26. 12. 2021

Rokometna reprezentanca zakorakala v priprave pred evropskim prvenstvom

Moška rokometna reprezentanca Slovenije se je v nedeljo zbrala v Zrečah in opravila prvi trening zaključnega del priprav za nastop na evropskem prvenstvu, ki se bo za našo izbrano vrsto začelo 13. januarja v madžarskem Debrecenu.

Slovenski reprezentanti so se ponovno zbrali v stalnem reprezentančnem taboru v Zrečah. Na prvem treningu so pod budnim očesom selektorja Ljubomirja Vranješa vadili krilni rokometaši Gašper MargučBlaž JancTilen Kodrin in Tilen Sokolič, zunanji igralci Borut MačkovšekNik HenigmanStaš SkubeVid LevcJure DolenecRok OvničekDomen MakucTadej Kljun in Matic Grošelj, krožni napadalci Vid PotekoMatic Suholežnik in Blaž Blagotinšek ter vratarja Jože Baznik in Aljaž Panjtar,

Selektorjevi izbranci, ki si kruh služijo v nemškem državnem prvenstvu, se bodo soigralcem pridružili 2. januarja. Reprezentančno zasedbo bodo v začetku novega leta popolnili srednji zunanji Miha Zarabec in vratarja Urban Lesjak ter Urh Kastelic.

Slovenija bo v prvem delu priprav 29. decembra v Celju igrala prijateljsko tekmo s Hrvaško, zadnja preizkusa pred odhodom na zaključni turnir pa jo čakata 5. in 7. januarja, ko se bo v Trbovljah in Kopru pomerila z Italijo.

Slovenska izbrana vrsta bo moči s tekmeci v skupini A merila v Debrecenu. Na vzhod Madžarske se bo reprezentančna odprava podala 11. januarja. Najprej se bo 13. januarja pomerila proti Severni Makedoniji, dva dni kasneje pa še proti Danski. Zadnja tekma v prvem delu tekmovanja jo čaka 17. januarja proti Črni gori.

V drugi del, ki bo potekal v Budimpešti, bosta iz skupine napredovali najboljši dve izbrani vrsti, ki se bosta nato križali z najboljšima dvema iz skupine B (Portugalska, Madžarska, Islandija in Nizozemska) ter skupine C (Hrvaška, Srbija, Francija in Ukrajina).


IZJAVE OB ZAČETKU PRIPRAV

Ljubomir Vranješ, selektor Slovenije:
"Vesel sem, da sem znova v Sloveniji, kjer bomo v naslednjih dneh trdno trenirali, odigrali pripravljalno tekmo s Hrvaško ter se nato ponovno zbrali po novem letu. Zadovoljen sem s prikazanim na samem začetku priprav. Fantje so na zbor prišli polni energije in izgleda, da uživajo. Upamo, da se bo tako tudi nadaljevalo."

Gašper Marguč, rokometaš Slovenije:
"Občutki ob povratku v Zreče so dobri. Vsi si močno želimo dokazovanja na prihajajočem evropskem prvenstvu. Smo šele na začetku poti in se še spoznavamo, v zasedbi je namreč veliko mladih igralcev. Že na prvem treningu smo videli, da je ekipa kakovostna ter da lahko v prihodnost zremo z optimizmom. Na prvem pripravljalnem obračunu s Hrvati nobeno moštvo ne bo zaigralo v polni postavi. Preizkusili bomo lahko nekatere stvari, v popolni zasedbi pa se bomo zbrali v prihodnjem letu. Na dveh preizkušnjah proti nekoliko manj zahtevnim tekmecem iz Italije bomo preizkušali selektorjeve taktične zamisli. Priprave niso najdaljše, prvenstvo se hitro bliža in vsak trening bo potrebno izkoristiti v popolnosti."

Tilen Sokolič, rokometaš Slovenije:
"Po prvem treningu z reprezentanco se počutim odlično. Za reprezentante, ki smo na priprave prišli po tednu odmora od klubskih obveznosti, je bil dobrodošel uvod z vadbami za moč, a smo se posvetili tudi uigravanju in pripravi na prihajajoče tekme. Mislim, da se bom v moštvo z lahkoto vklopil. Želim si dobro trenirati, čim boljše odigrati pripravljalne obračune in se na prvenstvo odpraviti z jasnimi cilji."
PRIPRAVLJALNE TEKME
Celje (dvorana Zlatorog), sreda, 29. decembra, ob 18.30:
SLOVENIJA : HRVAŠKA

Trbovlje (dvorana Polaj), sreda, 5. januarja, ob 20.00:
SLOVENIJA : ITALIJA

Koper (arena Bonifika), petek, 7. januarja, ob 19.00:
SLOVENIJA : ITALIJA
EVROPSKO PRVENSTVO
Prvi del, skupina A (Debrecen, Madžarska)

1. krog, četrtek, 13. januarja, ob 18.00:
SLOVENIJA : SEVERNA MAKEDONIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1)

2. krog, sobota, 15. januarja, ob 20.30:
SLOVENIJA : DANSKA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1)

3. krog, ponedeljek, 17. januarja, ob 18.00:
ČRNA GORA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1)