24. 10. 2017

VIDEO: Rokometaši izvedli posebne meritve na Fakulteti za šport

Slovenska moška članska reprezentanca je torkovo dopoldne namenila izvajanju posebnih meritev na Fakulteti za šport, ki bodo v pomoč pri izboljšanju pomanjkljivosti do EP 2018.

Namen meritev, ki jih Rokometna zveza Slovenije izvaja redno, je primerjava s prejšnjimi meritvami, tudi v mlajših kategorijah, ter s tem pregledu napredka posameznega igralca. To je tudi možnost, da kondicijski trener reprezentance Primož Pori sestavi individualne treninge, ki bodo rokometašem v pomoč pri izboljšanju pomanjkljivosti do evropskega prvenstva 2018 na Hrvaškem.

Testiranja zajemajo telesno sestavo in ročno antropometrijo. Rokometaši so izvedli tri vrste skokov - globinskega, skok z nasprotnim gibanjem in tistega iz čepa, ki določajo kakovost odriva s časovnimi parametri-, šprint 8x40 metrov, inovacijo direktorja moških reprezentanc Uroša Mohoriča, sicer tudi doktorskega študenta na Fakulteti za šport, bip test ter specialne meritve gibljivosti.

Janez Vodičar, vodja meritev na Fakulteti za šport:

"Rokometna zveza Slovenije redno skrbi za testiranja rokometašev, saj izvaja meritve vseh reprezentantov od šestnajstega leta dalje, torej ima izjemno bazo podatkov za spremljanje razvoja in primerjave igralcev. Testiranja izvajamo dvakrat letno, tako da lahko kakovostno spremljamo napredek vsakega posameznika, s čimer imajo trenerji za kondicijsko pripravo veliko podatkov za izboljšavo trenažnih procesov."

Primož Pori, kondicijski trener moške članske reprezentance:

"Rezultati testiranja so pokazali, da je raven telesne pripravljensti igralcev visoka, se pa vidijo določene pomankljivosti, ki jih bomo skušali v teh dveh mesecih do evropskega prvenstva popraviti. Pripravili bomo dopolnilno vadbo za vsakega posameznika in jo poskušali čim bolje vklopiti v njihov način dela v klubih. Veseli smo, da smo lahko merili tudi mlajše igralce, od katerih imamo podatke že s testiranj v mlajših kategorijah in bomo njihov napredek beležili tudi v prihodnje."