10. 1. 2021

Krimovke do tretjega remija med evropsko elito

Rokometašice Krima Mercatorja so na tekmi 10. kroga evropske lige prvakinj v gosteh igrale neodločeno z nemškim Bietigheimom 22:22 (10:14). Ljubljanska ekipa bo v prihodnjem krogu v soboto, 16. januarja, gostila francoski Metz.

Ljubljanska ekipa je po nekaj manj kot dvomesečnem premoru znova stopila na veliko mednarodno sceno, v izjemno pomembni tekmi za šesto mesto v skupini A pa je v Ludwigsburgu v bližini Stuttgarta igrala neodločeno z nemškim Bietigheimom. Absolutna junakinja dvoboja je bila 27-letna srbska vratarka Jovana Risović, ki je zbrala 15 obramb, deset sekund pred koncem dvoboja pa z bravurozno obrambo preprečila zmago nemških rokometašic, ki so na lanski prvi oktobrski tekmi v Ljubljani klonile z 26:28.

Slovenska zasedba je na dosedanjih devetih tekmah enkrat zmagala, trikrat igrala neodločeno ter doživela pet porazov. Po nepopolnem desetem krogu v skupini A vodi Rostov-Don s 13 točkami, Bukarešta je zbrala 11, Ferencvaros deset, Metz in Kristiansand po osem, Krim pet, Esbjerg štiri, Bietigheim pa tri točke. V današnjih popoldanskih urah bo na sporedu še tekma Metz - Rostov Don.

V Ludwigsburgu se je od prve minute odvijal izenačen in enakovreden boj, sredi prvega polčasa pa so gostiteljice izkoristile krizo v igri slovenskih rokometašic in jim v 21. minuti ušle na tri gole (6:9). Ljubljanski trener Uroš Bregar je zahteval minuto odmora, po njej pa se razmerje moči na igrišču ni spremenilo. Nemke so še naprej prevladovale, v 24. minuti pa so jim ušle na pet golov (7:12).

Slovenske prvakinje so ob polčasu zaostajale za štiri gole (10:14). V začetku drugega so nekoliko dvignile svojo igro na vseh ravneh ter se jim po golu Nizozemke Harme van Kreij v 39. minuti približale na gol zaostanka (17:18), v 46. minuti pa po zadetku Valentine Klemenčič tekmo postavile v začetno izhodišče (20:20).

V končnici tekme sta obe ekipi delali začetniške napake, obe pa nista izkoristili svojih priložnosti za zmago. Krimovke so v 52. minuti po golu Tije Gomilar Zickero s sedemmetrovke po dolgem času povedle z 22:21, v izenačeni končnici nekajkrat imele priložnost potrditi zmago, a tega niso storile. V končnici tekme so trepetale za zmago, iz godlje pa jih je rešila Risovićeva, ki je deset sekund pred koncem ubranila nasprotni napad nemške ekipe za zmago.

V ljubljanski ekipi je bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Tija Gomilar Zickero s petimi goli, Francozinja Oceane Sercien Ugolin je prispevala štiri zadetke.

Uroš Bregar, trener RK Krim Mercator:
“Pred tekmo smo se zavedali, da bo zaradi koronavirusa tekma neznanka. Težko je bilo predvidevati, kako se bomo postavili in tekmo odigrali. Začeli smo dobro, vzpostavili ravnotežje, nato pa popustili. Pričakoval sem, da bodo tudi tekmice padle v igri, mi pa rasli, kar se je tudi zgodilo. Po nepotrebnih napakah in zaostanku v prvem polčasu smo le-tega izničili, imeli napad za zmago. Če potegnem črto je za današnji rezultat zaslužna predvsem Risovićeva in ji lahko le čestitam. Ponosen sem na rokometašice. Ne moremo tekme ocenjevati po zadnjem napadu. Skozi celotno tekmo so tekmice narekovale tempo, vodile. Naša točka je zaslužena in rezultat povsem pošten.”

Tija Gomilar Zickero, rokometašica RK Krim Mercator:
“Vesele smo točke, čeprav smo si zelo želele zmagati, predvsem zato, ker smo tekom igre videle, da lahko. S svojo igro sem zadovoljna, a imam še nekaj rezerve. Za prihajajoče tekme si želim biti še bolj učinkovita.”

Jovana Risović, rokometašica RK Krim Mercator:
“Po ponovnem vodstvu smo imele priložnost, da v tem ritmu nadaljujemo in osvojimo obe točki, a smo zadovoljne tudi s točko. Ne smemo biti razočarane, saj so tudi tekmice imele priložnost, da bi zmago obdržale doma. Bile smo borbene, žal pa zaradi dolgega tekmovalnega premora še nismo v optimalni formi. Prepričana sem, da bomo do naslednje tekme še boljše.”

Delo EHF Lige prvakinj, skupina A, 10. krog:

Nedelja, 10. januarja:
BIETIGHEIM (NEM) : RK KRIM MERCATOR  22:22 (14:10)
Bietigheim: Smits 6, Naidzinavicius 5, Reimer 4, Laurenroth 2, Schulze 2, Jensen Østergaard 1, Berger 1, Maidhof 1. 
Krim Mercator: Gomilar Zickero 5, Sercien Ugolin 4, Ljepoja 3, Klemenčič 3, van Kreij 2, Pletikosić 2, Svetik 2, Da Silva Vieira 1.