23. 1. 2023

Zorman: "Ponosen sem na naše fante!"

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na svetovnem prvenstvu na Poljskem in Švedskem dosegla štiri zmage in doživela dva poraza. Glavni del tekmovanja je končala s šestimi točkami in razliko v golih +25, po ponedeljkovih tekmah pa bo jasno, ali bo osvojila tako želeno deseto mesto, ki ohranja upe za preboj v kvalifikacije za olimpijske igre v Parizu 2024.


Slovenska izbrana vrsta je na letošnjem turnirju v skupinskem delu v Katovicah premagala Savdsko Arabijo in Poljsko ter doživela poraz proti Franciji, v glavnem delu tekmovanja v Krakovu pa premagala Iran in Črno goro ter klonila proti Španiji. Po današnji zadnji tekmi proti Črni gori sta črto pod celotnim turnirjem potegnila selektor Uroš Zorman in kapetan Jure Dolenec.


"Ponosen sem na svoje fante. Vesel sem, da sem njihov selektor. V njihovih očeh je spet prisotna iskra, v ekipo se je vrnil borbeni duh in patriotizem, kult reprezentance," je uvodoma dejal Zorman.


"Ocena turnirja je pozitivna. Zmagali smo na tekmah, ki smo jih morali dobiti, medtem ko smo bili Špancem in Francozom enakovredni 75 odstotkov časa tekme. Na obeh tekmah proti velikanoma rokometa smo naredili preveč tehničnih napak, to je na koncu nagnilo tehtnico na njuno stran. V tem segmentu igre imamo še veliko prostora," je dodal 43-letni Ljubljančan, ki se je na selektorski stolček usedel po hitrem zaključku slovenskih nastopov na lanskem evropskem prvenstvu na Slovaškem in Madžarskem.


"Svetovno prvenstvo smo končali z zmago. Želim si, da bi tako tudi nadaljevali. V reprezentanci bo potrebno poiskati nekatere rešitve. Določeni igralci so že v letih in vprašanje je, koliko časa bodo še igrali in ali bom dočakal vse te 'upokojitve'. Že čez dva meseca so pred nami kvalifikacije za evropsko prvenstvo v Nemčiji. V naslednjem obdobju bomo skušali nadgraditi raven naše igre z letošnjega svetovnega prvenstva in biti konstantni na veliki sceni," je še na koncu dejal Zorman.


"Glede na zadnje veliko tekmovanje smo naredili velik korak naprej, a smo si želeli več in preboja v četrtfinale. Po prikazanem na prvih štirih tekmah smo tudi verjeli, da lahko na odločilni tekmi za preboj med osem premagamo Špance, a se nam na obeh tekmah proti favoritom ni izšlo. Pokopale so nas tehnične napake," je uvodoma dejal 34-letni Dolenec.


"Na letošnjem turnirju smo imeli v ekipi številne neizkušene igralce na reprezentančni sceni in bili v težki situaciji. Po lanskem slabem letu nihče ni imel velikih pričakovanj, a smo stopili skupaj in se borili po svojih najboljših močeh. Slab mesec skupnega dela si bomo vsi dobro zapomnili, v tem času smo se povezali in dvignili raven naše igre ter dosegli veliko boljše izide kot v bližnji preteklosti," je dejal kapetan slovenske izbrane vrste.


"Treba bo še naprej trdo delati, če želimo zadržati raven naše igre. V ključnih tekmah bomo morali pokazati več, da bomo kos najboljšim reprezentancam na svetu," je še na koncu dodal desni zunanji igralec slovenske izbrane vrste.