspelo!« je še dodala Grosova, ki je aktivno sodelovala tudi pri izvlečenju kroglic.

 

Slovenke bodo nastope na evropskem prvenstvu začele v Celju, kjer bodo skušale osvojiti enega izmed prvih treh mest, ki bi jim prinesli pot v Ljubljano. Tam bo tekmovala polovica sodelujočih reprezentanc drugega dela – druga polovica bo gostovala v Skopju -, v dvorani Stožice pa bo nato potekala tudi celotna končnica.

 

»Pred žrebom nisem imel posebnih pričakovanj, ta pa nam je namenil tri izredno resne tekmice. Ples kroglic pri ekipah, ki sem jih v preteklosti vodil, še nikoli ni odločeval o napredovanju in tudi tokrat ne bo. Verjamem v naša dekleta in strokovni štab in verjamem, da bo Slovenija kakovostna gostiteljica. Naredili bomo vse, da bomo konkurentni vsem tekmicam,« je po žrebu misli strnil selektor Adžić in v isti sapi dodal: »Za uvod nas čakajo tri izjemno kakovostne reprezentance. Danska je v vzponu, ima ogromno izkušenj in si zasluži vso spoštovanje. V veselje mi je, da se bomo z njo srečali že junija na prijateljski tekmi. Podobno je s Švedsko, ki je igrala tudi na olimpijskih igrah, na zadnjem svetovnem prvenstvu pa imela izredno zahtevno skupino. Tudi Srbija je s selektorjem Bregarjem na pravi poti, a prepričan sem, da smo mi sposobni prikazati veliko več kot na medsebojni tekmi decembra v Španiji!« Kako zahtevne tekmice je žreb namenil slovenskim rokometašicam pove dejstvo, da bosta poleg njih nastopili dve polfinalistki zadnjih olimpijskih iger v Tokiu - Danska je tekmovanja končala kot druga, Švedska kot četrta -, Srbija pa je bila sredi decembra v Granollersu boljša za šest zadetkov.

 

Na dogodku na Ljubljanskem gradu pa oči niso bile usmerjene le v žreb. Wiedererju in Zoranu Jankoviću, častnemu predsedniku Rokometne zveze Slovenije in županu Mestne občine Ljubljana, je pripadla posebna čast – kupila sta prvi vstopnici za Women's EHF Euro 2022.

 

»Leta 2004 je Slovenija z organizacijo moškega evropskega prvenstva prestavljala mejnike, sedaj, 18 let in 10 prvenstev kasneje pa bomo na istem mestu spremljali še žensko evropsko prvenstvo na najvišji ravni. Vse tri sogostiteljice si zaslužijo to evropsko prvenstvo, saj so rokometu dale vrhunske igralke in klube. Iz vseh treh držav prihajajo tudi nekdanje zmagovalke evropske Lige prvakinj - Kometal Gjorce Petrov iz Skopja, Krim Mercator iz Ljubljane in Budućnost iz Podgorice,« je ob tem povedal predsednik Evropske rokometne zveze, Janković pa ga je kot neumorni navijač slovenskega športa dopolnil z besedami: »To, da se bodo moja dekleta končno lahko za kolajno borila na domačih tleh, najprej v Celju, potem pa še v Ljubljani, v zame najlepši dvorana na svetu, je nekaj najlepšega. Pravi privilegij. Podprimo jih skupaj pri uresničevanju sanj!«


Vstopnice za evropsko prvenstvo sicer v prodajajo prihajajo ta petek, ko bo Rokometna zveza Slovenije športnim navdušencem razkrila tudi vse podrobnosti.