22. 1. 2017

Tekmec Slovenije v četrtfinalu svetovni podprvak Katar

Po velikem uspehu in uvrstitvi v četrtfinale svetovnega prvenstva 2017 v Franciji, Slovenija tekmovanje nadaljuje proti Katarju, ki je v osmini finala z 21:20 premagal Nemce. Tekma bo v torek ob 20.45 v Parizu.

Trenutni svetovni podprvaki, ki so največji uspeh v zgodovini njihovega rokometa dosegli na domačem prvenstvu, so v prvem delu v Parizu dosegli zmagi proti Argentini in Bahrajnu, izgubili pa so proti Danski, Švedski in Egiptu ter zasedli četrto mesto. V osmini finala so pripravili prvovrstni presenečenje in iz boja za najvišje uvrstitve izločili evropske prvake Nemce (21:20).

Slovenija bo nastopila v tretjem zaporednem finalu na njenem osmem svetovnem prvenstvu. V Španiji se je leta 2013 zavihtela med štiri najboljše ekipe in osvojila 4. mesto, dve leti kasneje pa ji to v Katarju ni uspelo.

Vid Kavtičnik, kapetan Slovenije:

"To je zagotovo največje presenečenje svetovnega prvenstva. Nemci so nekako prevladovali v svoji skupini, Katar pa v skupinskem delu ni zmogel sestaviti dobre tekme. Tako je to veliko presenečenje. Nemci so že imeli napol dobljeno tekmo, ampak so s tehničnimi napakami in zgrešenimi streli vrnili Katarce v igro. Ti so to izkoristili in zasluženo zmagali. Še vedno so podprvaki, imajo solidno oziroma dobro ekipo, kar so dokazali z zmago proti Nemcem. Tudi njih bo dvignila ta zmaga in bodo igrali oster rokomet. Kdo je favorit na naši tekmi, je težko govoriti, ampak v vsakem primeru moramo odigrati odlično, če se želimo uvrstiti v polfinale."

Jure Dolenec:

"S Katarjem smo se pred dvema letoma že pomerili, a tedaj je bil v malce drugačni postavi, tako da je težko vleči neke vzporednice. Še vedno pa so telesno zelo močni, v svojih vrstah imajo nekatere odlične posameznike. Na njih se bo potrebno dobro pripraviti in jo podrobno analizirati ter postaviti taktične rešitve za njihovo igro. Ne bo nam lahko, Katar je premagal Nemčijo, torej je sposoben izločiti vse najboljše ekipe na tem prvenstvu, a na tej tekmi bomo gotovo dali vse od sebe."

Gašper Marguč:

"Ogledali smo si njihovo tekmo z Nemci in bili vsi presenečeni nad njihovo dobro igro. V obrambi so zelo kakovostni, telesno so izjemno močni, prav tako v igri mož na moža. Potrebno bo igrati zelo hitro, saj v 'kontakt igri' proti njim nimamo veliko možnosti. Z našo iznajdljivostjo se lahko zoperstavimo njihovi obrambi, po drugi strani pa bo tudi naša obramba morala biti izjemno kompaktna in čvrsta, saj Katarci premorejo številne izjemne strelce. Izpostavil bi Capota, ki je izjemno sposoben igralec, a premoremo dovolj kakovosti in gremo na zmago."

ZGODOVINA TEKEM PROTI KATARJU (1 poraz):

19. januar 2015, svetovno prvenstvo, Doha - 29:31 

Četrtfinale, torek, 24. januarja, ob 20.45:
SLOVENIJA : KATAR - prenos na TV Slovenija 2