29. 10. 2022

Slovenke v drugo proti bronasti evropski reprezentanci z odlično igro

Šest dni pred začetkom ženskega evropskega prvenstva v rokometu, ki bo potekalo tudi Sloveniji, je slovenska reprezentanca odigrala zadnjo pripravljalno tekmo. Hrvaška, tretjeuvrščena reprezentanca zadnjega prvenstva stare celine je bila v Laškem boljša s 23:22.

 

Slovenske rokometašice so na drugi tekmi z južnimi sosedami prikazale neprimerljivo boljšo igro kot v četrtek, ko so se v mestu ob Savinji merile z istimi tekmicami. Pred dvema dnevoma so te na začetku drugega polčasa vodile za visokih devet zadetkov, na koncu pa slavile s tremi (27:24).


Tokrat je bila zgodba povsem drugačna, saj sta bili ekipi dobršen del tekme tesno skupaj. Slovenke so v prvem polčasu nekajkrat povedle za zadetek. Nazadnje je bilo tako v 25. minuti, ko je Nina Zulič zadela za 9:8. Izbranke Dragana Adžića so nato prelahko zapravile nekaj žog, kar so hrvaške tekmice izkoristile in se na glavni odmor podale s tremi zadetki naskoka (12:9).


Na začetku nadaljevanja so Slovenke strnile svoje vrste v obrambi, na drugi strani pa z golom Tamare Mavsar ter dvema zaporednima Alje Varagić rezultat hitro postavile v izhodišče. Mavsarjeva je enako storila še natanko 18 minut pred koncem, ko je zadela za 18:18.


V obeh primerih so po izenačenjih Hrvatice stopile korak pred Slovenke. Te so se v zadnji minuti dvakrat uspešno obranile, a na drugi strani igrišča pokazale premalo zbranosti za novo izenačenje.


»Tokrat smo prikazale boljšo igro v vseh segmentih. V obrambi napredujemo iz tekme v tekmo. Premoremo agresivnost, ki je potrebna za dober rezultat. Medtem nam v napadu manjka še nekaj detajlov, kar je prineslo kakšno izgubljeno žogo preveč,« je po tekmi dejala Ana Gros. »Mislim, da smo storili korak naprej. Seveda smo si želeli zmage, ni pa ta rezultat nič katastrofalnega. Do prve tekme evropskega prvenstva nas čaka še pet dni priprav in verjamem, da bomo te detajle izpilili,« je še dodala s šestimi goli najboljša slovenska strelka. Po tri sta dodali Elizabeth Omoregie in Mavsarjeva.


»Zelo sem zadovoljen s prikazanim na tej tekmi skozi vseh 60 minut. Ne gre pozabiti, da je Hrvaška tretjeuvrščena reprezentanca zadnjega evropskega prvenstva, katerega je Slovenija zaključila po prvem delu. V zadovoljstvo nam je, da smo lahko z njo trenirali in odigrali ti dve tekmi. Skozi to smo krepili naš značaj, ekipo in povezave znotraj nje,« je po sobotnem obračunu dejal selektor Adžić in v isti sapi poudaril: »Korak, ki ga je naša reprezentanca uspela narediti od četrtkove tekme z istimi tekmicami, nas lahko hrabri pred tekmovanjem, ki se začenja v petek. Verjamem, da si lahko izborimo napredovanje iz skupine prvega dela in se v drugem delu znova srečamo z odlično hrvaško zasedbo.«


Pred reprezentanco je prosta nedelja. S pripravami bo nadaljevala v ponedeljek v Laškem, po torkovem popoldanskem treningu pa se bo preselila v Rimske Toplice, kjer bo bivala v času nastopov v prvem delu prvenstva stare celine.


Letošnje evropsko prvenstvo za rokometašice bo 15. tovrstno tekmovanje. Slovenija ga bo začela v skupini B, ki jo bo gostila celjska dvorana Zlatorog. Uvodoma se bo v petek, 4. novembra pomerila z Dansko. Dva dni kasneje sledi obračun s Švedsko, v torek, 8. novembra pa še s Srbijo. Vse tri tekme se bodo začele ob 18. uri.


Celje bo sicer eno izmed štirih prizorišč prvega dela tekmovanja. V Sloveniji bo tekmovanje potekalo še v Ljubljani, preostali dve prizorišči sta Skopje in Podgorica. Slovenska in makedonska prestolnica bosta gostili tekme drugega dela, v katerega bodo napredovale po tri reprezentance iz skupin prvega dela. Slovenska skupina B se bo tam križala s skupino A, v kateri bodo nastopale Norvežanke, Madžarke, Hrvatice in Švicarke.


Končnica z vsemi tekmami za razvrstitev od prvega do šestega mesta bo potekala v Ljubljani. Dnevne vstopnice in paketi vstopnic za ogled vseh treh tekem so na voljo na povezavi TUKAJ

PRIPRAVLJALNI TEKMI ŽENSKE REPREZENTANCE PRED EP 2022

Sobota, 29. oktobra (Laško, dvorana Tri lilije):
SLOVENIJA : HRVAŠKA 22:23 (9:12)
Slovenija:
Klemenčič 2, Novak, Gros 6, Omoregie 3, Đabjek, Stanko, A. Abina, Zelnik, Mavsar 3, Ljepoja 1, Zulič 2, Varagić 2, Lazović 1. Svetik, Gomilar Zickero 2, E. Abina, Zec, Pandžić. Vojnovič.


Že odigrano, četrtek, 27. septembra (Laško, dvorana Tri lilije):
SLOVENIJA : HRVAŠKA 24:27 (10:17)
Slovenija: 
Klemenčič 2, Novak, Gros 2, Omoregie 3Žabjek, Stanko 3, A. Abina, Zelnik, Mavsar 4, Ljepoja 1, Zulič 5, Varagić 2, Lazović 2, Svetik, Gomilar Zickero, E. Abina, Zec, Pandžić.

KANDIDATKE ZA NASTOP NA EP
Rokometašica igralno mesto Rojena Višina klub
Ana Abina leva zunanja 1997 175 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Ema Abina levo krilo 1999 170 RK Krim Mercator
Tija Gomilar Zickero desno krilo 2000 168 Sport-Union Neckarsulm e.V. (NEM)
Ana Gros desna zunanja 1991 186 Györi Audi ETO KC (MAD)
Valentina Tina Klemenčič krožna napadalka 2002 185 RK Krim Mercator
Barbara Lazović desna zunanja 1988 183 RK Krim Mercator
Nataša Ljepoja krožna napadalka 1996 178 RK Krim Mercator
Tamara Mavsar levo krilo 1991 173 Siofok (MAD)
Erin Novak leva zunanja 2002 177 ŽRK Z’dežele Celje
Elizabeth Omoregie srednja zunanja 1996 178 CSM Bucuresti (ROM)
Amra Pandžić vratarka 1989 178 CS Minaur Baia Mare (ROM)
Tjaša Stanko leva zunanja 1997 173 RK Krim Mercator
Maja Svetik levo krilo 1996 167 RK Krim Mercator
Alja Varagić desno krilo 1990 185 RK Krim Mercator
Maja Vojnovič vratarka 1998 180 Saint-Amand Handball (FRA)
Branka Zec vratarka 1986 179 VfL Waiblingen (NEM)
Urša Zelnik krožna napadalka 1997 170 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Nina Zulič srednja zunanja 1995 170 CS Gloria 2018 Bistrita Nasaud (ROM)
Nina Žabjek srednja zunanja 1998 178 RK Krim Mercator
ŠTAB REPREZENTANCE
Dragan Adžić selektor
Branka Mijatović pomočnik selektorja
Marko Mrak kondicijski trener
Grega Karpan trener vratarjev
Urban Brulc zdravnik
Daša Tomat terapevtka
Jan Lotrič terapevt
Miha Krevs terapevt
Tina Rogelj tehnična vodja
Aljaž Močnik odnosi z javnostmi
Anja Frešer vodja reprezentance
EVROPSKO PRVENSTVO 2022, SKUPINA B

1. krog, petek, 4. novembra, ob 18.00 (Celje, dvorana Zlatorog):
DANSKA : SLOVENIJA


2. krog, nedelja, 6. novembra, ob 18.00 (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : ŠVEDSKA


3. krog, torek, 8. novembra, ob 18.00 (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : SRBIJA