28. 12. 2013

Slovenski rokometaši na pripravljalni tekmi v Trbovljah za šest zadetkov boljši od Makedonije

V okviru priprav za zadnje štiri tekme v kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu v Katarju leta 2015 se je moška članska reprezentanca Slovenije pomerila z Makedonijo. Tekma v dvorani Polaj v Trbovljah se je končala z zmago oslabljenih Slovencev z 31:25 (12:12).

 

 

SLOVENIJA - MAKEDONIJA 31:25 (12:12)

 

 

Trbovlje - Dvorana Polaj, gledalcev: 1000, sodnika: Cvetko in Kavalar (oba Slovenija).

 

 

Slovenija: Skok, Ferlin, Bombač 1, Bilbija 1, Miklavčič 3, Pucelj, Kavtičnik 1, Dolenec 4 (1), Seb. Skube 2, Špiler, Šoštarič 3, M. Žvižej 2, L. Žvižej 2, Gaber 2, Zorman 2, St. Skube 3, Gajić 5 (3).

 

 

Makedonija: Mitrevski, Ristovski, Angelov, Manaskov 4, Stoilov 2, Lazarov 6 (2), Jonoski 1, Mirkulovski 1, Markovski, Mojskoski 3, Markoski, Dimovski 3, Pribak, Georgievski 2, Stojčevski 1, Ojleski 2.

 

 

Sedemmetrovke: Slovenija 6 (4), Makedonija 3 (2).

 

 

Izključitve: Slovenija 4 minute, Makedonija 8 minut.

 

 

 

Slovenski rokometaši so v generalki pred januarskimi kvalifikacijskimi tekmami z Luksemburžani (dvakrat), Švicarji in Ukrajinci za svetovno prvenstvo v Katarju leta 2015 v Trbovljah ugnali Makedonce, ki so sredi priprav za nastop na bližnjem evropskem prvenstvu na Danskem. Izbranci slovenskega selektorja Borisa Deniča proti Makedoniji iso prikazali prepričljive predstave, na koncu pa so vendarle dosegli šesto zmago na dosedanjih sedmih medsebojnih tekmah.

 

 

Z zmago (čeprav na pripravljalni tekmi, na kateri sta obe reprezentanci nastopili v oslabljenih zasedbah) so se Slovenci maščevali nasprotnikom za doslej edini poraz, ki se je zgodil na lanskem evropskem prvenstvu v Srbiji. Na tekmi za končno peto mesto je slavila Makedonija in tako Sloveniji preprečila uvrstitev na kvalifikacijski turnir za sodelovanje na olimpijskih igrah v Londonu 2012.

 

 

Selektor Denič je v obračunu z Makedonci, ki jo vodi stari znanec slovenskih rokometnih igrišč in nekdanji trener velenjskega Gorenja, Hrvat Ivica Obrvan, v ogenj poslal vse svoje izbrance. Uvodna slovenska napadalna postava (Jure Dolenec, Nenad Bilbija in Dean Bombač na zunanjih, Dragan Gajić in Luka Žvižej na krilnih položajih ter Matej Gaber na mestu krožnega napadalca) ga ni zadovoljila, po četrtini tekme - pri zaostanku 4:6 - pa je zahteval minuto odmora.

 

 

Toda tudi sveža kri (Sebastian in Staš Skube, Mario Šoštarič) sprva ni prinesla napredka, v 21. minuti je primanjkljaj celo narasel na kar štiri gole (6:10). V končnici prvega dela je "eksplodiral" reprezentančni novinec Staš Skube, po zaslugi njegovih golov in podaj pa je Slovenija na polčas tekme v Trbovljah odšla z neodločenim izidom (12:12).

 

 

Slovenija, ki je nastopila brez nekaterih nosilcev igre (Gorazd Škof, Primož Prošt, Jure Natek, Marko Bezjak, Uroš Bundalo, Borut Mačkovšek...) je v drugi polovici tekme vendarle uveljavila premoč domačega igrišča. V 42. minuti je povedla s tremi zadetki prednosti (20:17), v 55. minuti je Dragan Gajić zadel za 27:23, najvišjo razliko pa si je izbrana vrsta Slovenije priigrala prav v končnici tekme (31:25).

 

 

Najbolj izkušeni slovenski igralci (Uroš Zorman, Vid Kavtičnik, Gajić) so zaigrali šele v zadnji tretjini tekme ter skupaj s svojimi manj izkušenimi reprezentančnimi soigralci poskrbeli, da okoli tisoč gledalcev iz dvorane Polaj domov ni odšlo slabe volje.

 

 

V slovenski reprezentanci je bil najbolj učinkovit Dragan Gajić s petimi goli, Jure Dolenec jih je dosegel štiri, David Miklavčič, Mario Šoštarič in Staš Skube po tri. Pri Makedoncih (igrali so brez poškodovanih Naumčeta Mojsovskega in Filipa Lazarova) je bil najučinkovitejši Kiril Lazarov s šestimi zadetki.