24. 11. 2020

Ženska reprezentanca okrepljena s sedmimi "novinkami" in trenerjema

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v nedeljo zvečer začela priprave za evropsko prvenstvo na Danskem. Petim igralkam se pridružila še osmerica, selektor Uroš Bregar in trenerka vratark Branka Jovanović.

V ponedeljek zvečer sta se soigralkam v hotelu pridružila dvojca iz Romunije in Turčije – Barbara Lazović in Elizabeth Omoregie, ki sicer branita barve Bukarešte, ter Nina Zulić in Amra Pandžić iz zasedbe Kastamonuja Belediyesija. V torek zjutraj sta v Laško prispeli še kapetanka Ana Gros in Tjaša Stanko. Istočasno kot slednji se je pripravam priključila prva Krimovka, Nina Žabjek.

Preostale članice slovenskega prvaka - izjema je le Žabjekova, ki je pred kratkim že prebolela okužbo z novim koronavirusom - in Aneja Beganović so iz preventivnih razlogov še vedno v samoizolaciji, a najbolj pomembno je, da so ponedeljkovi testi pokazali, da nobena igralka ni okužena z novim koronavirusom. Dodaten test jih čaka še v sredo in v kolikor bo tudi ta vrnil negativne rezultate, se bo v četrtek zjutraj izbrani vrsti priključila še omenjena manjkajoča osmerica.

V torek popoldne je kompleten postal štab reprezentance, ki sta ga s prihodom okrepila selektor Uroš Bregar in trenerka vratark Branka Jovanović.

"Zelo sem vesela, da smo se ponovno zbrale. Še vedno čakamo na prihod nekaterih soigralk in srčno upam, da bodo vsi testi negativni. V domovino se je vedno lepo vrniti in videti reprezentančne soigralke, predvsem naši 'novinki' Barbaro in Elizabeth," je na torkovi videokonferenci malce v šali uvodoma dejala Ana Gros.

Ostrostrelka francoskega Bresta je na vprašanje o novi konkurenci na njenem položaju - na desnem zunanjem igra tudi Lazovićeva - dejala, da Barbaro že dolgo časa pozna in da jo nikoli ni štela kot tekmico. "Na minulih reprezentančnih akcijah sva se vedno dopolnjevale, tudi najina sloga igre se močno razlikujeta. Najbolj pomembno je, da je tukaj z nami," je dodala Grosova in izpostavila zahtevne tekmice v skupinskem delu.

"Na zadnjih velikih tekmovanjih smo se že večkrat pomerile s Francozinjami, o njihovi kakovosti nima smisla izgubljati besed. Danke bodo na domačem prvenstvu izjemno motivirane, na papirju se še najbolj šibke zdijo Črnogorke. Čeravno bodo na Danskem nastopile oslabljene, pa gre za zelo kakovostne rokometašice, od vseh naših tekmic iz nekdanje skupne Jugoslavije pa nam tudi najmanj ležijo po slogu igre," je še dodala Velenjčanka.

Lazovićeva je nazadnje dres s slovenskim grbom na prsih oblekla junija 2017. Na novinarski konferenci je priznala, da je bila v tem obdobju vseskozi v stiku z Bregarjem, manjkala pa je, ker ni mogla uskladiti obveznosti svojega šoloobveznega otroka in reprezentance.

"Vesela sem, da sem se vrnila v reprezentanco in da bom 'podaljšala njeno klop'. Reprezentanci bom pomagala po svojih najboljših močeh, a njena prihodnost je v rokah mojih mlajših soigralk," je dejala 32-letna igralka iz Brežic, ki trenutno igra za Bukarešto.

Članica romunske ekipe je tudi Bolgarka nigerijskih korenin Omoregiejeva, ki je slovenski potni list pridobila leta 2017. V Atenah rojena srednja zunanja igralka za slovensko reprezentanco ni igrala, ker je prednost dala svoji klubski karieri. "Odhod v tujino je malce upočasnil mojo reprezentančno kariero, a vselej sem imela željo in sem vedela, da bom zaigrala za Slovenijo. Vesela sem, da sem tukaj. Verjamem v svoje soigralke. Na minulih prvenstvih so vselej priredile presenečenje in premagale imenitno rokometno ime. Upam, da bomo to storile tudi na Danskem. Naša skupina je zahtevna, a dale bomo vse od sebe," je na koncu dejala Omoregiejeva.

Slovenska ekspedicija se bo na Dansko odpravila v začetku prihodnjega tedna, kjer bo, tako kot v obdobju priprav v Laškem, bivala v tako imenovanem mehurčku ter pod strogimi zdravstvenimi in varnostnimi ukrepi.

Na prvenstvu stare celine bo nastopilo 16 reprezentanc. Slovenija bo uvodoma nastopala v skupini A, ki jo bo gostil Herning. V glavnem mestu istoimenskega okrožja se bo v petek, 4. decembra, ob 20.30 pomerila z gostiteljicami sklepnega turnirja, Dankami. V nedeljo sledi obračun s Francozinjami, v torek pa še s Črnogorkami. Obe tekmi se bosta začeli ob 18.15.

V dvorani Jyske Bank Boxen v Herningu, ki v običajnih okoliščinah na tribunah lahko gosti okoli 10 tisoč navijačev, bo zaigrala tudi skupina B (Rusija, Švedska, Španija in Češka), medtem ko bo Kolding gostil boje skupin C (Nizozemska, Madžarska, Srbija, Hrvaška) in D (Romunija, Norveška, Nemčija, Poljska). 

Tri najboljše izbrane vrste iz vsake skupine bodo napredovale v drugi del tekmovanja. Ta bo združil trojice iz skupini A in B ter C in D, ki bodo ta del tekmovanja odigrale v istih mestih kot predhodne tekme. Najboljši reprezentanci skupin drugega dela bosta napredovali v polfinale. Vse boje končnice bo gostil Herning.

POSNETEK NOVINARSKE KONFERENCE:
KANDIDATKE ZA NASTOP NA EVROPSKEM PRVENSTVU:
Igralka Igralno mesto Rojena Višina Št. Nastopov Goli Klub
Ana Abina leva zunanja 1997 175 43 32 ŽRK Krka Novo mesto
Ema Abina levo krilo 1999 170 0 0 RK Krim Mercator
Aneja Beganović krožna napadalka 1997 173 39 58 RK Podravka Vegeta (HRV)
Živa Čopi desno krilo 1998 163 5 3 ŽRK Krka Novo mesto
Nuša Fegic srednja zunanja 1998 169 0 0 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Tija Gomilar Zickero desno krilo 2000 168 0 0 RK Krim Mercator
Ana Gros desna zunanja 1991 186 116 560 Brest Bretagne Handball (FRA)
Valetina Tina Klemenčič krožna napadalka 2002 185 10 5 RK Krim Mercator
Barbara Lazović desna zunanja 1988 183 75 267 CSM Bucuresti (ROM)
Nataša Ljepoja krožna napadalka 1996 178 26 16 RK Krim Mercator
Erin Novak leva zunanja 2002 177 0 0 ŽRK Krka Novo mesto
Elizabeth Omoregie srednja zunanja 1996 178 0 0 CSM Bucuresti (ROM)
Amra Pandžić vratarka 1989 178 55 0 Kastamonu Belediyesi GSK (TUR)
Tjaša Stanko leva zunanja 1997 173 63 298 Metz Handball (FRA)
Maja Svetik levo krilo 1996 167 17 29 RK Krim Mercator
Maja Vojnovič vratarka 1998 180 31 0 RK Krim Mercator
Hana Vučko leva zunanja 1998 175 30 26 RK Krim Mercator
Branka Zec vratarka 1986 179 71 1 VfL Waiblingen (NEM)
Nina Zulić srednja zunanja 1995 170 47 120 Kastamonu Belediyesi GSK (TUR)
Nina Žabjek srednja zunanja 1998 178 30 25 RK Krim Mercator
ŠTAB REPREZENTANCE:
Uroš Bregar selektor
Salvador Krajnčič pomočnik selektorja
Branka Jovanović trenerka vratark
Gašper Kovač trener za telesno pripravo
Grega Karpan videoanalitik
Tomaž Skledar terapevt
Andraž Smolej fizioterapevt
Mateja Kavčič tehnični vodja
Anja Frešer vodja reprezentance
Goran Cvijić generalni sekretar RZS
Aljaž Močnik predstavnik za odnose z javnostmi
Ivan Novak zdravnik
TEKME NA EP 2020:
PRVI DEL, SKUPINA A (Danska, Herning):

1. krog, petek, 4. decembra 2020, ob 20.30:
DANSKA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

2. krog, nedelja, 6. decembra 2020, ob 18.15:
SLOVENIJA : FRANCIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

3. krog, torek, 8. december 2020, ob 18.15:
ČRNA GORA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

V drugi del evropskega prvenstva se bodo uvrstile tri najboljše ekipe skupine.