22. 12. 2013

Brazilke v finalu svetovnega prvenstva v Srbiji premagale gostiteljice, bronasta za Dansko

V finalu svetovnega prvenstva za ženske v Srbiji sta se pomerili domača reprezentanca in Brazilija, uspešnejše pa so bile Brazilke, ki so zmagale z 22:20 (13:11) in prvič postale svetovne prvakinje. Na tekmi za bronasto kolajno je bila Danska boljša od Poljske s 30:26 (12:15).

 

 

Brazilija, ki je edina svetovno prvenstvo končala s stoodstotnim izkupičkom oziroma devetimi zaporednimi zmagami, je šele druga neevropska reprezentanca z zlato medaljo na SP. Pred njo je to uspelo le Južni Koreji leta 1995.

 

 

Srbijo je v dvorani Arena spodbujalo 19.467 gledalcev, kar je nov svetovni rekord za ogled ženskih rokometnih tekem, vendar pa ji tudi to ni pomagalo do zmage. Podobno kot v predtekmovanju so morale priznati premoč Južnoameričankam, ki so svojo moč na tem prvenstvu pokazale večkrat, nazadnje v polfinalu, ko so Dansko premagale s 27:21.

 

 

V finalu so bile Brazilke večji del v prednosti. V prvem polčasu, ki so ga dobile z dvema zadetkoma prednosti, so nekajkrat vodile tudi Srbkinje, v nadaljevanju, ko se je razlika hitro povzpela na pet zadetkov, pa so bile gostje ves čas v prednosti.

 

 

Gostiteljice so se po zadetku članice Krima Mercatorja Katarine Krpež v 52. minuti približale na 19:18 in nato celo izenačile na 19:19, toda Brazilke so v zaključku tekme prikazale zbrano in natančno predstavo. Ključno vlogo je odigrala še ena igralka, ki si kruh služi v Ljubljani, 34-letna Brazilka Daniela Piedade, ki je zadela za 20:19. Dokončno pa sta upe zbrane množice pokopali Deborah Nunez in Ana Rodriguez.

 

 

Zadetke za Brazilijo so dosegle: Alexandra Nascimento 6, Fernanda Da Silva 4, Ana Rodrigues 4, Eduarda Amorim3, Deborah Nunes 2, Deonise Cavaleiro 2 in Daniela Piedade 1. Za Srbijo pa so bile uspešne: Dragana Cvijić 5, Sanja Damjanović 4, Andrea Lekić 4, Jelena Nišavić 2, Jelena Živković 2, Jelena Popović 1, Katarina Krpež 1 in Svetlana Ognjenović 1.

 

 

Za najkoristnejšo igralko turnirja je bila izbrana Brazilka Eduarda Amorim, v prvi postavi pa so: vratarka Barbara Arenhart (Brazilija), levo krilo Maria Fisker (Danska), leva zunanja Sanja Damjanović (Srbija), organizatorka Anita Gorbicz (Madžarska), desna zunanja Susann Müller (Nemčija), desno krilo Sun Hee Woo (J. Koreja) in krožna napadalka Dragana Cvijić (Srbija).

 

 

Na tekmi za bronasto medaljo je Danska premagala Poljsko s 30:26 (12:15). Nato sledijo: Norveška, Francija, Nemčija, Madžarska, Črna gora, Romunija, Španija, Južna Koreja, Nizozemska, Angola, Češka, Japonska, Tunizija, Kitajska, Argentina, Kongo, Paragvaj, Alžirija, Dominikanska republika in Avstralija.

 

 

 

Foto: AP