19. 3. 2021

Na prvi tekmi Nizozemska prepričljivo boljša

Slovenska ženska članska rokometna reprezentanca je na prvi prijateljski tekmi v den Boshu na Nizozemskem klonila proti tamkajšnji izbrani vrsti, ki je bila boljša s 35:27. V nedeljo bo na istem mestu na sporedu še en obračun istih tekmic.


Slovenke so si proti aktualnim svetovnim prvakinjam že v uvodnih minutah priigrale zaostanek in tekmicam nato celotno tekmo gledale v hrbet. Gostiteljice so znale kaznovati tehnične napake in zgrešene neovirane strele Slovenk ter sredi 15. minute povedle z 10:4. Še gol več je ekipi ločil osem minut kasneje (15:8), nakar je selektor Uroš Bregar segel po minuti odmora.


Ta je obrodila sadove, saj so njegove izbranke zaigrale veliko bolje. Elizabeth Omoregie je v predzadnji minuti prvega polčasa znižala zaostanek na štiri zadetke (16:12), do glavnega odmora pa sta nato obe reprezentanci dosegli en zadetek.


Po vrnitvi na igrišče so bile ob koncu 33. minute Slovenke z golom Ane Abine še korak bližje tekmicam (18:15), a nato z lastnimi napakami v napadu in zgrešeno sedemmetrovko znova dopustile Nizozemkam, da so te lažje zadihale.


V nadaljevanju je prednost Nizozemk nekajkrat še skopnela na štiri zadetke. Zadnjič je bilo tako dobrih 20 minut pred koncem, ko je z dvema zaporednima zadetkoma Barbara Lazović znižala na 18:22. A gostiteljice so se nato znova poslužile preverjenega načrta. Napake v igri Slovenk, ki so zaradi tretje dvominutne kazni v 46. minuti ostale brez Nataše Ljepoja, so kaznovale z zadetki iz hitrih nasprotnih napadov, se znova oddaljile in tekmo mirno pripeljale h koncu.


V slovenski vrsti je bila s šestimi zadetki najboljša Tjaša Stanko, pet jih je dodala Ana Gros. Ob debiju za reprezentanco je krstni zadetek dosegla tudi Nuša Fegic.


Reprezentanci Slovenije in Nizozemske si bosta v den Boshu znova stali nasproti v nedeljo ob 16. uri. Tudi tedaj bo proti kakovostnim tekmicam slovenska vrsta skušala kar najbolje izpeljati taktične zamisli, ki jih pripravlja za tekmice v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Njihovo ime bo znano po ponedeljkovem žrebu na Dunaju, obe tekmi pa bosta na sporedu v drugi polovici aprila.


Tjaša Stanko, slovenska reprezentantka:
"To je bila naša prva tekma po evropskem prvenstvu. Na njej smo želeli izpiliti nekaj taktičnih zamisli, ki smo jih uigravali na treningih. Delno nam je to dobro uspevalo, delno ne."


Nuša Fegic, reprezentančna debitantka:
"Izredno sem vesela, da sem dobila priložnost prvič zaigrati za reprezentanco in da sem dosegla tudi prvi zadetek. Nizozemska je rokometna velesila. Tekma je bila zanimiva. Morale bomo popraviti še kar nekaj zadev."

PRIPRAVLJALNI TEKMI ŽENSKE ČLANSKE REPREZENTANCE:
Petek, 19. marca(Nizozemska, Den Bosch):
NIZOZEMSKA : SLOVENIJA 35:27 (17:13)
Slovenija: Hrovatič, Pandžić, Stanko 6, Gros 5 (1), Čopi 1, Beganović 3, Omoregie 2, Ljepoja 1, A. Abina 1, E. Abina 2, Lazović 3, Fegic 1, Klemenčič 1, Svetik, Jurič 1. 


Nedelja, 21. marca, ob 16.00 (Nizozemska, Den Bocsh):
NIZOZEMSKA : SLOVENIJA