26. 11. 2013

Gorenje proti Drottu na Švedskem za pomembno zmago v boju za osmino finala lige prvakov

Po pomembni domači zmagi proti španski La Rioji (33:28) čaka rokometaše Gorenja nova evropska preizkušnja v ligi prvakov. Velenjčani bodo v sedmem krogu skupine D gostovali na Švedskem, tekma z Drottom pa bo v sredo, 27. novembra 2013, ob 18. uri v Halmstadu.

 

 

Po šestih krogih ima Gorenje štiri točke (zmagi v Rdeči dvorani proti Drottu in La Rioji), Drott pa samo eno (domači remi z La Riojo) in je krepko na zadnjem mestu v skupini D. Slovenski in švedski prvak sta se pomerila že v prvem krogu letošnje lige prvakov, pred domačimi gledalci pa so bili uspešnejši Velenjčani, ki so zmagali s 35:33.

 

 

S sobotno zmago proti španskemu klubu si je četa trenerja Ivana Vajdla precej povečala možnosti za napredovanje v osmino finala. Te bi bile še precej večje, če bi Gorenje slavilo tudi na Švedskem, posebno zato, ker ima neposredni tekemc za končno četrto mesto La Rioja lažji razpored tekem do konca skupinskega dela lige prvakov.

 

 

"Samo zmaga nas ohranja v položaju, ki nam omogoča preboj med najboljših šestnajst klubov v Evropi. Vesel sem, da se v zadnjem času forma mojih igralcev dviguje. Upam, da nam jo bo uspelo zadržati do konca leta, kajti v naslednjih tednih so pred nami še pomembne tekme. Prav tako upam, da zmaga proti La Rioji fantov ni ponesla previsoko. Potrebno se je zavedati, da smo na tekmi proti Špancem porabili veliko energije, prav tako tudi zaradi dolgega in napornega potovanja na Švedsko," se zaveda Gorejev trener Ivan Vajdl.

 

 

Medtem ko je Gorenje v prejšnjem krogu doma premagalo La Riojo, je bil Drott znova neuspešen. Na gostovanju na Danskem je proti Aalborgu izgubil kar s 14 zadetki razlike (23:37), toda Vajdl kljub visokemu porazu švedskih prvakov opozarja: "To je lahko tudi dvorezen meč. Zaradi visokega poraza na Danskem bodo skušali igralci Drotta popraviti vtis v domači dvorani na tekmi proti nam. Zato bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da nas premagajo."

 

 

V Halmstadu slovenski prvaki ne bodo mogli računati na Luka Dobelška, Darka Cingesarja, Nejca Brgleza in Matica Vrečarja. Kljub temu kapetan Niko Medved ostaja optimist: "Že na prvi tekmi proti nam so Švedi dokazali, da niso mačji kašelj. če bomo želeli domov odnesti obe točki, bomo morali v obrambi garati toliko kot v drugem polčasu proti La Rioji, če ne še bolj. Tudi v napadu moramo narediti manjše popravke, predvsem pa zmanjšati število tehničnih napak."

 

 

Na tekmi proti La Rioji, ki jo je Gorenje dobilo s 33:28, je bil junak domači vratar Benjamin Burić, ki je zbral 14 obramb. "V soboto smo vsi odigrali fantastično tekmo in v tem duhu smo tudi odpotovali na Švedsko. Tekmo proti Drottu enostavno moramo dobiti, kajti če nam spodleti, potem tudi zmaga proti Špancem ne bo imela nobenega pomena. Verjamem, da smo boljši od Švedov. In če bo naš pristop pravilen, se bomo domov vrnili z zmago, ki bo zelo pomembna v boju za napredovanje v osmino finala lige prvakov," pravi vratar Benjamin Burić.

 

 

V igri švedske ekipe je obramba slabši del, saj je na šestih tekmah dobila kar 218 zadetkov. Povsem drugače je v napadu, kjer največjo nevarnost za nasprotnikova vrata predstavlja desni zunanji igralec Magnus Persson. ta je na šestih tekmah v skupini D dosegel 39 golov in je trenutno prvi strelec letošnje evropske lige prvakov. V velenjski ekipi sta v dosedanjem delu tekmovanja najučinkovitejša Klemen Cehte in Staš Skube, ki sta dosegla po 34 zadetkov in si na lestvici strelcev delita deseto mesto.

 

 

Tekma Drott Halmstad - Gorenje Velenje bo v sredo, 27. novembra 2013, ob 18. uri. Sodila jo bosta Švicarja Andre Philipp Buache in Marco Meyer, delagat pa bo Nizozemec Ferdinand Van der Helm.

 

 

 

EVROPSKA LIGA PRVAKOV - SEZONA 2013/14