7. 12. 2022

Celjski rokometaši do druge zmage v ligi prvakov

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v 9. krogu skupinskega dela evropske lige prvakov na domačem igrišču premagali norveški Elverum z 29:26 (15:13). Celjska ekipa se bo v prihodnjem krogu čez teden dni v gosteh pomerila s poljsko zasedbo Kielce.

Slovenski prvak iz mesta grofov je po drugi zmagi - pred tem je premagal nemški Kiel - zadržal predzadnje mesto v skupini B. Po nepopolnem devetem krogu so na vrhu Kielce s 16 točkami, poljskemu prvaku pa sledijo Barcelona (tekma manj) s 15 točkami, Nantes (tekma manj) z 12, Aalborg (tekma manj) s sedmimi, Kiel (tekma manj) in Pick Szeged s po šestimi, Celje Pivovarna Laško s štirimi ter Elverum z dvema točkama.

Izbranci srbskega strokovnjaka Alema Toskića so dobro odprli izjemno pomembno mednarodno tekmo, po vodstvu s 3:1 pa se jim je malce ustavilo. Po nekaterih tehničnih napakah in strelih iz neizdelanih položajev so jih Skandinavci v osmi minuti prvič na dvoboju ujeli in izenačili na 3:3, dve minuti kasneje pa so bili Celjani že v zaostanku (4:5).

Do konca polčasa se je odvijal izenačen in enakovreden boj. Ekipi sta se večji del izmenjavali v vodstvu, v končnici prvega dela tekme pa je bila malenkostno bolj preudarna domača zasedba. Po dveh golih razpoloženega Aleksa Vlaha in enega Tilna Strmljana si je v 28. minuti prvič na tekmi priigrala tri gole prednosti (15:12), na veliki odmor pa se je odpravila z vodstvom 15:13.

V drugi polovici tekme se je v Zlatorogu nadaljeval ogorčen boj za vsako žogo. Sprva so bili v rahli rezultatski prednosti Celjani, v 38. minuti pa so jih severnjaki ujeli in izenačili na 18:18.

Nato so Toskićevi varovanci padli v hudo krizo ter med 39. in 44. minuto tekmecem dovolili, da so naredil delni izid 4:0 in jim ušli na tri gole (19:22).

Celjski poskusi po preobratu sprva niso obrodili sadov, v 51. minuti je njihov zaostanek še vedno znašal tri gole (23:26). Med "žive" so se vrnili šele dve minuti kasneje, ko so po dveh verižnih izključitvah na strani Elveruma izenačili na 26:26.

V prelomnih trenutkih dvoboja niso popustili, med 53. in 60. minuto je Tunizijec Yassine Belkaied zaklenil svoja vrata, po dveh golih Strmljana in enega Gala Marguča pa so si priigrali neulovljivo prednost pred tekmeci in se jim oddolžili za poraz na prvem medsebojnem dvoboju.
V celjski ekipi je bil najbolj učinkovit Aleks Vlah z enajstimi goli, po šest sta jih dosegla Tilen Strmljan in Gal Marguč.