29. 10. 2014

Slovenski rokometaši proti Slovaški v Kopru vknjižili prvi točki na poti do Poljske

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v prvi kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu na Poljskem leta 2016 danes v Kopru premagala Slovaško z 31:25 (15:12). V drugem krogu se bo Slovenija v soboto, 1. novembra, srečala v gosteh z Latvijo.

 

 

SLOVENIJA - SLOVAŠKA 31:25 (15:12)

 

 

Koper - Dvorana Bonifika, gledalcev: 2500, sodnika: Geipel in Helbig (oba Nemčija).

 

 

Slovenija: Škof, Prošt, Marguč 1, Kavtičnik 3, Natek 4, Cehte 7, Miklavčič, M. Žvižej, L. Žvižej 2, Gaber 1, Zorman 2, Bezjak, Gajić 9 (7), Razgor 1, Bundalo, Bombač 1.

 

 

Slovaška: Paul, Putera, Rabek 7 (1), Slaninka, Hruščak 2, Violentics 3 (2), Petro 3, Mikeci, Duris 1, T. Urban 3 (2), Pekar, L. Urban 2, Stranovsky 2, Gamrat 2, Mizenko, Sivak.

 

 

Sedemmetrovke: Slovenija 7 (7), Slovaška 5 (5).

 

 

Izključitve: Slovenija 6 minut, Slovaška 4 minute.

 

 

 

Slovenski rokometaši so na uvodni kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu na Poljskem upravičili vlogo papirnatih favoritov in vpisali prvi par točk na svoj račun. Izbranci Borisa Deniča so imeli v prvem polčasu nadzor nad solidnimi Slovaki, ki so jim onemogočili nastop na svetovnem prvenstvu na Hrvaškem leta 2009.

 

 

Na današnji tekmi v koprski Bonifiki so jih pred 2500 gledalci dokončno zlomili šele v drugem polčasu. Slovenija se bo v prihodnjem krogu v gosteh pomerila z Latvijo, tekma pa bo v soboto, 1. novembra, v Dobeleju.

 

 

Denič že pred dvobojem s Slovaško ni mogel računati na Sebastiana Skubeta, Jureta Dolenca in Boruta Mačkovška, ki so poškodovani in ne bodo nastopili niti v Latviji, na tribuni pa je pustil Klemna Ferlina in Davida Špilerja.

 

 

Vratar Gorazd Škof, krilna igralca Luka Žvižej in Dragan Gajić, krožni napadalec Matej Gaber, zunanji igralci Uroš Zorman, Vid Kavtičnik in Klemen Cehte, slednjega je v obrambi menjal Uroš Bundalo, je bila Deničeva uvodna izbira na koprski tekmi. Slovenija je bila od prve do zadnje minute v rezultatski prednosti, a visokorasli in povsem solidni Slovaki so jim v prvem polčasu kljubovali.

 

 

Slovenska prednost je vseskozi znašala med dvema in največ štirimi goli prednosti - v 23. minuti je bilo 13:9 - občutnejše prednosti pa si vendarle niso mogli priigrati. Premalo agresivno igro v obrambi in malo nasprotnih napadov je gostujoča izbrana vrsta znala izrabiti v svojo korist, prav te pomanjkljivosti slovenske reprezentance so jo držale na površju, čeravno v prvi polovici tekme ni imela pravih odgovorov na učinkovito igro Cehteta.

 

 

Povratnik v slovensko izbrano vrsto je v uvodnih 17 minutah dosegel pet golov, v nadaljevanju so se na levem zunanjem položaju zvrstili še drugi igralci, v lepi luči pa se je prikazal tudi Škof, ki je zbral enajst obramb. Slovenci so si v 32. minuti priigrali prednost petih golov (17:12), lepo zalogo pa v nadaljevanju postopoma plemenitili.

 

 

Z nekoliko trdnejšimi prijemi v obrambi so vse bolj utrujali postavne Slovake, po veliko hitrejšem pretoku žoge so si v 44. minuti priigrali sedem zadetkov prednosti (23:16), pet minut kasneje pa je že bilo +9 (27:18), kar je bila tudi njihova najvišja prednost na tekmi.

 

 

V slovenski izbrani vrsti je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Gajić z devetimi goli, od tega jih je kar sedem dosegel po izvajanju sedemmetrovke, medtem ko je Cehte prispeval sedem zadetkov. (sta)

 

 

 

KVALIFIKACIJE ZA EP 2016 NA POLJSKEM - MOŠKI