12. 12. 2010

Sergeja Stefanišin: Na EP bi morale pokazati več; Vesna Puš: V napadu bo treba še veliko delati

Igralke in člani strokovnega vodstva ženske reprezentance Slovenije so po treh porazih v skupini D v Lillehammerju predčasno zapustili prizorišče EP v Skandinaviji. In kako nastope na Euru 2010 ocenjujejo Sergeja Stefanišin, Vesna Puš in Nina Jeriček?

 

S 36 leti je bila vratarka Sergeja Stefanišin najstarejša v slovenski izbrani vrsti, z razpletom v skupini D v Lillehammerju pa seveda ni bila zadovoljna. "Kljub številnim težavam v zadnjem času v reprezentanci in okoli nje bi morale pokazati več. Med vsemi tremi nasprotnicami so bile za poraz najbolj zrele Madžarke, vendar tega nismo znale izkoristiti. Naše mlade in neizkušene igralke so bile pod velikim pritiskom debitantskega nastopa na tako velikem tekmovanju in so nekoliko pregorele v želji za uspehom," je prvo od treh tekem proti Madžarski, ki jo je Slovenija izgubila z 19:28, ocenila Sergeja Stefanišin.

 

Vratarka Krima Mercatorja, ki še ne namerava končati reprezentančne kariere (pravi, da se bo vedno rada odzvala selektorjevemu povabilu, če bo poklicana v reprezentanco), je bila najbolj navdušena nad igro Norveške, s katero so Slovenke izgubile kar s 16:32. "Norvežanke igrajo zelo enostavno, sodobno, sproščeno in ne zapletajo stvari v igri. Poleg tega tudi uživajo v igri in igrajo s srcem, zato jih je prav užitek gledati. Tudi vzdušje v dvorani v Lillehammerju je bilo fantastično," je dejala Stefanišinova, za katero so prav Norvežanke največje favoritinje za osvojitev naslova evropskega prvaka. Tako kot njene soigralke je tudi ona potihoma računala, da bi lahko Slovenija na zadnji tekmi premagala Francijo, a je znova ostala praznih rok (19:29): "Kljub veliki želji in motivu se nam ni izšlo. Znova smo zatajile predvsem v napadu, kjer smo naredile preveč tehničnih napak in imele preslabo realizacijo. Francozinje so nas "skontrirale" in na koncu visoko zmagale."

Na zadnji tekmi proti Franciji se nismo držale dogovorov, sklenjenih v garderobi," je razplet dvoboja s Francozinjami komentirala kapetanka Vesna Puš. Po njenem mnenju so se tudi proti aktualnih svetovnim podprvakinjam pokazale težave v igri slovenske reprezentance: "To je najbolj očitno v napadu, v katerem smo na vseh treh tekmah naredile preveč tehničnih napak in zgrešile neverjetno veliko strelov na nasprotnikova vrata. Očitno bo potrebno na tem področju še veliko in trdo delati. Poleg tega zaradi ozkega igralskega kadra nismo imele pravih menjav, nekatere mlajše igralke pa tudi niso bile povsem pripravljene na tako veliko in zahtevno tekmovanje. Toda glave je potrebno dati gor in iti naprej."

 

Z dvanajstimi zadetki na treh tekmah (po dva proti Madžarski in Norveški, kar osem proti Franciji) je bila Nina Jeriček najučinkovitejša igralka reprezentance Slovenije na letošnjem tekmovanju najboljših evropskih ekip. "Na odločilni tekmi proti Francozinjam smo šle maksimalno v igro, na vse ali nič,  toda nasprotnice so bile tokrat enostavno boljše. Nismo zdržale ostrega ritma in na koncu smo ostale praznih rok," je pojasnila Nina Jeriček.

 

Igralka Olimpije je o igrah slovenske izbrane vrste v Lillehammerju dodala: "Na vseh tekmah smo naredile preveč tehničnih napak. Posebej slabo smo igrale v napadu, v katerem smo premalo raztegovale nasprotnikove obrambe in preveč silile skozi sredino, kjer so bile tekmice najmočnejše. Poleg tega so imele dobre vratarke, zato ni čudno, da smo imele tako slabo realizacijo." O vtisih z Eura 2010 je Jeričkova povedala: "Za nas je bil privilegij, da smo lahko igrale s tako močnimi reprezentancami. Na evropsko prvenstvo smo prišle nabirati izkušnje in pripraviti kakšno presenečenje. Toda uspelo nam je le polovično: izkušnje smo si nabrale, vendar smo na žalost ostale brez presenečenja."

 

 

Foto: AP

EP 2010 - SPORED, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICE