6. 1. 2021

Sijajen drugi polčas za preobrat in visoko zmago

Slovenska moška rokometna reprezentanca je nastope v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2022 začela z visoko zmago proti Nizozemski (34:23). Izbranci Ljubomirja Vranješa so po prvem polčasu zaostajali za gol (14:15), v nadaljevanju pa uprizorili sijajno predstavo, s katero so v 22 minutah pripravili izjemen delni niz 17:4. 

Slovenski rokometni prvokategorniki so po skoraj enoletnem premoru - zadnjo tekmo so odigrali na lanskem januarskem evropskem prvenstvu na Švedskem in Norveškem ter v Avstriji, kjer so osvojili četrto mesto - znova stopili na veliko sceno.

Kvalifikacijski ciklus za evropsko prvenstvo 2022 so po odpovedanih novembrskih tekmah s Poljaki in Turki začeli zmagovito, v predmestju Amsterdama so po bledem prvem polčasu v drugem pokazali svoje mišice in na svoj račun vpisali prvi par točk.

Druga medsebojna tekma z Nizozemci jih čaka že v nedeljo v celjskem Zlatorogu, ta obračun bo tudi zadnji pred odhodom na svetovno prvenstvo med 13. in 31. januarjem v Egiptu.

Začetek tekme se ni odvil po željah Slovencev, po zaostanku dveh golov (6:8) v 13. minuti pa je švedski strokovnjak na slovenski klopi zahteval prvo minuto odmora. A njegovi napotki niso pomagali, tri minute kasneje je zaostanek narasel na štiri gole (6:10).

Vranješ je v nadaljevanju močno premešal uvodno postavo. Namesto Bombača je dirigentsko palico na mestu organizatorja igre prevzel Staš Skube, na šestmetrski črti je bil Matic Suholežnik, na levem zunanjem položaju Nik Henigman, do spremembe je prišlo tudi na desni slovenski strani: v igro je namesto Dolenca vstopil krilni igralec Dragan Gajić, Blaž Janc pa se je pomaknil na zunanji položaj.

Slovenci so z določenimi težavami vzpostavili ravnotežje na igrišču. V 25. minuti so se po golu Gajića približali na gol zaostanka (11:12), minuto kasneje po zadetku Blaža Blagotinška izenačili na 12:12, ob polčasu pa zaostajali za gol (14:15).

Vranješ je med glavnim odmorom malce okrcal svoje izbrance, ki so v drugem polčasu vendarle pokazali svoj pravi obraz. Z dobro predstavo v obrambi ter učinkovito v napadu so naredili delni izid 6:0 in povedli z 20:15.

Gostitelji so zelo hitro zahtevali minuto odmora, po njej pa se razmerje moči na igrišču ni spremenilo. Slovenci so bili vselej korak ali dva pred Nizozemci, tudi domača dokaj globoka in v prvem polčasu učinkovita obramba 5-1 je zavoljo veliko hitrejše slovenske igre popokala po šivih.

Vranješevi izbranci so se medtem povsem razleteli na igrišču in z učinkovito predstavo povsem zasenčili gostitelje, a najbolj pomembno je, da so izpolnili svoj načrt ter v deželi tulipanov osvojili prvi par točk. Slovenci so največ vodili za 12 golov (31:19, 32:20).

V slovenski reprezentanci sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Jure Dolenec in Janc, oba sta dosegla po sedem golov. Gajić in Darko Cingesar sta prispevala po pet zadetkov.

Na drugi tekmi skupine 5 so Poljaki v gosteh premagali Turke z 29:24.

Ljubomir Vranješ, selektor slovenske reprezentance:
"Tekma se je odvila po pričakovanjih. Začetek je bil zahteven, saj nizozemska reprezentanca premore kakovost. Mi nismo skupaj odigrali tekme že od januarja, kar je zelo dolgo obdobje. V igri smo prikazali dobre in slabe trenutke. Med odmorom smo se pogovorili, popravili nekaj detajlov. Ob tem smo v obrambi bili bolj agresivni, stekel je tudi napad in dosegli smo lepo zmago."

Jure Dolenec, kapetan slovenske reprezentance:
"Zavedali smo se, da tekma ne bo lahka. Z Nizozemci smo imeli izkušnje že iz preteklosti, tudi iz kvalifikacij za evropsko prvenstvo, v katerih so vsa gostovanja zahtevna. To se je pokazalo tudi tokrat v prvem polčasu, smo pa zato v nadaljevanju zaigrali bolje v obrambi in s tem pridobili tudi odličnega vratarja. Na ta način smo hitro povišali razliko in tekmo mirno pripeljali h koncu."

Dean Bombač, slovenski reprezentant:
"Slabo leto že nismo odigrali skupne tekme. Začetek je bil zame, glede na okoliščine, povsem normalen. Težko je bilo, obračuna ne moreš dobiti za deset zadetkov že v prvih 30 minutah. V nadaljevanju smo se sestavili, vratar Ferlin je nizal obrambe in zasluženo smo visoko zmagali."
KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2022:
3. krog, sreda, 6. januarja (Almere, Nizozemska):
NIZOZEMSKA : SLOVENIJA 23:34 (15:14)
Nizozemska: Ravensbergen, Blaauw 1, Sluijters, Benghanem 3, Schagen 2, Steins 1, Schoenaker, Versteijnen 1, K. Smits 8, J. Smits 4, Boomhouwer, Jerry 1, Smit, Ten Velde 2, Baijens.
Slovenija: Vujović, Ferlin, Skube 1, Blagotinšek 2, Henigman, Janc 7, Dolenec 7, Cingesar 5, Cehte, Gajić 5, Gaber, Ovniček 2, Makuc, Bombač 3, Mačkovšek 1, Suholežnik 1.


TURČIJA : POLJSKA 24:29 (12:15)

4. krog, nedelja, 10. januarja 2021, ob 20.00 (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : NIZOZEMSKA (prenos na TV Slovenija 2)
LESTVICA SKUPINE 5:
Reprezentanca Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 Slovenija 1 1 0 0 34:23 11 2
2 Poljska 1 1 0 0 29:24 5 2
3 Nizozemska 2 1 0 1 50:60 -10 2
4 Turčija 2 0 0 2 50:56 -6 0