28. 9. 2010

Pomembni sklepi na kongresu EHF na Danskem

Evropski rokometni klubi so na kongresu EHF na Danskem dosegli pomemben korak pri sooblikovanju rokometne politike. Z reformo, predvsem pa z ustanovitvijo združenja Professional Handball Board (PHB), ki ga vodi tudi generalni sekretar RZS Tomaž Jeršič, so dobili pomemben vpliv na koledar tekmovanj in finance EHF.

 

"Že v mesecu maju smo Group Club Handball, ki je združevala 18 klubov, razširili na vse najboljše evropske klube, približno 70 in postali močan partner. To je priznala tudi evropska rokometna zveza in na kongresu smo podpisali sporazum o sodelovanju z EHF. Klubi so tako realno prišli tudi na zemljevid EHF. Prvič smo enakovreden partner pri razgovorih, predvsem za nadomestila klubom, ki posojajo igralce reprezentancam, za zavarovanja igralcev in pri usklajevanju tekmovalnih koledarjev," je povedal Tomaž Jeršič, tudi predsednik GCH in eden treh vodilnih PHB.

 

EHF je neformalno že jeseni potrdila nadomestila za odsotnost igralcev, ki so igrali za reprezentance in prvič izplačala tudi nadomestila že na zadnjem EP v Avstriji. Takrat je EHF klubom razdelila 400.000 evrov. Mednarodna rokometna zveza pa je prejšnji teden nekoliko nenačrtovano pristala na podoben dogovor, za udeležbo na SP prihodnje leto na Švedskem bo klubom plačala nadomestila v višini 736.000 evrov, in cilj PHB je, da približno enako vsoto doseže tudi v dogovoru z EHF.

 

"Prav tako pomembno je, da so klubi našo organizacijo doslej financirali sami, v Koebenhavnu pa smo podpisali tudi pogodbo, da bo stroške, ki smo jih doslej imeli v svojih združenjih, GCH in FCH, v bodoče krila EHF," je še dodal Jeršič. Pomemben pa je tudi koledar, kjer klubi želijo število velikih tekmovanj, ki jih je zdaj v štirih letih - v enem olimpijskih obdobju - pet, zmanjšati na štiri. "To je za klube preveč," še pravi Jeršič.

 

Zelo pomemben korak še sledi. PHB bo morala izvoliti tudi svojega predsednika. Ta bo postal tudi član izvršnega odbora EHF z glasovalno pravico. In prav to je eden od dejavnikov, za katerega se klubi preko različnih združenj borijo že več kot pet let, ideje in želje pa so že starejše. Še bolj pomembno je, da so delegati iz 49 držav PHB podprli z veliko večino glasov.

 

Sicer pa je PHB sestavljen iz predstavnikov klubov, nacionalnih lig, igralskih združenj, nacionalnih zvez in članov EHF. In podobno sodelovanje bodo rokometni klubi zdaj skušali doseči še z Mednarodno rokometno zvezo (IHF).

 

 

D. K.

 

 

Foto: eurohandball.com