30. 10. 2023

Slovenski rokometaši zbrani v prestolnici

Po več kot sedmih mesecih se je v nedeljo v Ljubljani znova zbrala moška članska izbrana vrsta. Reprezentančni premor bo v tem tednu izkoristila za dodatno uigravanje ter preizkus taktičnih zamisli na pripravljalnih tekmah s Srbijo v Črnomlju in Kočevju.


Selektor Uroš Zorman je na pripravljalni teden povabil 21 rokometašev. Blaž Janc in Aleks Vlah sta zaradi poškodb (več o tem je na voljo tukaj) sodelovanje morala odpovedati, a obenem izrazila veliko željo prihodu na naslednji reprezentančni zbor, ki bodo na sporedu konec leta. Tedaj se bo reprezentanca podala v drugi ciklus priprav za nastop na januarskem evropskem prvenstvu v Nemčiji.


Namesto dveh ključnih mož slovenske vrste v zadnjem obdobju je Zorman na priprave dodatno vpoklical dva zunanja rokometaša. Najprej je vabilo prejel mladi član Gorenja Velenja Peter Šiško, nato pa še njegov nekdanji soigralec, danes rokometaš Zagreba Aleks Kavčič.


Na nedeljski zbor je prispelo 14 rokometašev in pod vodstvom selektorja Zormana opravilo prvi trening. Preostala sedmerica se je zavoljo klubskih obveznosti ekipi pridružila tekom ponedeljka. Isti dan se je tako reprezentanca podala na prvo skupno vadbo.


"Po dolgem času smo se spet zbrali, lepo se je vrniti v Slovenijo in videti fante. Ponovno se bomo malenkost uigrali in osvežili našo taktiko. Na treningih ne pričakujem nič novega, a ima selektor vedno kaj pripravljenega. Časa imamo dovolj in prepričan sem, da ga bomo dobro izkoristili. Srbija je močna reprezentanca, tako telesno kot poimensko. To bo dober izziv in dober pokazatelj, kje se trenutno nahajamo," je ob začetku pripravljalnega tedna razmišljal Tilen Kodrin.


Poleg treningov v dvorani in fitnesu zbrane člane reprezentance v tem tednu čaka nekaj medijskih aktivnosti ter aktivnosti v povezavi s sponzorji izbrane vrste. Teden bo slednja zaključila z dvema pripravljalnima tekmama proti Srbiji. Prvo bo v soboto ob 18. uri gostil Črnomelj, povratno pa dan za tem ob 14.00 Kočevje. Drugo tekmo bo v živo moč spremljati tudi na TV Slovenija 2.


Na tokratnih dvobojih s Srbi bo selektor Zorman v daljših obdobjih želel preizkusiti taktične zamisli, ki bi lahko v prihodnje še obogatile slovensko igro. "Vesel sem, da tokrat ni tekmovalnega pritiska. Tako lahko v miru naredimo stvari, ki so sicer otežene - obveznosti do sponzorjev, kakšen 'team building'. Konec tedna imamo še dve tekmi, na katerih bomo lahko tisto, kar smo in bomo trenirali skozi teden,"je dejal Zorman.


Četudi bosta obračuna s Srbi prijateljske narave, je slovenski cilj jasen. "Na vsaki tekmi bomo šli na zmago, bomo pa vseeno poskušali preizkusiti obrambno postavitev 5-1 in vztrajati v njej recimo en polčas, tudi če ne bo šlo vse po načrtih. To bo velika pozitivna stvar tega tedna," je še dodal slovenski selektor.


Na evropskem prvenstvu januarja prihodnje leto v Nemčiji bo Slovenija uvodoma nastopala v skupini D. V Berlinu se bo 11. januarja pomerila s Ferskimi otoki, z vmesnima dnevoma premora pa sledita še tekmi s Poljsko in Norveško. Sito preboja v drugi del bo zelo ozko, saj bosta vanj napredovali le dve najboljši reprezentanci in si tako v Hamburgu zagotovili štiri dodatne tekme. Zaključni del tekmovanja za najboljšo trojico v obeh skupinah drugega dela bo med 26. in 28. januarjem gostil Köln.

SEZNAM VABLJENIH ROKOMETAŠEV:
Rokometaš Igralno mesto Rojen Višina Klub
Blagotinšek Blaž krožni napadalec 1994 202 SG Flensburg Handewitt (NEM)
Bombač Dean srednji zunanji 1989 190 MOL-Pick Szeged (MAD)
Cehte Nejc desni zunanji 1992 196 RK Eurofarm Pelister (MAK)
Dolenec Jure desni zunanji 1988 191 Limoges Handball 87 (FRA)
Ferlin Klemen vratar 1989 192 HC Erlangen (NEM)
Henigman Nik levi zunanji 1995 201 Saint-Raphaël Var Handball (FRA)
Horžen Kristjan krožni napadalec 1999 192 VfL Gummersbach (NEM)
Kavčič Aleks levi zunanji 1996 186 RK Zagreb (HRV)
Kljun Tadej desni zunanji 2001 196 Balatonfüredi KSE (MAD)
Kodrin Tilen levo krilo 1994 192 VfL Gummersbach (NEM)
Lesjak Urban vratar 1990 187 RK Eurofarm Pelister (MAK)
Mačkovšek Borut levi zunanji 1992 204 MOL-Pick Szeged (MAD)
Marguč Gašper desno krilo 1990 180 Telekom Veszprem HC (MAD)
Mazej Tadej levo krilo 1998 190 RK Celje Pivovarna Laško
Novak Domen desno krilo 1998 181 HSG Wetzlar (NEM)
Ovniček Rok srednji zunanji 1995 185 HBC Nantes (FRA)
Slatinek Jovičić Staš levo krilo 2000 185 RK Trimo Trebnje
Šiško Peter levi zunanji 2001 192 RK Gorenje Velenje
Vujović Milijan vratar 2000 198 TVB Stuttgart (NEM)
Zarabec Miha srednji zunanji 1991 187 SPR Wisla Plock (POL)
Žabić Stefan krožni napadalec 1999 202 RK Celje Pivovarna Laško
STROKOVNI ŠTAB:
Zorman Uroš selektor
Žvižej Luka pomočnik selektorja
Škof Gorazd trener vratarjev
Košak Rok trener za telesno pripravo
Djurić Sašo zdravnik
Slobodnik Rudi fizioterapevt
Dolničar Anže fizioterapevt
Andoljšek Ciril tehnični vodja
Močnik Aljaž vodja komunikacij
Natek Jure direktor reprezentanc
PRIPRAVLJALNI TEKMI:

Sobota, 4. novembra, ob 18.00 (Črnomelj):
SLOVENIJA : SRBIJA


Nedelja, 5. novembra, ob 14.00 (Kočevje):
SLOVENIJA : SRBIJA (prenos na TV Slovenija 2)