28. 10. 2023

Odziv RZS na zapise RK Celje Pivovarna Laško

Rokometna zveza Slovenije podaja odziv na zapis RK Celje Pivovarna Laško, objavljen na uradni spletni strani kluba ter klubskih družbenih omrežjih.

 

Rokometna zveza Slovenije obžaluje dogodek, ki se je zgodil na tekmi 7. kroga Lige NLB v Dobovi, v katerem se je nesrečno poškodoval igralec Celja Pivovarne Laško Žiga Mlakar, ki mu želimo čim prejšnje okrevanje in povratek na rokometna igrišča.

 

Zdravje in zaščita igralcev sta in morata biti vedno na prvem mestu. Ob takšni poškodbi razumemo čustvene odzive, vseeno pa se ne strinjamo z izjavami, ki vzbujajo sume na neenako in krivično obravnavo posameznikov ali posameznih klubov s strani RZS. Poškodbo Mlakarja, zglednega športnika in odličnega igralca, iskreno obžalujemo, tako kot obžalujemo tudi vsako drugo poškodbo rokometašev ali rokometašic v ligah pod okriljem RZS.

 

Vsak dogodek, katerega posledica je hujša poškodba ali pri katerem pride do suma na namerno grobo in nevarno igro, vodstvo tekmovanja vedno podrobno preuči ter preveri vsa dejstva in dokaze. V dotičnem primeru ni bil na tekmi izrečen noben ukrep ali po njej podana uradna pritožba. O dogodku je delegat tekme takoj po zaključku le-te seznanil komisarja tekmovanja. Nadalje je delegat počakal na reševalno vozilo, ki je na podrobnejše preglede v bolnišnico odpeljalo poškodovanega rokometaša. Tudi kasneje je ostal v stiku s predstavniki celjskega kluba ter o novih informacijah, ki jih je pridobil, poročal komisarju.


Glede na hudo poškodbo igralca in njene posledice je vodstvo tekmovanja, tako kot v prejšnjih podobnih primerih, dogodek skrbno preučilo. Ogledalo si je uradni posnetek tekme ter opravilo več pogovorov z različnimi akterji tekme. Prav tako so posnetek pogledali predstavniki komisije za sojenje in prišli do enakih ugotovitev kot vodstvo tekmovanja: iz posnetka, ki je na voljo, in pričevanj ni možno potrditi, da je prišlo do prekrška, ki bi zahteval sankcijo v skladu z rokometnimi pravili oziroma pravili tekmovanja. Na posnetku dogodek izgleda kot nesrečno trčenje igralca v napadu z obrambnim igralcem, zato ne obstaja osnova, da bi vodstvo tekmovanja v tem primeru sprožilo, zahtevalo ali izreklo dodatne kazni.


Kaznovanje nedolžnega akterja tekme brez dokazov, ki bi temeljili na pravilih rokometne igre ali tekmovanja, bi v javnost nedvomno poslalo napačno sporočilo. Poškodbe so, žal, sestavni del športa, vsi skupaj pa si moramo še naprej prizadevati, da bo teh čim manj in da naredimo vse, da jih preprečimo.