29. 4. 2016

Slovenija dobila tekmece na olimpijskih igrah

Izbrana vrsta Veselina Vujovića, ki si je nastop na olimpijskih igrah zagotovila prek kvalifikacijskega turnirja v Malmöju, bo v prvem delu rokometnega turnirja v Braziliji nastopila proti evropskim prvakom Nemcem, s katerimi se bo pomerila tudi v kvalifikacijah za EP 2018, bronasto reprezentanco SP 2015 Poljsko, gostiteljico Brazilijo, afriškim prvakom Egiptom ter olimpijsko podprvakinjo Švedsko. S slednjo se bo letos pomerila že tretjič, saj sta se ekipi pomerili tako na EP 2016, kot v kvalifikacijah za OI, obakrat pa so bili boljši Skandinavci.

Slovenija se je doslej na olimpijskih igrah pomerila s Švedi, proti katerim je v Grčiji izgubila s 30:32 ter Egiptom, ki ga je enkrat premagala (OI 2000 - 30:24) in enkrat izgubila (OI 2004 - 28:34). V Braziliji bo lovila najboljši rezultat doslej - v Sydneyju 2000 je bila osma, štiri leta kasneje v Atenah pa enajsta, skupaj pa je zabeležila 3 zmage, remi in 7 porazov. Na obeh turnirjih se je pomerila z desetimi reprezentancami, od udeležencev turnirja v Riu de Janeiru s Francijo, Švedsko, Hrvaško in Egiptom. 

Razpored turnirja bo znan kasneje, prav tako začetek ter spored priprav, ki se bodo začele v začetku julija. Slovenijo še pred tem čakajo kvalifikacije za svetovno prvenstvo v Franciji, v katerih se bodo proti Norvežanom pomerili 11. junija, ob 15.00, v celjski dvorani Zlatorog ter štiri dni kasneje v Stavangerju. Vstopnice za srečanje v Celju, za katerega že zdaj vlada veliko zanimanje, si lahko s posebnim popustom zagotovite tukaj ali tukaj v paketu s prav tako izjemno pomembno tekmo članic v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016 na Švedskem proti Hrvaški.

OLIMPIJSKE IGRE 2016
Rio de Janeiro, 5. - 21. avgust 2016

SKUPINA A:

Francija
Danska
Hrvaška
Tunizija
Katar
Argentina

SKUPINA B:

Poljska
SLOVENIJA
Švedska
Brazilija
Nemčija
Egipt

V četrtfinale napredujejo po štiri najboljše ekipe vsake skupine.

Veselin Vujović, selektor Slovenije:

"Z žrebom sem zadovoljen, saj se mi zdi, da je skupina A za odtenek težja od naše. Spet, že tretjič letos, se bomo pomerili z neugodnimi Švedi, gostitelji Brazilci, ki so izbrali skupino B, ker verjetno mislijo, da bodo lažje napredovali, Egiptom, ki je bil na afriškem prvenstvu boljši in veliko bolj neugoden od Tunizije, Poljaki, ki so na domačem evropskem prvenstvu igrali sijajno in imeli zgolj eno slabo tekmo s Hrvati ter Nemci, ki so kot evropski prvaki zagotovo favoriti te skupine. Mi smo pokazali, da lahko igramo z vsakim, zato je naš cilj, da prvi del končamo čim višje na lestvici, kar bi nam prineslo bolj ugodnega tekmeca v četrtfinalu."

Jure Dolenec:

"Obe skupini sta zelo močni, saj se je rokomet v zadnjih letih tako razvil, da so vse ekipe kakovostne, sploh pa na olimpijskih igrah, kjer so zbrani le najboljši. Vseeno mislim, da je bil žreb dober in, da so vse reprezentance, s katerimi se bomo pomerili v prvem delu, premagljive. Če bomo želeli poseči po dobrem rezultatu, bomo morali igrati tako kot znamo."