25. 10. 2019

V Ormožu remi Slovenije proti Nizozemcem

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na pripravljalni tekmi v Ormožu igrala neodločeno z Nizozemsko 29:29 (19:13). V nedeljo se bo v mariborski Lukni ob 17.30 pomerila še s Srbijo.

Slovenski rokometaši so v tem letu dobili že dva obračuna proti Nizozemcem. Po dveh kvalifikacijskih zmagah - aprila letos so v Almereju slavili s 27:26, v Celju pa s 30:23 - za nastop na evropskem prvenstvu v začetku prihodnjega leta na Švedskem, Norveškem in v Avstriji pa so na današnjem pripravljalnem dvoboju remizirali.

Izbranci slovenskega selektorja Veselina Vujovića so imeli v tem tednu številne obveznosti. V torek so v Zrečah opravili testiranje motoričnih sposobnosti, v sredo se v Ljubljani udeležili slavnostne akademije ob 70. obletnici Rokometne zveze Slovenije, v četrtek pa so nekateri nastopili še na Rokometni simfoniji, poslovilni tekmi Luke Žvižeja in Uroša Zormana v Celju.

Ne glede na to, so nemudoma zagospodarili v prenovljenem Hardeku in pristrigli peruti tekmecem iz dežele tulipanov. Tekmo so odprli s 3:0, že po šestih minutah igre pa so z raznovrstno predstavo in po zaslugi bravuroznih obramb Klemena Ferlina povišali na 6:1.

Njihovega ritma ni ustavila niti nizozemska minuta odmora, tudi po njej so Vujovićevi izbranci igrali poletno in zanesljivo ter Nizozemce zasenčili v vseh elementih igre. V 16. minuti je njihova prednost znašala že osem golov (13:5).

V nadaljevanju je njihov ritem padel. Vujović je v 21. minuti pri vodstvu 15:10 zahteval minuto odmora, le nekaj minut zatem pa so se Nizozemci približali na štiri gole (17:13). Slovenski rokometaši so v končnici prvega polčasa znova zaigrali udarno in na veliki odmor odšli s prednostjo šestih golov (19:13).

V drugi polovici tekem so Vujovićevi izbranci vseskozi hodili po robu. Prikazali so slabšo predstavo, kar so Nizozemci, ki bodo drugo leto premierno nastopili na evropskem prvenstvu, izkoristili in tekmo postavili na glavo. V 38. minuti so po golu Nika Henigmana sicer znova povedli za osem golov (23:15), a nato padli v "globoko luknjo". Nizozemci so v naslednjih sedmih minutah naredili delni izid 6:0 in se jim približali na vsega dva gola (23:21).

Kar osemminutni slovenski strelski post je prekinil Henigman, v prelomnih trenutkih dvoboja pa so gostitelji - v 54. minuti so vodili zgolj za gol (27:26) - znova zaigrali malenkostno bolje in si dve minuti pred koncem priigrali dva gola prednosti (29:27), a so v končnici tekme naredili nekaj večjih napak.

V zadnji minuti je Dean Bombač pri vodstvu Slovenije z 29:28 naredil prekršek v napadu, pet sekund pred koncem pa je Tilen Kodrin storil nameren prekršek nad tekmecem, tako da sta mu sodnika Bojan Lah in David Sok pokazala rdeči karton, Nizozemcem pa prisodila sedemmetrovko, ki je realiziral Jeffrey Boomhouwer za končni izid 29:29.

V slovenski izbrani vrsti sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Dean Bombač in Nik Henigman, ki sta dosegla po pet golov, Jure Dolenec je prispeval štiri zadetke.

ČLANI, PRIPRAVLJALNA TEKMA

SLOVENIJA : NIZOZEMSKA 29:29 (19:13)
Slovenija: Ferlin, Zaponšek, Henigman 5, Marguč 2 (2), Dolenec 4 (2), Cingesar 2, Skube 3, Poteko 1, Cehte 1, Kodrin 2, Gaber 3, Šoštarič 1, Ovniček, Grošelj, Bombač 5 (1), Suholežnik.
Nizozemska: Ravensbergen, L. Steins 1, Jansen, Benghamen 3, Leenders, Versteijnen 2, Sluititers 1, Beucken, I. Steins 3, Schoenaker 1, Smiths 6, Adams 4, Boomhouwer 3 (3), Jerry, Smit 3, Eidlers, Velde 2.

Sedemmetrovke: Slovenija 5/5, Nizozemska 2/2.
Izključitve: Slovenija 6 min, Nizozemska 16 min.
Rdeči karton: Kodrin (60.).

Nedelja, 27. oktobra, ob 17.30:
SLOVENIJA : SRBIJA

Veselin Vujović, selektor Slovenije: 

"Celotne tekme ne morem odigrati le z eno postavo, povsem logično je, da priložnost na pripravljalnih tekmah ponudim vsem svojim varovancem. Prvič v trenerski karieri se mi je zgodilo, da vratar v enem polčasu ni zbral nobene obrambe, ob tem smo katastrofalno igrali tudi v napadu. Današnja tekma je dokaz, da z nizko zunanjo vrsto nimamo velikih možnosti na veliki sceni in da nujno potrebujemo visoke zunanje igralce. V drugem polčasu smo zapravili visoko prednosti, kar je nedopustno, na koncu tudi nismo imeli najbolj inteligentnih rešitev. Izgubljena žoga v napadu in prekršek za sedemmetrovko zgovorno pričata o tem."

Jure Dolenec, reprezentant Slovenije: 

"Nizozemska je boljša od Estonije, mi pa smo odigrali povsem enako tekmo kot v Kopru. Prvi polčas je bil dober, drugi pa za pozabo. Veliko stvari bi želel povedati, a te niso za javnost, zadeve moramo najprej razčistiti v garderobi."