21. 11. 2023

Slovenke oslabljene v sklepne priprave pred SP

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v torek popoldne v ljubljanskih Stožicah začela priprave za nastop na svetovnem prvenstvu. To bo med 29. novembrom in 17. decembrom potekalo na Švedskem, Norveškem in Danskem.

Slovenska vrsta je priprave začela izredno oslabljena. Že poprej je bilo jasno, da bosta manjkali dve nosilki igre v zadnjem obdobju, Elizabeth Omoregie (okrevanje po operaciji kolena) in Nina Zulič (družinske obveznosti). Pred začetkom priprav je selektor Dragan Adžić prejel novo slabo novico, saj izbrani vrsti ne bo mogla pomagati niti tretja organizatorka igre Nuša Fegic, ki ima neodložljive študijsko-službene obveznosti, na treninge pa ne bo še mlade levokrilne rokometašice Nene Černigoj, ki še ni povsem okrevala po težavah z ramenom. 

"Z izjemo lanskega domačega evropskega prvenstva nikoli nismo imeli na voljo vseh igralk. Že rokometna velesila Norveška, ki ima ogromen nabor kakovostnih igralk, bi bila v odsotnosti treh ali štirih svojih nosilk igre močno oslabljena, kaj šele Slovenija. Kljub vsemu ostajam optimist. Moje izbranke so v minulih letih pokazale, da so kos najhujšim tekmovalnim skušnjavam, verjamem, da bo tako tudi na bližnjem SP," je na začetku priprav dejal črnogorski strokovnjak na slovenski klopi Adžić.

Izbrana vrsta ima devet dni pred prvo tekmo v norveškem Stavangerju - najprej se bo pomerila z Islandijo (30. november), nato pa še z Angolo (2. december) in Francijo (4. december) - številne težave. Poleg odsotnosti dodatne skrbi selektorju povzroča še poškodba zadnje stegenske mišice kapetanke Ane Gros, ki bo do konca tedna opravljala terapije, nato pa bo znanih več odgovorov o njenem (ne)nastopanju na tekmovanju.

"Odsotnost igralk je že stalnica v naši reprezentanci. Vsi bomo pogrešali Omoregie in Zulić, upam, da se nam bo pridružila Gros, ki bo v prihodnjih dneh opravljala terapije. O teh zadevah ne smemo preveč razmišljati. Vemo, kaj je naša naloga, zakaj smo tukaj in zakaj se borimo. Na bližnjem mundialu bomo naredile vse, kar je v naši moči," je na začetku priprav dejala izkušena krilna igralka Tamara Mavsar, ki je bila v zadnjem času s Tjašo Stanko zaradi bolezni prav tako izven tekmovalnega in trenažnega procesa.

"V primerjavi z zadnjim velikim tekmovanjem manjkajo številne rokometašice, priložnost bodo na svoja ramena morale prevzeti nove igralke. Mi smo tukaj, da jim pomagamo. Upam in verjamem, da smo sposobni doseči zastavljene cilje. Glede na trenutno zdravstveno sliko v naši ekipi je morda celo bolje, da ne bomo igrali nobene pripravljalne tekme. Do prve tekme na prvenstvu je le deset dni, verjamem, da bomo prave že na prvi tekmi proti Islandiji," je dodala Stanko.

Poleg Gros, Mavsar in Stanko se na pripravah mudijo vratarke Dijana Đajić, Maja Vojnovič (obe Krim Mercator) in Amra Pandžić (Baia Mare), krilne igralke Alja Varagić, Tamara Mavsar, Ema Abina, Elena Erceg (vse Krim Mercator), Maja Svetik (Trofaiach) in Ema Marković (Z'dežele), zunanje igralke Nina Spreitzer, Barbara Lazović (obe Krim Mercator), Erin Novak (Varda), Ema Hrvatin (Sachen) in Ana Abina (Mlinotest Ajdovščina) ter krožne napadalke Valentina Klemenčič, Manca Jurič (obe Krim Mercator), Nataša Ljepoja (Valcea) in Urša Zelnik (Mlinotest Ajdovščina).

ROKOMETAŠICE NA PRIPRAVAH PRED SP
Rokometašica igralno mesto Rojena klub
Ana Abina leva zunanja 1997 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Ema Abina levo krilo 1999 RK Krim Mercator
Dijana Đajić vratarka 2004 RK Krim Mercator
Elena Erceg desno krilo 2006 RK Krim Mercator
Ana Gros desna zunanja 1991 Györi Audi ETO KC (MAD)
Ema Hrvatin leva zunanja 2000 BSV Sachsen Zwickau (NEM)
Manca Jurič krožna napadalka 1995 RK Krim Mercator
Valentina Tina Klemenčič krožna napadalka 2002 RK Krim Mercator
Barbara Lazović desna zunanja 1988 RK Krim Mercator
Nataša Ljepoja krožna napadalka 1996 SCM Ramnicu Valcea (ROM)
Ema Marija Marković desno krilo 2003 ŽRK Z'dežele
Tamara Mavsar levo krilo 1991 RK Krim Mercator
Erin Novak leva zunanja 2002 Várda Kézilabda KFT Kisvárda (MAD)
Amra Pandžić vratarka 1989 CS Minaur Baia Mare (ROM)
Tjaša Stanko leva zunanja 1997 RK Krim Mercator
Nina Spreitzer srednja zunanja 1998 RK Krim Mercator
Maja Svetik levo krilo 1996 ATV Trofaiach (AVT)
Alja Varagić desno krilo 1990 RK Krim Mercator
Maja Vojnovič vratarka 1998 RK Krim Mercator
Urša Zelnik krožna napadalka 1997 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
ŠTAB REPREZENTANCE
Dragan Adžić selektor
Branka Mijatović pomočnica selektorja
Marko Mrak trener za telesno prirpavo
Aljaž Pavlič trener vratark
Miha Krevs terapevt
Daša Tomat terapevt
Urban Brulc zdravnik
Aljaž Močnik odnosi z javnostmi
Mateja Kavčič odnosi z javnostmi
Anja Frešer vodja reprezentance
SVETOVNO PRVENSTVO
PRVI DEL, SKUPINA D (Stavanger, Norveška)

1. krog, četrtek, 30. novembra, ob 18.00:
SLOVENIJA : ISLANDIJA

2. krog, sobota, 2. decembra, ob 15.30:
SLOVENIJA : ANGOLA

3. krog, ponedeljek, 4. decembra, ob 21.00:
FRANCIJA : SLOVENIJA