2. 7. 2013

Obala bo od danes do nedelje v znamenju tradicionalnega rokometnega festivala Eurofest

Od torka, 2. julija, do vključno nedelje, 7. julija, bo v Izoli in Kopru potekal tradicionalni evropski rokometni festival Eurofest. Na letošnjem, že 21. Eurofestu, bo sodelovalo 125 ekip iz petnajstih držav, med katerimi bo tudi nekaj takšnih, ki bodo nastopile prvič.

 

 

Po številu sodelujočih ekip je letošnja udeležba sicer nekoliko manj množičnejša kot v zadnjih letih, kljub temu pa zaradi tega program Eurofesta ne bo niti okrnjen niti manj zanimiv. Med 125 ekipami jih seveda največ prihaja iz Slovenije, za njo pa je po številu igralcev in igralk na drugem mestu Češka.

 

 

Med ekipami iz Evrope in Azije bodo redni gostje s Tajske sodelovali s štirimi ekipami, prvič pa sodelujejo tudi predstavniki Turčije. Največ pozornosti bodo seveda deležni dvoboji na osrednjem igrišču na Lonki v Izoli, kjer je letos nova igralna podlaga.

 

 

Na letošnjem Eurofestu se bodo tako v moški kot ženski konkurenci pomerili v devetih starostnih kategorijah: dečki in deklice 2003 in mlajši (mini rokomet), letnik 2002 in mlajši (mlajše), letnik 2001 in mlajši (mlajše), letnik 2000 in mlajši (mlajše), letnik 1999 in mlajši (mlajše), letnik 1998 in mlajši (mlajše), letnik 1996 in mlajši (mlajše), letnik 1994 in mlajši (mlajše), člani in članice ter rokomet na mivki za moške in ženske.

 

 

Na lanskem Eurofestu so prireditelji predstavili hazeno (nekdanji veliki rokomet), letošnja novost pa je tekmovanje v rokometu na mivki. Trenerji se bodo že danes zbrali na strokovnem izobraževanju, zvečer pa bo spoznavni večer udeležencev (s karaokami) 21. Eurofesta.

 

 

V sredo, 3. julija, se bodo v dopoldanskih urah že začela predtekmovanja, ob 21. uri pa se bo začela otvoritvena slovesnost z mimohodom ekip z mestnega kopališča od osrednjega prizorišča na Lonki. Tokratna slovesna otvoritev bo v znamenju pokrival - klubukov, čepic in rut. Posebna žirija bo izbrala tudi skupino z najatraktivnejšimi pokrivali, ki jo čaka super nagrada - izlet z ladjico po slovenski Obali.

 

 

V četrtek zvečer bo imel predavanje selektor moške članske reprezentance Boris Denič, v okviru spremljevalnega programa Eurofesta pa bo na sporedu "Slovenska tržnica". Naslednji dan (petek, 5. julija) bo istrski kulinarični večer na Lonki, v soboto pa bodo izbirali mistra in miss letošnje prireditve. V nedeljo, 7. julija, bodo potekali zaključni boji na igriščih, na koncu pa bo še podelitev pokalov in priznanj.

 

 

 

EUROFEST 2013