30. 11. 2019

Za uvod svetovnega prvenstva Slovenkam velik skalp

Na Japonskem se je začelo letošnje žensko svetovno rokometno prvenstvo. Slovenska reprezentanca je v uvodnem kolu pripravila izjemno presenečenje in s srčno ter neverjetno borbeno igro na kolena spravila Nizozemke, ki so se iz zadnjih velikih tekmovanj vselej vrnile z medaljo. Izbranke Uroša Bregarja so bile na koncu boljše z 32:26!

Slovenke so na uvodni tekmi velikega turnirja v deželi vzhajajočega sonca pokazale zobe imenitnim Nizozemkam in jih po srčni predstavi položile na kolena, po izjemnem rokometnem skalpu so naredile tudi velik korak proti drugemu delu tekmovanja. Po dnevu premora se bodo v ponedeljek pomerile z izjemno močnimi Norvežankami, po tem dvoboju pa pa se bodo dan pozneje pomerile z Angolkami, v četrtek s Kubankami, v petek pa še s Srbkinjami.

Slovenska reprezentanca je na minulih tekmovanjih vselej na kolena položile eno veliko rokometno ime, tradicijo pa je nadaljevala tudi na Japonskem. Na evropskem prvenstvu na Švedskem 2016 so ukanile gostiteljice, na SP 2017 v Nemčiji so bile boljše od Francozinj, na lanskem EP v Franciji so na kolena položile Rusinje.

Nosilke srebrnega odličja s svetovnega prvenstva na Danskem 2015 ter bronastega iz Nemčije 2017, ki so do stopničk prišle tudi na zadnjih dveh evropskih prvenstvih (na Švedskem 2016 so bile druge, v Franciji 2018 pa tretje), so bile večji del dvoboja v podrejenem položaju, Slovenke pa so najbolj zbrano igro prikazale prav v prelomnih trenutkih dvoboja in odvzela skalp velikim tekmicam.

Že uvod v tekmo je obetal prelep slovenski dan v Kumamotu. Ana Gros, Tjaša Stanko, Nina Zulić in druge slovenske prvokategornice so tekmo odprle s 3:0, v 10. minuti pa prednost povišale na 7:3. Nizozemska klop je zavoljo blede igre zelo hitro zahtevala minuto odmora, ki pa ni zaustavila naleta Slovenk. Bregarjeve izbranke so še vedno nadzirala slovita rokometna imena na drugi strani igrišča in povedle za štiri zadetke (9:5).

V drugi polovici prvega polčasa so slovenske igralke imele tudi nekaj preglavic, Nizozemke so se jim nekajkrat približale na gol zaostanka (9:10, 12:13 in 14:15), ob tem so Slovenke zastreljale kar tri sedemmetrovke, navkljub temu pa so se na veliki odmor odpravile s prednostjo (15:14).

Slovenske rokometašice so si v uvodu v drugo polovico tekme znova priigrale tri gole prednosti (17:14), v 39. minuti pa so jih Nizozemke ujele, prvič na dvoboju izenačile na 18:18 in nato tudi povedle z 19:18. A slovenske rokometašice niso vrgle puške v koruzo, v 45. minute so si po golih Stankove, Polone Barič in Maje Svetik znova priigrale tri gole prednosti (23:20).

Francoski strokovnjak na nizozemski klopi Emmanuel Mayonnade je zahteval minuto odmora in v zadnjih petnajstih minutah mobiliziral vsa svoja najmočnejša orožja, a Slovenke se niso dale.

Vratarka Amra Pandžić je dobesedno zaklenila svoja vrata, v napadu pa so Grosova, Stankova, Nina Zulič in Polona Barič dosegale gole v pravem trenutku in strle odpor favoriziranih tekmic z Nizozemke.

Prva igralka dvoboja je bila Stankova z 12 goli, kapetanka Grosova je dosegla sedem zadetkov. Izkazala se je tudi vratarka Pandžićeva, ki je zbrala 15 obramb.

Uroš Bregar, selektor slovenske ženske reprezentance:
"Spet smo presenetili eno najboljših reprezentanc na svetu. Zelo sem ponosen na naša dekleta. Res je, da smo imeli proti Nizozemkam nekoliko manjšo rotacijo igralk, a uspeli smo vzdržati! Svoje delo je med vratnicama odlično opravila Amra Pandžić. Stvari iz priprave na tekmice smo uspeli prenesti tudi na igrišče. To je šele prva tekma v nizu, zato ni prostora za nobeno posebno evforijo. Prvih nekaj minut po tekmi smo se resda veselil, sedaj pa se že obračamo proti Norveški."

Tjaša Stanko, slovenska reprezentantka:
"Čestitke celotni ekipi za zmago. Znova smo pokazali, da premoremo, ne glede na to, kako majhna je Slovenija, veliko srce. S soigralkami smo se borile, priprava na tekmo je bila dobra. To sta glavna razloga za to zmago."

Nina Zulič, slovenska reprezentantka:
"Na prvi tekmi prvenstva smo pokazale nekaj nervoze, kar niti ni tako čudno, saj smo igrale proti Nizozemski, ki v Evropi in na svetu velja za rokometno velesilo. Ponosni smo na dober začetek. Dobrih predstav in zmag se nadejamo tudi na naslednjih tekmah."
SP ZA ŽENSKE 2019 (Kumamoto, Japonska):
Skupina A, 1. krog, sobota, 30. novembra:
NIZOZEMSKA : SLOVENIJA 26:32 (14:15)
Slovenija:
Zec, Klemenčič, Gros 7, Žabjek 1, Stanko 12, Abina, Barič 5, Ferfolja 1, Vojnovič, Ljepoja 1, Zulič 4, Pišek, Pandžić (15 obramb), Vučko, Svetik 1, Beganović.


SRBIJA : ANGOLA 32:25

NORVEŠKA : KUBA 47:162. krog, ponedeljek, 2. decembra, ob 20.30 (12.30 SLO):
SLOVENIJA : NORVEŠKA

3. krog, torek, 3. decembra, ob 18.00 (10.00 SLO):
SLOVENIJA : ANGOLA

4. krog, četrtek, 5. decembra, ob 15.00 (7.00 SLO):
SLOVENIJA : KUBA

5. krog, petek, 6. decembra, ob 15.00 (7.00 SLO):
SLOVENIJA : SRBIJA

Prenos vseh tekem bo mogoče spremljati na Šport TV in Youtube kanalu IHF.
SLOVENSKA ŽENSKA ČLANSKA REPREZENTANCA:
Igralka Igralno mesto Klub Nastopi Goli
Branka Zec vratarka Frisch auf Göppingen (NEM) 62 0
Amra Pandžić vratarka Kastamonu Belediyesi (TUR) 45 0
Maja Vojnovič vratarka RK Krim Mercator 21 0
Polona Barič levo krilo RK Krim Mercator 27 40
Maja Svetik levo krilo ŽRK Mlinotest Ajdovščina 7 10
Tjaša Stanko leva zunanja Podravka Vegeta (HRV) 53 220
Ana Abina leva zunanja ŽRK Krka 35 27
Nina Zulič srednja zunanja RK Krim Mercator 37 84
Hana Vučko zunanja RK Krim Mercator 20 17
Nina Žabjek srednja zunanja RK Krim Mercator 20 19
Anika Strnad zunanja RK Zelene doline Žalec 5 6
Ana Gros desna zunanja Brest Bretagne Handball (FRA) 107 500
Jasmina Pišek desno krilo ŽRK Z'dežele 10 11
Aneja Beganović krožna napadalka Nantes (FRA) 32 53
Teja Ferfolja krožna napadalka PAOK (GRČ) 63 47
Nataša Ljepoja krožna napadalka RK Krim Mercator 16 9
Tina Valentina Klemenčič krožna napadalka RK Krim Mercator 1 4
STROKOVNI ŠTAB:
Član Vloga
Uroš Bregar selektor
Salvador Kranjčič pomočnik selektorja
Branka Jovanović trenerka vratark
Tomaž Skledar fizioterapevt
Andraž Smolej fizioterapevt
Gregor Sobočan trener za telesno pripravo
Grega Karpan videoanalitik
dr. Tomi Kunej zdravnik
Mateja Kavčič tehnični vodja
Goran Cvijić generalni sekretar RZS
Anja Frešer vodja reprezentance