27. 9. 2017

Pomlajene Slovenke v 1. kolu izgubile proti Danski

Ženska rokometna članska reprezentanca je v 1. kolu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2018 z 22:28 v gosteh izgubila proti Danski. 

V Farumu, kjer sta ekipi nastopili v nabito polni dvorani, so precej bolje začele gostiteljice, ki so v 8. minuti po nekaj bravuroznih obrambah Sandre Toft vodile s 4:1, tri minute kasneje pa že 7:1, ko je niz s projektilom z devetih metrov prekinila Nina Zulič. Najvišja prednost Dank, četrtouvrščene ekipe minulega evropskega prvenstva, je v prvem polčasu znašala +7 (2:9), a so izjemno pomlajene Slovenke, ki so zaigrale brez sedmih standardnih rokometašic, s pogumno igro in boljšo obrambo zaostanek začele zmanjševati. 

Po sedemmetrovkah Tjaše Stanko in Ane Gros, ob koncu proglašene za najboljšo igralko zeleno-belih, je v 24. minuti na semaforju pisalo 8:11, ko sta s svoje polovice zadeli vratarka Miša Marinček in Polona Barič, pa je bila prednost Dank le še en gol (10:11). Takšna je bila tudi razlika ob polčasu (11:12).

Uvodne minute drugega dela igre so znova povsem pripadle igralkam v rdečih dresih, ki so v 35. minuti povedle za tri gole (12:15), sedem minut kasneje pa znova za šest (14:20) in selektorju Urošu Bregarju ni preostalo drugega, kot, da zahteva minuto odmora. Napad po tem je Slovenija odigrala odlično in po lepem golu 20-letne Ane Abine po 6 minuta prekinila niz brez zadetkov ter zmanjšala na 15:20. Žal ji kaj več ob dobri igri Danske ni uspelo, saj se je prednost znova povečevala in v 57. minuti znašala največ - 8 zadetkov (19:27). 

Slovenke bodo naslednjo tekmo odigrale v nedeljo ob 18.00 v celjski dvorani Zlatorog, za tekmo pa so vstopnice še na voljo na tej povezavi, sistemu mojekarte.si in vseh njegovih prodajnih mestih, vključno z bencinskimi servisi Petrol. Imetniki vstopnice za dvoboj Celje Pivovarna Laško : Vive Kielce bodo imeli na žennski dvoboj prost vstop, vsi, ki si jo bodo zagotovili za tekmo proti Češki, pa si bodo lahko ogledali tudi pripravljalno tekmo Slovenija : Hrvaška, 28. oktobra v Stožicah.

Uroš Bregar, selektor Slovenije:

"Občutki po tekmi so mešani. Začeli smo zelo slabo, v napadu v prvih petnajstih minutah nismo mogli realizirati stoodstotnih priložnosti, v nadaljevanju pa smo se malce umirili, te strele začeli izkoriščati ter ob koncu prvega polčasa Danke ujeli. V drugem del uigre so gostiteljice vnovič naredile večjo razliko, ki smo jo želeli zmanjšati, a so bile tekmice tokrat premočne. Glede na to koliko standardnih rokometašic naše reprezentance manjka, so mlade igralke priložnost izkoristile, zaradi česar sem zelo zadovoljen. Zdaj nas čaka še tekma proti Češki, za katero vabim vse rokometne navdušence, da nas pridejo bodrit v čim večjem številu."

Tjaša Stanko, najboljša strelka Slovenije:

"Začeli smo slabo, pustili, da Danke povedejo z večjo razliko, a smo se ob koncu prvega polčasa vseeno uspeli vrniti. V drugih tridesetih minutah jih nismo uspeli držati blizu, veliko strelov nam je ubranila njihova vratarka, videlo pa se je tudi, da nam je začelo zmanjkovati moči. Poskušali smo narediti kar smo lahko, a na žalost je rezultat kakršen je in potrudili se bomo, da bo na naslednjih tekmah boljši."

ČLANICE, KVALIFIKACIJE ZA EP 2018, SKUPINA 5

1 kolo, Farum, sreda, 27. septembra:
DANSKA : SLOVENIJA 28:22 (12:11)
Danska: Toft, Boegelund, S. Iversen, Fisker 2, Woller 2, Heindahl 8, Grigel, Tranborg 5, L. Jörgensen, Kristiansen, T. Jensen, S. Jörgensen 6, A. Jensen, Haugsted 5, R. Iversen, Reinhardt.
Slovenija: Leški, Ferfolja 1, Abina 2, Gros 5, Stanko 6, Marinček 1, Ljepoja, Zulič 2, Irman 1, Koren, Pandžič, Mrmolja, Barič 3, Hrnčič, Vrček 1, Hren.

ČEŠKA : ISLANDIJA 30:23 (15:11)

2 kolo, Celje (Zlatorog), nedelja, 1. oktobra, ob 18.00:
SLOVENIJA : ČEŠKA - prenos na TV Slovenija 2