26. 10. 2022

Slovenke že trenirajo v polni zasedbi

Žensko člansko rokometno reprezentanco čez natanko devet dni čaka začetek domačega evropskega prvenstva. Izbrana vrsta se od ponedeljka pripravlja v Laškem, v četrtek in soboto bo za zaprtimi vrati proti Hrvaški preizkušala zadnje detajle v igri.

 

Selektor Dragan Adžić je na zboru pozdravil 19 rokometašic, vse najboljše, ki jih trenutno premore Slovenija. Uvodni trening so zaradi lažjih težav s poškodbami izpustileAna Gros, Barbara Lazović in Nataša Ljepoja. Prva, sicer kapetanka reprezentance je prvič z ekipo trenirala v torek, v sredo pa sta se na parketu soigralkam pridružili še preostali manjkajoči igralki.


V prihodnjih dneh bo v mestu ob Savinji gostovala Hrvaška, s katero bodo Slovenke pilile detajle v igri. V četrtek se bosta reprezentanci v dvorani Tri lilije pomerili na pripravljalni tekmi, v petek opravile skupen trening, v soboto pa si stale nasproti še na drugem preizkusu. Oba obračuna bosta za gledalce zaprta.


Slovenke so se s Hrvaticami skupaj pripravljale že lani pred svetovnim prvenstvom v Španiji. »Hrvaška je pravšnja tekmica za zadnja preizkusa pred evropskim prvenstvom, saj ima nekaj igralk s karakteristikami, ki jih naša reprezentanca nima. Ti tekmi sta dogovorjeni s točnim namenom, dobro nam bosta koristili,« pove Branka Mijatović, pomočnica selektorja Adžića in obenem doda: »S Hrvaško smo se pomerili že pred odhodom na svetovno prvenstvo in nato tam prvo tekmo odigrali odlično!« Hrvatice so bile pred letom dni v Poreču boljše z 28:24 in 29:21, nato pa so Slovenke na uvodni tekmi med svetovno elito z izvrstno igro v žep pospravile Črnogorke (28:18).


V Celju, kjer slovensko reprezentanco med 4. in 8. novembrom čakajo uvodne tri tekme evropskega prvenstva, mimoidoče že lep čas s posebnega odštevalnika v središču mesta pozdravlja podoba reprezentantke Tjaše Stanko. Na zaslonu se je v sredo prvič pokazalo enomestno število dni do začetka tekmovanja. »Zbrali smo se z velikim navdušenjem, vsi že komaj čakamo na začetek prvenstva. Dve leti se pripravljamo na to, kar nas čaka v prihodnjem tednu,« navdušeno pove Stankova, ki se ozre tudi na prihajajoča preizkusa. »Že od prvega dne dobro treniramo, zato verjamem, da bomo na tekmi s Hrvaško kar najbolj pripravljeni. Pripravljalne tekme so pomembne za samozavest ekipe in za čim boljši občutek pred začetkom velikega tekmovanja,« še pristavi.


»To bo naš drugi končni test pred evropskim prvenstvom, potem ko smo se nedavno dvakrat pomerili z Madžarsko. Na tekmice se pospešeno pripravljamo, obračuna bomo skušale v najvišji možni meri izkoristiti za tisto, kar nas čaka na evropskem prvenstvu,« pa pristavi 20-letna Valentina Tina Klemenčič, ena najmlajših reprezentantk, ki že ima eno pomembnejših vlog v slovenski ekipi. 


Letošnje evropsko prvenstvo za rokometašice bo 15. tovrstno tekmovanje. Slovenija ga bo začela v skupini B, ki jo bo gostila celjska dvorana Zlatorog. Uvodoma se bo v petek, 4. novembra pomerila z Dansko. Dva dni kasneje sledi obračun s Švedsko, v torek, 8. novembra pa še s Srbijo. Celje bo sicer eno izmed štirih prizorišč prvega dela tekmovanja. V Sloveniji bo tekmovanje potekalo še v Ljubljani, preostali dve prizorišči sta Skopje in Podgorica. Slovenska in makedonska prestolnica bosta gostili tekme drugega dela, v katerega bodo napredovale po tri reprezentance iz skupin prvega dela. Končnica z vsemi tekmami za razvrstitev od prvega do šestega mesta bo potekala v Ljubljani. Dnevne vstopnice in paketi vstopnic za ogled vseh treh tekem so na voljo na povezavi TUKAJ

KANDIDATKE ZA NASTOP NA EP
Rokometašica igralno mesto Rojena Višina klub
Ana Abina leva zunanja 1997 175 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Ema Abina levo krilo 1999 170 RK Krim Mercator
Tija Gomilar Zickero desno krilo 2000 168 Sport-Union Neckarsulm e.V. (NEM)
Ana Gros desna zunanja 1991 186 Györi Audi ETO KC (MAD)
Valentina Tina Klemenčič krožna napadalka 2002 185 RK Krim Mercator
Barbara Lazović desna zunanja 1988 183 RK Krim Mercator
Nataša Ljepoja krožna napadalka 1996 178 RK Krim Mercator
Tamara Mavsar levo krilo 1991 173 Siofok (MAD)
Erin Novak leva zunanja 2002 177 ŽRK Z’dežele Celje
Elizabeth Omoregie srednja zunanja 1996 178 CSM Bucuresti (ROM)
Amra Pandžić vratarka 1989 178 CS Minaur Baia Mare (ROM)
Tjaša Stanko leva zunanja 1997 173 RK Krim Mercator
Maja Svetik levo krilo 1996 167 RK Krim Mercator
Alja Varagić desno krilo 1990 185 RK Krim Mercator
Maja Vojnovič vratarka 1998 180 Saint-Amand Handball (FRA)
Branka Zec vratarka 1986 179 VfL Waiblingen (NEM)
Urša Zelnik krožna napadalka 1997 170 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Nina Zulič srednja zunanja 1995 170 CS Gloria 2018 Bistrita Nasaud (ROM)
Nina Žabjek srednja zunanja 1998 178 RK Krim Mercator
ŠTAB REPREZENTANCE
Dragan Adžić selektor
Branka Mijatović pomočnik selektorja
Marko Mrak kondicijski trener
Grega Karpan trener vratarjev
Urban Brulc zdravnik
Daša Tomat terapevtka
Jan Lotrič terapevt
Miha Krevs terapevt
Tina Rogelj tehnična vodja
Aljaž Močnik odnosi z javnostmi
Anja Frešer vodja reprezentance
PRIPRAVLJALNI TEKMI ŽENSKE REPREZENTANCE PRED EP 2022

Četrtek, 27. septembra (Laško, dvorana Tri lilije):
SLOVENIJA : HRVAŠKA


Sobota, 29. oktobra (Laško, dvorana Tri lilije):
SLOVENIJA : HRVAŠKA

EVROPSKO PRVENSTVO 2022, SKUPINA B

1. krog, petek, 4. novembra, ob 18.00 (Celje, dvorana Zlatorog):
DANSKA : SLOVENIJA


2. krog, nedelja, 6. novembra, ob 18.00 (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : ŠVEDSKA


3. krog, torek, 8. novembra, ob 18.00 (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : SRBIJA