29. 9. 2022

Madžarke v zadnjih sekundah izsilile remi

Slovenska ženska reprezentanca je v Celju odigrala prvo izmed dveh pripravljalnih tekem z Madžarkami. V prvo so se z njimi razšle z neodločenim izidom 22:22.


Tekma s severovzhodnimi sosedami je bila prijateljskega značaja, je bilo dogajanje na igrišču polno tekmovalnega naboja. Na uvodu so z goloma Barbare Lazović in Elizabeth Omoregie Slovenke proti desetouvrščeni reprezentanci zadnjega svetovnega in evropskega prvenstva povedle z 2:0, a je slednja nato ujela ritem in se sredi 13. minute povzpela na 5:3.


Slovenska vrsta je nato tekmicam vseskozi sledila, uspešno prebrodila tudi dve dvominutni izključitvi, svoj trenutek pa dočakala v zadnjih petih minutah prvega polčasa. Tedanji zaostanek s 7:9, ki se je vlekel še iz konca 22. minute, so preobrnile v vodstvo z 12:9 in s takšno prednostjo tudi odšle na glavni odmor.


Po vrnitvi na igrišče so slovenske rokometašice prednost med dvema in tremi zadetki nekaj časa še uspele zadrževati, nato pa sta dve dvominutni izključitvi v različnih obdobjih Madžarkam omogočili vrnitev v igro. Ob vstopu v zadnjih 10 minut so bile slednje tiste, ki so narekovale ritem igri. Na začetku 53. minute so povedle z 19:18.


A Slovenke so se znova hitro prebile v osredje. Gola Tije Gomilar Zickero in Valentine Klemenčič sta bila dovolj za skok na 21:19 in znova so bile tekmice tiste, ki so lovile izbranke Dragana Adžića. Madžarska je pet sekund pred koncem zatresla mrežo za 22:22, zadetek Klemenčičeve s sredine igrišča pa je bil nato za las prepozen in izbrani vrsti sta se razšli z neodločenim rezultatom.


V slovenski vrsti sta bili s po petimi zadetki najuspešnejši Tjaša Stanko in Tamara Mavsar. Za Madžarsko je Katrin Gitta Klujber zadela šestkrat.


»V tej dvorani bomo začeli nastope na novembrskem evropskem prvenstvu, zato smo dekleta nanjo skušali kar najbolje pripraviti. Nasproti nam je stala izredno razpoložena in kakovostna reprezentanca. Tekma je minila v pravem tekmovalnem duhu,« je po tekmi dejal slovenski selektor Dragan Adžić in dodal: »Zadovoljen sem s tem, kako so se dekleta držala zastavljenih dogovorov. Pomembno je bilo obdobje od zaključka sezone pa do tega zbora. V klubih so trdo delale, da bi na evropsko prvenstvo prišle boljše kot prej.«


»Ti dve tekmi sta nekakšen uvod v evropsko prvenstvo. Tako smo vzele že prvo izmed njiju. Škoda je, da na koncu nismo odigrale nekoliko bolj pametno, a sedaj se lahko še učimo, medtem ko novembra prostora za takšne napake ne bo,« je povedala Mavsarjeva, ki je s prvim zadetkom proti Madžarkam postavila nov mejnik na svoji reprezentančni poti. Slednji je bil namreč njen 300. v dresu z državnim grbom.


»Na začetku tekme smo se morda še nekoliko lovile, saj v reprezentančnem obrambnem sistemu stojimo malenkost drugje kot v klubskih sredinah. A iz minute v minuto smo delovale bolje in večji del tekme tudi vodile. Čaka nas še kar veliko dela, a imamo na voljo tudi precej časa, da bomo do tekmovanja zasijale v najboljši luči,« še dodaja levokrilna rokometašica.


Slovenske in madžarske rokometašice si bodo znova stale nasproti to soboto, ko bo od 17.30 ure dalje ljubljanska dvorana Stožice gostila drugo medsebojno tekmo. Dan poprej bosta ekipi na istem mestu opravili tudi skupen trening.

PRIPRAVLJALNI TEKMI ŽENSKE REPREZENTANCE

Četrtek, 29. septembra:
SLOVENIJA : MADŽARSKA 22:22 (12:9)
Slovenija:
Zec, Klemenčič 2, Novak, Omoregie 1, Marković, Žabjek, Stanko 5, A. Abina, Mavsar 5, Ljepoja, Zulič 4, Varagić, Pandžić, Lazović 2, Svetik 1, Gomilar Zickero 2.


Sobota, 1. oktobra, ob 17.30 (Ljubljana, dvorana Stožice):
SLOVENIJA : MADŽARSKA (prenos na TV Slovenija 2)